Izopačeni seks pingvina šokirao istraživača

Tanjug

10. 06. 2012. u 23:39

Изопачени секс пингвина шокирао истраживача
Član polarne misije dr Džordž Marej Levik pre 100 godina šokiran “razvratnim” adelijskim pingvinima koji nasrću i na mlade, mužjake i uginule ženke

LONDON - Opisi neobičnih seksualnih rituala među pingvinima, koje je pre 100 godina zabeležio jedan od članova polarne misije kapetana Roberta Falkona Skota, konačno su prikazani javnosti. Detalji parenja pingvina koje je dr Džordž Marej Levik zapisao tokom ekspedicije smatrani su tako šokantnim da su bili izbrisani iz zvaničnih izveštaja.

Danas, međutim, naučnici razumeju biološke razloge koji nagone pingvine na ponašanje koje je dr Levik okarakterisao kao "razvratno".

Levik, pasionirani biolog, pridružio se kao lekar nesretne ekspediciji Tera Nova koju je na Južni pol 1910. poveo čuveni britanski istraživač, kapetan Skot. Jedan je od prvih naučnika koji su izučavali pingvine i prvi koji je posmatrao koloniju ovih ptica tokom cele sezone parenja.

Zapisao je mnoštvo detalja o životu adelijskih pingvina, vrste pingvina srednje veličine koja nastanjuje obale Antarktika i obližnja ostrva. Pojedini njihovi rituali parenja ovih ptica su, međutim, bili previše za Edvadijanski senzibilitet britanskog lekara.

On je bio šokiran onim što je opisao kao "izopačeno" seksualno ponašanje mužjaka koje naziva "huliganima" zbog seksualnog nasrtaja na mladunce, mužjake i uginulim ženkama. Toliko je bio zgrožen onim što je video, da je umesto na engleskom svoja zapažanja pribeležio na starogrčkom.

Po povratku u Veliku Britaniju, Levik je bezuspešno pokušao da objavi svoje beleške pod naslovom "Prirodnjačka istorija adeljskih pingvina".

Bilo je to previše šokantno za ono vreme, objašnjava Daglas Rasel sa Prirodnjačkog muzeja u Londonu koji je objavio Levikove zapise.

"Akademski svet post-Edvardijanskog doba nije smogao snage da objavi njegov neverovatni, grafički izveštaj o seksualnom ponašanju adeljskih pingvina", rekao je Rasel u izjavi za BBC, dodajući da naučna javnost u to vreme nije raspolagala znanjem kojim se danas objašnjava ono što Levik u svom izveštaju naziva nekrofilijom.

"Ponašanje pingvina se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekrofilijom ljudi. Mužjaci zapravo reaguju na položaj mrtvih ženki koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja", kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoks

11.06.2012. 10:47

@MakSim - Melbourne@ mi gledali,a ti ga primao! Svako radi ono za sta je sposoban!