ZBOG političke nesloge oko državne strategije prema Kosovu i Metohiji, sve su manje šanse da deklaracija Vlade Srbije bude usvojena i poslata u Narodnu skupštinu.

Predstavnici vlasti u ponedeljak su i otvoreno priznali da ne postoji jedinstvo, tako da će država nastaviti da vodi kosovsku politiku na osnovu ranijih parlamentarnih deklaracija.

Praktično, poslednji skupštinski dokument o KiM, usvojen 31. jula ove godine, otvorio je vrata za dijalog Beograda i Prištine. Ta deklaracija pozvala se i na četiri prethodne koje je parlament usvojio u periodu od jeseni 2005. do 2008. godine.

Zajednička nit koja povezuje sve te deklaracije najvišeg državnog doma je da Srbija traži pregovore u okvirima Rezolucije 1244 uz zaštitu državne celovitosti.

Da za sledeće poteze i nastavak dijaloga sa Prištinom nije potreban novi parlamentarni dokument, potvrdio je i predsednik Tadić.

Umesto o deklaraciji, Skupština bi trebalo narednih dana da raspravlja o Izveštaju Vlade o stanju na KiM, ali na toj sednici se ne bi glasalo.

Šef parlamenta Slavica Đukić Dejanović otvoreno je rekla da ne očekuje da u Skupštinu ovih dana stigne deklaracija o Kosovu.

- Da je moglo, taj akt bi već stigao. Očigledno je da je u ovako delikatnoj situaciji Vlada na izuzetno teškom zadatku. Država ima politiku prema Kosovu i neće je menjati. Donošenje deklaracije nije svrha sama po sebi.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe ZES, poručila je da bi bilo pogrešno i štetno po nacionalne i državne interese da u Skupštinu stigne deklaracija koja ne bi dobila širu podršku:

- Jedan od mogućih izlaza je da parlament raspravlja o izveštaju Vlade o situaciji na severu Kosova.

Zamenik premijera Ivica Dačić ocenio je da bi bilo kontraproduktivno da se otvara rasprava u parlamentu o deklaraciji oko koje nema jedinstva.

- Ne bi bilo dobro da građani budu svedoci nesloge oko rešavanja kosovskog pitanja. Tekst deklaracije nije ni ugledao svetlost dana jer ga Vlada nije ni imala na dnevnom redu - priznao je Dačić.

Lider LDP Čedomir Jovanović ne vidi više od 70 poslanika koji bi podržali rezoluciju, tako da je, po njemu, politika ”i Evropa i Kosovo” poražena. DSS je poručio da je vlast pokazala nesposobnost da vodi i menja politiku prema KiM, a radikali ocenjuju da je vlast zamajavanjem poslanika zgazila i ponizila parlament.


VAŽEĆE DEKLARACIJE

21. novembra 2005. Srbija odobrava započinjanje pregovora obudućem statusu KiM u okvirima državne celovitosti

14. februar 2007. Odbacuje se predlog Martija Ahtisarija

25. jul 2007. Srbija traži nove pregovore

26. decembar 2007. Odbrana KiM kao integralnog dela Srbije predstavlja prioritet državnih institucija

31. jul 2011. Podržava se da Vlada nastavi dijalog sa Prištinom da se nađu rešenja za konkretne probleme građana i trajno kompromisno rešenje