SVA zemlja koju su kombinati koristili u zakup, uključujući i 16.500 hektara iz dogovora sa firmom “Al Dahra” biće dato isključivo vojvođanskim paorima u zakup, a ne Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe, ostalih osam kombinata iz takozvanog “Zelenog pula”, koji nisu obuhvaćeni predugovorom sa Emiratima, biće ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a država će im u tome pružiti maksimalnu pomoć, piše u saopštenju Vlade Srbije posle sastanka poljoprivrednika sa ministrima finansija i poljoprivrede, Mlađanom Dinkićem i Goranom Kneževićem.

Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji.

- Na ovaj način će se za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara - napominju u Vladi Srbije. - Time će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti povećan za dve milijarde dinara.

Poljoprivrednici, nezadovoljni sklapanjem dogovora Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posle sastanka, ipak su odustali od najavljenog protesta. Međutim, paori ističu da zemljište ne bi trebalo da se prodaje, a da je posao sa Arapima ulazak strane konkurencije srpskom seljaku na mala vrata.

OPSTANAK PREDSEDNIK Upravnog odbora Banatske asocijacije poljoprivrednika Dorel Mik naveo je da se vlasnici malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava “opravdano plaše” i pitaju kako će opstati. Zbog toga su ministrima na sastanku u Vladi Srbije predložili da im država u narednom periodu dozvoli da kupe do 20 hektara državnog zemljišta, a da im za te svrhe banke daju pozajmicu, sa rokom otplate do 20 godina.

- Trebalo je da se ovaj sastanak organizuje pre potpisivanja ugovora - kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije. - I tada bismo rekli da se ne slažemo da se zemlja prodaje strancima, posebno ovako, bez tendera.

Jasno nam je da su Srbiji potrebne pare, ali, resursi, zemlja, voda i šuma se zadnji prodaju. Naša Asocijacija se zalagala za to da se zemlja ne prodaje najmanje 15 godina i posle ulaska u EU, a sada se zemlja nudi, a nismo uradili ni restituciju, nemamo strategiju razvoja poljoprivrede, nezavršen je popis agrara...

I poljoprivrednici navode da su im ministri predložili da i oni daju ponudu za kombinate koji su preostali, ali će se tome, kao i o ostalom, izjašnjavati tek posle sastanka

Asocijacije. Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100 plus, takođe kaže da ovaj klub ne odobrava prodaju zemlje.

- Razgovarali jesmo, ali, uvereni nismo, tako da pomaka nema - odlučan je Malešev. - I dalje smo protiv prodaje zemlje strancima. Mi verujemo u njihove dobre namere da ulažu u poljoprivredu i u industriju, kao i u to da će zapošljavati radnike, ali, treba imati u vidu da je zemljište resurs koji se ne može povećavati, već se površina zemljišta u državnom vlasništvu iz godine u godinu smanjuje.