Mrkonjić: Novi na vlasti bi zakočili gradnju

P. VASILJEVIĆ - T. SPALEVIĆ

sreda, 04. 01. 2012. u 20:55

Мркоњић: Нови на власти би закочили градњу
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić o započetim projektima, koaliciji, vladi: Kada dođe do smene političara, sve stane. Postigli smo rekorde u izgradnji uprkos krizi

POTREBAN nam je još jedan mandat da završimo najvažnije državne projekte u infrastrukturi. Zato ova vlast ne bi trebalo da se menja ni posle narednih izbora.

To je poručio za ”Novosti” Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji je u ovu godinu ušao s velikim optimizmom, jer su ”gradilišta u Srbiji pokrenuta i zaustavljanja nema dok se posao ne okonča”.

* Tvrdite da samo političke promene mogu da ugroze započete poslove u infrastrukturi?

- Vlast sada ne bi trebalo da se menja. Svi projekti moraju da se nastave i završe u sledećem četvorogodišnjem mandatu. Nisam siguran da bi neka druga vlast poštovala prioritete koje smo odredili. U Srbiji, kad dođe do smene političara, sve stane i krene otpočetka.

* Verujete li da ćete dobiti novi mandat ministra za infrastrukturu?

- Naravno. Bilo je i razgovora na tu temu. Završiću Koridor 10 i potpuno pokrenuti radove na železničkom koridoru.

NEKA SVI OBILAZE GRADILIŠTA * Očekujete li da se mnogi lideri slikaju na putevima i mostovima tokom kampanje kako bi upisali poneki poen?
- Uvek sam na gradilištu tako da za mene kampanja traje neprestano. Nemam ništa protiv da i ostali političari obilaze gradilišta. Najbolji primer je dao predsednik Tadić koji je na mostu kod Beške kleknuo i poljubio asfalt. Alal mu vera. Divnim gestom je odao priznanje velikom urađenom poslu.

* Bilo je obećanja da će Koridor 10 da se završi i u ovom mandatu? Sa čim izlazite pred građane?

- U godinama najteže krize postigli smo istorijske rezultate i rekorde u izgradnji. Neću da pričam šta sam uradio, samo ću da pokazujem: 180 kilometara autoputa na Koridoru 10, most na Dunavu kod Beške, počeli gradnju brzih pruga, stvorili najreprezentativniju kontrolu leta u regionu...

* Koje će se deonice na autoputu Beograd - južni Jadran graditi od turskog i azerbejdžanskog kredita od 300 miliona evra?

- Verovatno će se iz kredita Turske graditi deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, a iz zajma Azerbejdžana deo od Ljiga do Čačka.

* Ko sada rukovodi ”Nibensovim” putarskim firmama, koje su vraćene pod okrilje države?

- Agencija za privatizaciju je formirala tim i formirani su novi upravni odbori.

* Ima li zainteresovanih za ”preuzimanje” firmi Mila Đuraškovića?

- Nisam siguran da u ovom trenutku postoji preduzeće koje je spremno da u ovakvim uslovima preuzme firme ”Nibensa”, jer su dugovi ogromni.

* Kakva sudbina očekuje nacionalnu aviokompaniju?

- Odlična je ideja da domaći biznismeni sa po deset miliona evra budu partneri države u nacionalnoj aviokompaniji. Ali, mislim da je to teško izvodljivo. U svakom slučaju, ova Vlada Srbije naći će rešenje za ”Jat”.

GRADIMO STANICU PROKOP * Simboli prošlogodišnje gradnje su most kod Beške, kao i velelepni Most na Adi? Šta će obeležiti 2012?
 - Na moje veliko zadovoljstvo, počećemo izgradnju železničke stanice ”Prokop”. Saobraćajni institut CIP radi projektnu dokumentaciju, pošto je projekat tri puta menjan u poslednjih deset godina i to fundamentalno. Taj posao će biti završen za dva, tri meseca.

* Prvi zakon vladajuće koalicije koji nije prošao u parlamentu je zakon o železnici, šta je sporno?

- Nedopustivo je da Vojvodina u svoju nadležnost dobije pruge na teritoriji AP. To neki žele i zbog toga zakon nije prošao.

* Kada će biti realizovan ruski kredit od 800 miliona dolara?

- Svakog dana očekujemo potpisivanje ugovora, a prvi posao će biti modernizacija pruge Beograd - Pančevo. Pregovaramo trenutno o ceni izgradnje, učešću domaćih firmi i tu neće biti nikakvog spora. Projekti su vrlo blizu realizacije. Rusi su već formirali svoje preduzeće u Srbiji.

* Hoće li biti novih poskupljenja struje, gasa, putarine...

- Ne. Socijalisti to neće dozvoliti.

* Jeste li dobili dovoljno novca iz budžeta? Može li gradnja zbog štednje biti ugrožena?

- Svi naši veliki poslovi finansiraju se iz inostranih kredita i ne zavise od budžeta. Što se mog resora tiče, zadovoljni smo državnom kasom.

* Hoće li socijalisti nastupiti ponovo na izborima sa PUPS i JS? Kao da se Krkobabić nećka?

- Ubeđen sam da će moj prijatelj Krkobabić ostati sa nama u koaliciji. Ostvarićemo izvanredan rezultat na izborima, a očekujem da ćemo dobiti više od 12 procenata. To će značiti kao da smo pobedili. Nijedna vlada ne može biti formirana bez nas.

* Šta ako vam posle izbora Tomislav Nikolić ponudi da budete u vladajućoj koaliciji?

- Imam lično dobre odnose sa nekim čelnim ljudima u opozicionim strankama, a među njima je i Nikolić. Ali, to ne znači da se ideološki i politički slažemo. Politika je veština mogućeg, ali smatram da bi sadašnja koalicija trebalo da ostane na vlasti. Pre koalicija, hajde da vidimo kako će građani da nas ocene.

* Šta Srbija da čini sada, kada joj je postavljen uslov Kosovo ili Evropa?

- Ta dilema po mom mišljenju, je isilovana. Uvek i na svim istorijskim raskrsnicama treba da se izabere Srbija. Mi kao država moramo da gledamo prvenstveno naše ekonomske, privredne, državne i nacionalne ciljeve.

* Da li nam je u interesu da se odreknemo Rezolucije 1244 da bismo dobili status kandidata za članstvo u EU?

- Nikako. Rezolucija 1244 je poslednja i najvažnija zaštita našeg naroda na KiM. Ne možemo da trgujemo našom zemljom i našim narodom.

* Kao čovek iz ”bivšeg režima”, jeste li predviđali da će nas Evropa i dvanaest godina posle Miloševića neprestano uslovljavati?

- O tom neprestanom uslovljavanju sam pričao i sa Miloševićem i znao sam i da će se to sada nastaviti. Ali, to ne znači da Srbija treba da prestane da diplomatski stremi ka evropskim vrednostima. Evropa je i kad napravimo evropski autoput.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

kimi

04.01.2012. 21:09

ti grsdis? pa sta si napravio? mislis da smo mi svi ludi? vreme je da odete svi i ti i sps i ds koalicijo protivprirodnog bluda

Igor Jaksic

04.01.2012. 21:26

@kimi - Gospodo narod vam vise neveruje , dzaba se grlite i ljubiteSvoje postavljene rokove niste ispostovali gosn Mrkonjicu

Ratko Penzioner

04.01.2012. 21:24

Ti nekome nesto pricas , nisi ni za jednu stvar ispostovao svoje sopstvene rokove!!!

Predrag Lazic

05.01.2012. 00:44

@Raca 86 - i ovu vladu su plavili s konca i konopca a jedini kriterijum bio im je 126

Zoran

04.01.2012. 21:43

Neka ekipa Novosti krene novim mostom preko Beške ka NS, i čim ga pređe neka obrati pažnju na stanje novoasfaltirane deonice puta. Toliko talasa i oštećenja nema ni na najgorim delovima autoputa ka Nišu. Toliko o kvalitetu gradnje. Samo treba da vidimo ko je nadzirao radove i ko je strpao masne provizije u džep kako bi takvi ošljarski radovi dobili pozitivnu ocenu. Toliko muke i para se uloži u most i onda se štedi na asfaltu, bruka...

Srbija

04.01.2012. 22:02

Mi koji smo cesto vozili ovim donedavno polu autoputem smo sa nasim debelim placanjem vise doprineli tom putu nego ovaj dosadan lik koji sam sebe hvali i umislja da je nesto postigao sa svojom halabukom ! A sa ovim ogromnim kreditima i stalnim zaduzivanjima bi jedan posten ministar izgradio pravu mrezu autoputeva u Srbiji a ovaj samohvaldzija nije u stanju ni koridor 10 da zavrsi .

jeremija KRSTIC

04.01.2012. 23:44

@cis - Treba mrki novi blinker ,i kod Slankamena da gleda most i da uživa .

ivan55

04.01.2012. 22:23

Postovanje se vrlo tesko zasluzuje, ali se vrlo lako gubi. Da bi bili postovani prvo morate biti nezavisni, iskreni, principijelni i inteligentan covek. Na zalost to ja ovde ne vidim.

KOLEGE SA FAKULTETA

04.01.2012. 23:44

Kako li samo izracuna da je bas jedan mandat potreban da sve zavrsi.A i koliki su ti mandati kod Mrkonjica.

Vi Kredite uzimate a Mi da Vracamo

05.01.2012. 00:04

uLepo ste sve osmislili jedan Kredit iz Azerbedzana jedan Kredit iz Rusije to je politika za Blagostanje Poslanika i Ministara alal vera i malo je bilo 4 godie nego jos jedan Mandat zafalio jel pravite Vilu il' dvospratnu kucu isplatise li Amerikanci 5 Miliona dolara za expotrt da necete da Vam Lepimo Plakate za Dnevnicu sram Vas bilo ,,u dobrim odnosima sa Nikolicem ..nas sisajte a Vi se druzite u Skupstini ..znaci to je taj Opozicionar Vas ,,Dobar Drug ,, osigurali ste se kako god da se glasa

Sreto

05.01.2012. 00:05

Znaci bez vas nista ne moze? Treba da vas kumimo i molimo da ostanete na vlasti? To vi ustvari nama cinite uslugu?E da li cu vam jednog dana gledati ledja, to se nadam i molim. Da i nama svane posle ovog mraka koji ste doneli sa sobom. Bojim se samo da cete nam dotle decu, unuke i praunuke prezaduziti kupujuci socijalni mir, stoga sto pre odete to bolje.

biba3

05.01.2012. 00:16

Mrkonjicu sta vi bre pricate.Ko god da dodje na vlast pre ce zavrsiti sve sto ste vi vec zapoceli nego sto bi vi to uradili ako bi ostali jos na vlasti.

lara

05.01.2012. 00:18

kako covek prica, neshvatljivo je nepoverovatimu jer je sam teskom mukom ubedio da je to istina

Miroslav

05.01.2012. 00:50

Jeste, Srbija se neće graditi bez gospodina Mrkonjića!!! Ne postoji ni jedan drugi čovek koji bi mogao njega zamenuti! Visoko čovek ima mišljenje o sebi...

Kole

05.01.2012. 00:50

Bez Mrkonjica bi se planeta zaustavila, pa zato narode glasaj opet za istu vlast. Nije sala, stvarno bi bilo opasno bez Mrkonjica. Sve bi stalo.

Činić Čedomir

05.01.2012. 07:40

Vase zidanje je ceprkanje po malteru. Drzava pocinje da se gradi sa novim izabranim neimarima a pravim politicarima.

mostonga

05.01.2012. 09:03

Kaze Mrkonjic:,, Politika je veština mogućeg,,!Cemu onda govor o ideoloskim razlikama?Sebe svrstavate u nekog ko ide za licnim interesom ,a to nije dobro!

optant

05.01.2012. 09:05

Ne cudi me zelja za ,ostankom na vlasti !Cudi me nacin na koji vi branite ovu vladu ,koja je katastrofalna!

pera

05.01.2012. 09:45

Zakociti gradnju koja se odvija ovakvom brzinom stvarno bi bilo pogubno.Ta brzina puza jos uvek nije zabelezena u svetu.

gago

05.01.2012. 11:34

Nikako da objavite koliko je kostala izgradnja i "ugradnja"mosta kod Beske i ovog cuvenog,prelepog i tri u jedan na adi.

goran

05.01.2012. 14:01

Plashe se promene vlasti... nova vlast ce traziti "svoj deo" izvodjachi ce reci pa mi smo vec platili "ugradnju". Nova vlast ce... kome ste platili?! I sve ce izaci na videlo!!!Izvodjachi ce morati i pod novom vlashchu da nastave radove ali ce morati da objasne previsoku cenu. Jer nije samo materijal u pitanju za uslov da mora da se radi.Nazalost "ugradnja" nije nigde proknjizena.Neverovatno je lako dokazati nepravilnosti ako se vlast promeni. Ako ostane po starom onda sve na prichu prolazi

Don Pedro

05.01.2012. 14:16

Mrkonjić ne prestaje sa smešnim izjavama. Koliko znam da bi se gradnja zakočila prvo treba da se započne. Svako drugi bi sigurno bolje i više uradio za infrastrukturu Srbije nego što je to Mrkonjić uradio za ove 4 godine.

neša car

05.01.2012. 15:01

Očigledno da ja i Mrkonjić pod pojmom "gradnja" podrazumevamo različite stvari. On smatra da je to sporost, neefikasnost, nerentabilnost, pronevere, pranje novca, korupcija, pljačka, neplaćanje izvršenih radova, provizije u angažovanju stranih firmi, nenamensko korišćenje stranih nepovoljnih kredita za izbornu kampanju, ... I, normalno je da kad neko drugi pošten dođe, da će da zakoči tu njegovu "gradnju".

Deki77

05.01.2012. 16:34

A vi ste toliko toga izgradili pa to je cudo jedno,samo Beograd gradite ko da je on jedini grad u Srbiji.

seljakLA

05.01.2012. 16:34

svako se bavi politikom boze dragi, covece pogledaj one snimke kad si se zdravio sa kinezima u Kostolcu i povuci se iz te politike majke ti, bruka.

Gubitnik Tranzicije

05.01.2012. 18:37

G. Mrkonjiću, slabo napreduje izgradnja puteva, većina naroda nije spremna da ovoj Vladi da još jedan mandat ne samo zbog puteva već i zbog mnogo drugih stvari. Poskupljenja struje i gasa sigurno neće biti do izbora, a posle videćemo. G. Bajatović je tokom ove 4 godine bar 30 puta izjavio da gas mora da poskupi i poskupeo je u tom periodu više od sto posto, a sad pred izbore kažete da nećete dozvoliti poskupljenja, što je čista demagogija i skupljanje političkih poena.

dejan74

05.01.2012. 19:31

da da sve ce stati, samo vi radite a ostali neznaju nista. Proslo je to vreme gospodine ,,pre roka,,.

Pablo

05.01.2012. 20:36

Dokle cemo vise slusati demagogiju naseg ministra za infrastrukturu?Od silnih koridora,puteva nista nije dovrseno a silni krediti uzeti.

Noca

05.01.2012. 21:32

Narod nece da ovoj Vladi da još jedan mandat ne samo zbog puteva već i zbog mnogo drugih stvari. Poskupljenja struje i gasa sigurno neće biti do izbora, a posle videćemo. , a sad pred izbore kažete da nećete dozvoliti poskupljenja, što je čista demagogija i skupljanje političkih poena.

Zvonko

05.01.2012. 21:46

Gospodin Mrkonjić zaboravlja da je Srbija puna vrsnih građevinaca svetskog glasa, koju je nažalost sa svojim bivšim i sadašnjim partnerima u Vlasi potpuno uništio. Sada bi još malo da dokusuri započeto pa makar i sa naprednjacima, e neće moći. Jedino što je nažalust ispalo u roku je trajanje ove vlade sve ostalo su puke prevare, afere,pljačke i druge mahinacije na svim pozicijama vlasti. Dosta je bre bilo!!!!

Rema

05.01.2012. 23:25

Pa da podsetimo "neverne" tome, prosli ministar (sada lazna opozicija) nista nije uradio, osim ako ne racunamo to sto su privatizovali firme za gradnju puteva sa prljavim kapitalom. Za to vreme Hrvatska je izgradila mrezu autoputeva i modernih saobracajnica koje joj sad donose prihode. Mrka je razbio tu letargiju (mada ne rado govori o prethodniku) i poceo projekte koje ce i zavrsiti u sledecem mandatu. Jednostavno covek zna posao.

Janko

05.01.2012. 23:36

Sav narod Srbije vidi koliko je puteva izgradjeno pod gospodinom Mrkonjicem i sve mu je jasno.Ni 10 mandata doticnom gospodinu ne bi bilo dovoljno da sve zavrsi.Zato nema sanse da dobije sledeci mandat.