"NOVOSTI" su imale uvid u nacrt zaključaka o kojima su lideri EU rano jutros raspravljali na samitu EU u vezi s kandidaturom Srbije, u kojima se ističe da bi ovo pitanje trebalo pomeriti za - mart.

"Evropski savet konstatuje značajan napredak koji je Srbija napravila u ispunjavanju političkih kriterijuma iz Kopenhagena i procesa stabilizacije i pridruženja, kao i da je postigla u potpunosti zadovoljavajući nivo u saradnji s Haškim tribunalom. Pozdravlja ponovno angažovanje Srbije u dijalogu između Beograda i Prištine i njeno napredovanje u primeni sporazuma u dobroj veri, kao i sporazum o administrativnim prelazima. U cilju davanja Srbiji statusa zemlje kandidata u martu 2012. godine, Evropski savet zadužuje Savet ministara da ispita i potvrdi da je Srbija nastavila da pokazuje kredibilno opredeljenje i ispunila dalji progres u kretanju napred u primeni u dobroj volji postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i sporazum o administrativnim prelazima, da je postigla sporazum o inkluzivnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala na omogućavanju Euleksu i Kforu da izvršavaju njihove mandate."

Iz veoma visokih krugova oko poljskog predsedništva EU "Novosti" su saznale da je zapinjalo oko svih tema, ne samo oko proširenja, već i oko finansijske krize, i da bi moglo da se dogodi da, ukoliko se jedna tačka pokrene s početne pozicije, da i ostale napreduju. Zanimljivo je da su Britanci ipak bili optimisti, Italijani pesimisti, dok se Austrijanci i Nemci nisu izjašnjavali.

Pred sam sastanak samo nemačka kancelarka Angela Merkel i njeno najbliže okruženje znalo je  da li će Srbija u petak dobiti kandidaturu za EU, da li će biti odbijena ili će joj se pak dodeliti ”zamrznuti status” do marta. Sve ostale države, ne samo što su zagovarale  dizanje rampe za Srbiju, već su mnoge do poslednjeg trenutka pokušavale da smekšaju čvrst stav Berlina da je rano za napredak Beograda u integracijama.

VLADA: ISPUNJENE SVE OBAVEZE VLADA Srbije konstatovala je na sednici u četvrtak da je Srbija ispunila sve obaveze koje su pred nju postavljene kao uslovi za sticanje statusa kandidata za EU i pozvala građane na severu Kosova da ne postavljaju nove barikade. Koordinator za odnose sa medijima Slobodan Homen rekao je da je Vlada usvojila još dve uredbe o primeni dogovora sa Prištinom - o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u katastru zemljišta za KiM i zaključak o osiguranju vozila sa kosovskim tablicama. Ostalo je još da se ”aminuje” sporazum o integrisanom upravljanju prelazima i priznavanju univerzitetskih diploma.

Doduše, predlog o uslovnoj kandidaturi, koji je inicirala Austrija, nije prošao na sastanku evropskih šefova diplomatija u ponedeljak.

Jedna od zemalja koja zdušno podržava naš evropski put, Francuska, insistirala je da Nemačka napravi bar ovaj ustupak i glasa za uslovnu kandidaturu. Zauzvrat, Pariz bi odobrio datum pregovora za Crnu Goru, a na čemu Berlin insistira. Francuski šef diplomatije Alen Žipe još jednom je ponovio da Srbiji treba dati znake ohrabrenja za učinjeni napredak i da nema razloga da joj EU u petak ne dodeli status kandidata.

- S nestrpljenjem očekujemo odluku šefova država ili vlada. Nadamo se da će podržati preporuke Evorpske komisije, kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori - kaže za ”Novosti” Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

Dobro obavešteni izvori ”Novosti” iz vrha briselske administracije naglašavale su da ogromna većina smatra da bi bila velika greška kada Berlin ne bi popustio, jer bi se time značajno usporio ritam evropskih integracija, pa samim tim u opasnost dolazi i ritam reformi, dijalog sa Prištinom i bezbednost u celom regionu. A ono što Evropi u ovom trenutku najmanje treba je još jedno krizno žarište koje bi izmaklo kontroli, kažu naši izvori.

Na opasnosti od odlaganja i dodatnih uslovljavanja u procesu integracija upozorio je i predsednik Boris Tadić u autorskom tekstu za nemački list ”Frankfurter algemajne cajtung”.

I u četvrtak su mnogi evropski zvaničnici hvalili napredak dijaloga Beograda i Prištine, ali je Berlin uporno ćutao.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pozdravio je, posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, najnovije pozitivne rezultate u pregovorima, posebno sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Istu poruku poslala je i Ketrin Ešton, evropska šefica diplomatije.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger u Beču se ponovo založio za dodelu probnog statusa kandidata, koji bi bio konačno verifikovan na proleće.

- Mi smo uvek bili prosrpski orijentisani, i zbog toga smo predložili ovaj kompromisni predlog - rekao je Špindeleger, dodajući da time želi da osigura da će biti primenjeni dogovori Beograda i Prištine.

Iako su iz sedišta EU slali signale da bi bilo dobro ukoliko bi se u poslednjem trenutku postigao dogovor o regionalnim forumima, to se ni u četvrtak nije dogodilo. Telefonski kontakti Brisela sa Beogradom i Prištinom su svakodnevni, ali u kancelariji posrednika EU Roberta Kupera kažu za ”Novosti” da za sada nisu zakazani novi susreti delegacija, niti video konferencije:

- Može da se dogodi da odluka šefova država ili vlada EU na određeni način utiče na ritam nastavka dijaloga. Nova runda najverovatnije će biti tek sledeće godine.

SATNICA ”DANA D”

09.00 - okupljanje lidera u zgradi ”Justus Lipsijus”

09.30 - potpisivanje pristupnog ugovora sa Hrvatskom

10.30 - zajednička fotografija

10.40 - obraćanje šefa Evropskog parlamenta Jeržija Buzeka

11.00 - radna sesija

13.30 - radni ručak

15.00 - pres-konferencija Rompeja i Baroza