LONDON - Koža na rukama nam se smežura u vodi kako bismo lakše hvatali mokre predmete, tvrde britanski istraživači, navodeći da nam je tu osobinu podarila sama priroda.

"Kada telo shvati da su nam ruke duže vreme mokre, nervni sistem učini da se krvni sudovi stanje na vrhovima prstiju, što dovodi do smanjenja obima ruku, a samim tim i do smežuranja kože na njima", objasnio je za AFP Tom Smalders sa britanskog Univerziteta Njukastl.

Koža na prstima nam se u vodi smežura ne zato što je previše porozna već zato što je to priroda tako odredila, kako bismo mogli da bolje uhvatimo mokre predmete, piše u studiji koje je nedavno objavljena u časopisu "Biology Letters".

"Testovima smo dokazali da smežurani prsti bolje hvataju predmete u vlažnoj sredini od suvih. Slično je sa šarama na automobilskim gumama koje točkovima omogućavaju bolje prijanjanje na kolovozu", kazao je Smalders.

Kada su naše ruke, ali i stopala, dugo u vodi, koža se na njima smežura. Biolozi su ranije verovali da je ovaj fenomen izazvan prolaskom vode ispod kože koja u tom kontaktu otekne. Sada se, međutim, zna da je reč o aktivnom procesu kojim rukovodi nervni sistem i dovodi do sužavanja krvnih sudova.

Smežuranje kože na prstima je verovatno pomoglo našim precima prilikom skupljanja hrane u rekama ili čupanja mokrih biljaka, ali i boljem kontaktu njihovih golih stopala na mokroj površini, smatra britanski naučnik, dodajući da je to najverovatnije rezultat prilagođavanja tokom evolucije.