Emirati kupuju osam kombinata

D. I. KRASIĆ

ponedeljak, 14. 01. 2013. u 20:58

Емирати купују осам комбината
Šta je predviđeno predugovorom o osnivanju zajedničke kompanije "Al Dahre" i Republike Srbije: Prodaje se 7.453 hektara osam kombinata, pod zakup se daje još 2.982 hektara i VU Morović

PREDUGOVOR koji je Srbija sklopila sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko zajedničkog ulaganja u poljoprivredu podrazumeva prodaju 7.453 hektara osam poljoprivrednih kombinata u restrukturiranju. Kupac tih hektara biće nova kompanija, koja tek treba da se osnuje. "Al Dahri" će pripasti 80 odsto udela u tom novom, praktično domaćem preduzeću, dok će 20 odsto imati Republika Srbija i Grad Beograd.

Upravo će ta nova, srpska firma u većinskom stranom vlasništvu, kupiti poljoprivredno zemljište, opremu i objekte od sledećih sedam kombinata: "Agrobačka" Bač, "Bratstvo jedinstvo" Neuzina, "Dragan Marković" Obrenovac, "Jadran" Nova Gajdobra, "Mladi borac" iz Sonte, "Omoljica" iz Omoljice, "Vojvodina" iz Starčeva. Cena po hektaru iznosiće 10.000 evra, dok će oprema i objekti naknadno biti procenjeni. To je ukupno 51,23 miliona evra, za zemljište sedam kombinata.

Kada je reč o Poljoprivrednoj korporaciji Beograd, nova kompanija će od PKB kupiti samo poljoprivredno zemljište, i to 2.329 hektara po ceni od 12.000 evra, što ukupno iznosi 27,948 miliona evra.

Kada je reč o zaposlenima, ne postoji obaveza njihovog preuzimanja. U predugovoru se samo kaže da će se učiniti sve da kompanija preuzme što veći broj radnika. Razgovaraće sa svakim od njih, a ostaće oni koji ispunjavaju "zadate kriterijume".

ZAKUP AKO neko od ovih osam kombinata, posle sklapanja konačnih ugovora, bude htelo da daje u zakup ribnjake, vinograde starosti od tri do 30 godina, višegodišnje zasade starosti do 15 godina, funkcionalne poljoprivredne objekte i sisteme za navodnjavanje, a koji se nalaze na zemljištu u državnoj svojini, moraće prvo da ih ponudi novoosnovanoj kompaniji. Ona će imati pravo prečeg zakupa.

Osim preuzimanja u vlasništvo ovog poljoprivrednog zemljišta, nova kompanija dobiće pravo i da koristi površinu od 3.664 hektara zemljišta koje trenutno koristi Vojna ustanova Morović - pogon Karađorđevo, kao i zgrada i resursa, na period od 30 godina. Ovo zemljište je u vlasništvu države, a nova firma moraće prethodno da sklopi ugovor sa Ministarstvom odbrane, koje ima upisano pravo korišćenja nad njim. Nova komanija moraće godišnje u korist Vojne ustanove Morović da izdvaja 20 odsto prinosa ostvarenog na ovom zemljištu.

Takođe zaključiće sa Ministarstvom poljoprivrede ugovor o zakupu 2.982 hektara u državnoj svojini, na 30 godina. Cena zakupa prvih 10 godina biće 250 evra po hektaru godišnje, a posle toga će se usklađivati u odnosu na evropski indeks cena u maloprodaji. U svakom slučaju, cena zakupa tokom celog perioda neće moći da bude veća od 370 evra po hektaru godišnje.

Krajnji rok za sklapanje konačnih ugovora je 31. mart ove godine. Tek nakon toga, "Al Dahra" će uplatiti dogovoren iznos za kupovinu zemljišta, najdalje do kraja maja. Kombinati imaju obavezu da od dobijenog novca vrate dugove kojim će skinuti sve hipoteke, zaloge i ostala opterećenja na imovinu koja se prodaje.

NAVODNJAVANJE

NOVA kompanija će obezbediti investiciju u iznosu do 100 miliona evra, u sisteme za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obrtna sredstva. Iznos će biti investiran u poljoprivredno zemljište kojim upravlja i koje obrađuje nova kompanija, bez obzira da li je ono u svojini, zakupu ili se obrađuje po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa vojnom ustanovom Morović - pogon Karađorđevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

prcko

14.01.2013. 22:03

Pa voi gori od onih predhodnih...kada su dosli na vlast pomislilo se konacno ce se prestati sa prodajom nacionalnih interese.....a ovi napravili jos korak napred....ima da nas kljukaju sa GMO organizmima

sasa

15.01.2013. 11:14

@prcko - Nece nas kljukati, kompletna proizvodnja je namenjena za izvoz, od cega ce drzava Srbija ubirati porez!Ulozice u sisteme za navodnjavanje, pa necemo u 21. veku zavisiti od vremenskih uslova. Sta je sa ostalih 5.9 miliona hektara obradive zemlje? Zasto su nam pijace najskuplje u Evropi?Ti paori koje toliko branite nam skidaju kozu sa ledja, uvek se pozivajuci na suse, mrazeve, grad.....uvek im nesto da razlog da povecaju dene do maksimuma.

Katarina

15.01.2013. 14:41

@prcko - Ova kompanija je najveci proizvodjac GMO na svetu, posle Monsanta. Svu zemlju u Srbiji ce zagaditi. Kad isposte zemlju presetace da proizvode hranu i ostaviti javne kuce i minarete po Srbiji, da i promenjenu strukturu stanovnistva, a sve to u mekom trbuhu Evrope. EU nas nece primiti, bombardovace nas jer cemo postati rasadnik bele Al-Kaide.

Loš početak

14.01.2013. 22:12

Pa čekaj, ovo su i Vojvođanski paori hteli da obrađuju tako što im država da u zakup? Da su šeici umesto toga podigli neku fabriku sve bi bilo ok. Loš potez vlade, počeli su dosta da liče na svoje prethodnike, a to narod ume da prepozna.

ABU-BEKIR

15.01.2013. 09:04

@Loš početak - Treba sagledati sta se dobija sa saradnjom sa Eniratima.Paori bi uzeli zemlju u zakup bez obaveze da zaposle sadasnje radnike u tim preduzecima i ako bi kojeg zaposlili taj bi radio samo u sezoni i to bez radnog staza i socijalnog osiguranja.Celokupna proizvodnjapod upravom Emirata bice zasnovana na stocarskoj i povrtarskoj proizvodnji.Srbija ce ovim putem obezbediti trajno snabdevanje naftom,Postoje i drugi vidovi saradnje u industriji i vojnoj tehnologiji.

sasa

15.01.2013. 11:09

@Loš početak - Predpostacljam da bi paori ulozili 100 miliona u sistem navodnjavanja? Gde su bili ovi komentatori kada su Miskovic, Matijevic i Kosrtc uzimali zemlju za tri puta manje para po hektaru?Sada kada se pojavio investitor koji ce odvojiti 300 miliona eura za fond za te iste paore, da im da extra povoljne kredite na 10 godina sa 3 godine grejsa, kako bi i sami unapredili mehanizaciju i proizvodnju, mi drvlje i kamenje po njima?!Poljoprivreda nam je na nivou srednjeg veka gospodo! Zasro?!

Srdjan

14.01.2013. 22:26

Kako se prodaje nasa zemlja? Direktnom pogodbom onoga koji se bori protiv korupcije. Tako su prodavali i oni bivsi Zelezaru Smederevo.Nema javnog tendera pa da se jave i drugi (mada je glupost prodavati jedino sto imamo - obradivu zemlju ).

sasa

15.01.2013. 11:17

@Srdjan - Sta je Tvoj konkretan predlog za tu obradivu zemlju, koja se decenijama ne obradjuje, i kako mislis da sami investiramo u sisteme za navodnjavanje, od kojih para?Ko ce paorima da da kredite za sisteme, i mehanizaciju? Upravo ova firma je obezbedila fond za tu namenu, da da kredite paorima, znaci da razvija i konkurenciju.Srvija ima milione neiskoriscenih hektara vec vise decenija, i umesto da hranimo Evropu, mi gladujemo i imamo najskuplju hranu u Evropi!

bez nade za bolje sutra pored lopova

19.02.2013. 09:06

@Srdjan - Ima para za sve kada se da postenim ljudima u ruke, a ima tih koji bi kupili i ulozili u tu zemlju (tu sigurne ne mislim na razne "tajkune" i "biznismene"). Samo tu politika ne bi mogla da se ugradi, zar ste stvarno toliko naivni da pomislite da se u ovoj zemlji bilo sta radi u dobrobit zemlje, ovde vazi samo jedan zakon, zgrabi sto vise mozez dok si na poziciji.

DejanSP

14.01.2013. 22:40

A ja mislio da nema vise toga mimo tendera (ko da vise) da se prodaje, kad ono opet sam bio suvise naivan na izborima.

Aleksandar Kambodza

15.01.2013. 07:15

@DejanSP - Pa ako se uzme u obzir investicija od 100 miliona evra u sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja ne verujem da bi bilo koji od domacih tajkuncica bio spreman da na tenderu ucestvuje. Sta su oni ulozili u zemljiste koje su pokupovali po Srbiji?

?

15.01.2013. 00:18

A gde je vest da su ti emiri koliko danas ugostili Jahagu i obecali joj svasta dok im se nasi politicari klanjaju?

Dule Los Angeles

15.01.2013. 01:25

Ni najgori nepritelji Srbije ne bi ovo uradili.To sto pomahnitali Expert radi Drzavi i Naroduje je okupacija bez rata.Stvara se mini muslimanska Drzava na domak Beograda.Naravno da ce Arapi dovesti svoje radnike-Arape,a sa njima i dzamije,"klubove"-javne kuce,a sve na radost siptara i extremnih muslimana.Za tih 30 godina Srbija ce imati drugaciju strukturu stanovnista.

neboja1982

15.01.2013. 06:13

jako dobra recenica "srpska firma u vecinskom stranom vlasnistvu"!!!!pa ljudi moji jel to pocelo rasprodavanje rodjene zemlje,mislili smo gotovo je sa rasprodajom a ono jos gore nego zuti!!!!!

Darko Blazevic

15.01.2013. 07:36

@ - A sta je sa Pik Becejom?! Pa to je najveci poljoprivredni kombinat koji je pusten niz vodu?! Mozda ce neki postenjacina da ga privatizuje? E Dinkicu sada si pokazao svoje pravo lice a finansijer tvoje imperije ce da kupi ovaj kombinat,zivi bili pa videli. Sram te bilo!

Dejo

15.01.2013. 12:02

@glas_razuma - Trazili smo i prosli put pa su nam uzeli i crno ispod nokata. Unistili, unazadili i ponizili.

Sasa G.

15.01.2013. 10:07

Ako je ovo Dinkiceva ideja, a lici na njega, onda tome coveku treba dati otkaz po kratkom postupku. I zabraniti mu da se bavi bilo cim sto je vezano za politiku i drzavu. Upropastice nas nacisto.

Marsovac

15.01.2013. 10:51

Za mnogo vece pare bivsi vlasnici kojima je ta zemlja oteta i nije vracena su mogli ili da prodaju ili da daju u zakup.Zasto pod tim uslovima kojima je data Emiratima nije ponudjena obicnim seljacima a ne tajkunima na postenoj licitaciji.Nasa zemlja bi bila nasa.a pare bi se trosile nase kod nas .Ej bre Siptari su na kosovu davali po 100000 eura za hektar,a ovi Vojvodjansku zemlju za 10000 eura!!!!Ko je ovde lud.Strasno.Pocetak kraja.I jos se hvale,kako su uradili dobar posao!!!!

sasa

15.01.2013. 11:04

Vidim da ima stranacki obojenih, ali i komentara neobavestenih ljudi.Procitajte malo pazljivije tekst, i obavestite se malo vise o kompletnom poslu koji je zakljicen, pa onda "kukajte".Srvija ima 6miliona hektara obradive zemlje, a ovde se radi o par hiljada, pa ne vidim oko cega se digla tolika prasina?Al Dahra ce placati u proseku 10 hiljada eura po hektaru, sto je iznad trzisne vrednosti te zemlje, i rentati po 250 eura po hektaru. plus 100 miliona u sistem za navodnjavanje!

Katarina

15.01.2013. 14:36

@sasa - Sve je relativno, prijatelju. Prodali su teritoriju 3 puta vecu od povrsine drzave Vatikan. Najavljuju da ce od radnika koji su do sada radili odabrati one koji su podobni. Da ne mislis da ce biti odabran neki pravoslavni gradjanin Srbije? A kad se razlegne mujezin s razglasa pozivajuci 6 puta dnevno na molitvu? Koliko drzava mugu da proglase na toj teritoriji?

milo

15.01.2013. 11:28

Ne možemo mi daleko od turčina a istoriju zaboravljamo pa ima da platimo dvostruku cenu. Baš nam se šiptari smeju.

TonyUSA

15.01.2013. 20:05

@milo - Auuuuuu! Srbija ce se ujediniti sa Arapskim Emiratima! ooppa gunnam style!

idrizi

15.01.2013. 11:36

baš se veselim. Braća svuda oko nas. Jest da je malo prebrzo ali cilj je Beograd pa red je početi na svim poljima. Jadnom je Sulejman isterao Hrvate iz Beograda sad će nas Hrvati dočekat u Beogradu. Mašala

Hondo

15.01.2013. 12:03

Zar je doslo do toga da polako ali sigurno prodajemo nasu zemlju kao i nase fabrike, znaci da za par godina nista vise nece biti nase , jos cemo morati da im placamo stanarinu da bi ziveli u Srbiji jer koliko vidim srbija ce ako se ovako nastavi jednostavno nestati, sramota. Sve te na vlasti koji to rade treba izbaciti odmah dok nije kasno jer verujem da su se oni vec unapred obezbedili dok narod nema gde ni da radi a ni da zaradi.

Srbinovic

15.01.2013. 12:07

Oni prosli su ubistili sve sto se moglo unistiti do zemlje. Ovi sada nemaju sta drugo da uniste oa rekose, ajde da prodajemo zemlju! Jos malo pa cemo biti stranci u sopstvenoj zemlji. Prodase nas.

aleksandar75an@gmail.com

15.01.2013. 14:20

Ma nema veze,vazno da se slavi srpska nova na ist riveru i da peva viva vox,jel tako?

pera

15.01.2013. 18:35

Dobro dosao GMO . Pa zar se zemlja prodaje?I to strancima>S Bogom zemljo Srbijo. Nema te vise.

Dedovina

15.01.2013. 19:02

Prvo da plate (tj. da vrate oduzetu zemlju, tj da pošteno sprovedu restituciju)!

Agrobanka

15.01.2013. 22:11

Među kombinatima je i AD Dragan Marković iz Obrenovca. Da li će "Al Dahra" vratiti dug kombinata Agrobanci od 109.998.133,29 dinara, ili će radi prodaje ovaj dug "koalicioni drugovi" otpisati??? Baš je zgodno pripremljeno, Agrobanka u stečaju, pa sve u tajnosti,.....

Mila

16.01.2013. 01:00

@Agrobanka - Agrobanka ima još dosta pogodnih potraživanja koja su "nenaplativim", a izgleda da su baš dobro naplativa. Da li ćemo uskoro saznati ko su kupci „nenaplativih“ potraživanja oporavljenih objekata nakon neodgovornih i rušilačkih privatizacija, kao što je Ramski rit, farma junadi ili Porečje Vučje, voćarske plantaže i mnogi drugi . . . i oni će se prodati i puniti budžet . . . jer je nad Agrobankom dva puta otvoren stečaj, da li slučajnim odlukama dovedene uprave .

Дедин унук

15.01.2013. 22:47

Деда ме ке учио да се земља не продаје јер је Бог више не прави

Перица

15.01.2013. 22:50

Власништво је твоје ако си власник 51% а не 20%. Ми смо ишли у исту школу али су ови бежали са часова економије да би се бавили шибицарењем.

Jelka

17.01.2013. 10:34

Da li je bio tender. Vucic je izvrsio krivicno delo isto kao Vlahovic kod prodaje Sartrida..

bez nade za bolje sutra pored lopova

19.02.2013. 08:55

@Jelka - Nije ovo samo krivicno delo, nego je veleizdaja. Ja ne znam za bilo koju drugu drzavu da prodaje svoju zemlju drugim zemljama (osim nama po bezmozgu slicni Rusi koji su prodali Alasku Americi za 50 miliona dolara, a oni tu sumu sada zaradjuju dnevno na razne rude i drva, a tek treba da eksploatisu naftu), to moze da se daje samo u zakup na 30 ili 99 godine. U arapskim zemljama se ni jedan posao ne sklapa bez baksis, dobro su se Vucic i kompanija ugradili u ovaj i svim sledecim poslovima.

VU

18.02.2013. 18:43

E jeste vi stvarno naivan narod, dobro je rekao Nele Karajlic u onoj pesmi, "ovde su ljudi cvrsti i odlucni ,a tesko je reci da ista vide".Pa Srbiji niko vise ne daje kredite, a kako ce da ostane sva ova nagomilana vojska neradnika, tj. "administracija", ko ce da im da plate ???A isto tako nisu ovi sadasnji vlastodrsci ludi da pocnu davati otkaze doticnima, koliko bi to bilo manjka glasova na next izborima !Preuzmite konacno zivot u svoje ruke

Saban S.

19.02.2013. 10:52

prvo Arapi a onda jus Turci da kupe jos to sto je ostalo od Srbije. Takav je plan Amerike