Šeik ulaže pare u Srbiju

E. E. R.

sreda, 09. 01. 2013. u 13:53

Шеик улаже паре у Србију
Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata planira velika ulaganja u našu zemlju. U poljoprivredu bar 200 miliona evra. Razvoj raketnih sistema NORA i ALAS

PRINC prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan u sredu je stigao u Beograd. Član jedne od najbogatijih porodica na svetu došao je da ugovori investicije u namensku industriju, poljoprivredu, bankarski sektor, ali i u srpsko vazduhoplovstvo. I, kako je u sredu više puta ponovio - da našoj zemlji postane pravi prijatelj.

Šeika Muhameda bin Zajeda, zamenika vrhovnog komandanta vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvi je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vučić, sa počasnom gardom. Nakon intoniranja himni obeju država, Vučić je šeika upoznao i sa delegacijom, među kojima je bilo i predstavnika vrha države. U njoj su bili ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, šef BIA Nebojša Rodić i direktor Vojnoobaveštajne agencije Dragan Vladisavljević.

Pripreme za dobrodošlicu šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu u sredu su na beogradskom aerodromu bile na najvišem državnom nivou. Naslednik krune Abu Dabija sleteo je oko 13.10. Na VIP ulaz su mogli da uđu samo akreditovani novinari, foto-reporteri i članovi delegacije za doček.

Dan pre nego što je prestolonaslednik Abu Dabija sa još 28 saradnika sleteo u Beograd, došao je i njegov sin Halid bin Muhamed al Nahjan, koji je već bio na sastancima u ministarstvima odbrane i finansija. Sin je dočekao oca na aerodromu, zajedno sa još deset stručnih savetnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Al Nahjan sastao se, odmah po sletanju, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. U razgovoru je istaknut značaj saradnje između Srbije i UAE, posebno u oblasti poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije. Vlada Srbije je, inače, neposredno pred ovaj susret usvojila međudržavni sporazum iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, informacionih tehologija, vojne industrije, energetike i sporta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dolazak arapskog šeika je uzvratna poseta Srbiji. Pre tri meseca u Abu Dabiju su bili srpski ministri odbrane i finansija Vučić i Dinkić. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ova trodnevna poseta Muhameda bin Zajeda al Nahjana označila je i konkretizaciju dogovora postignutih u Abu Dabiju.

Izvesno je da će kompanija "Al Dahra", koja je u vlasništvu šeika Al Nahjana, za oko 100 miliona evra, postati sa 80 odsto većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, koji poseduju oko 9.000 hektara zemlje. Naša država će ostati manjinski suvlasnik u ovim kombinatima. Planirano je i da ova firma u zakup uzme i 14.000 hektara obradivih površina, po ceni od 250 evra po hektaru godišnje. Partner iz Abu Dabija obavezuje se i na investiranje od 100 miliona evra u opremu i sisteme za navodnjavanje. Pored toga, načelno je postignut dogovor da preko Razvojnog fonda Abu Dabija Srbija dobije donaciju ili "meki" kredit, a koji bi se delom koristio za čišćenje i formiranje kompletne mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje kanalom Dunav - Tisa - Dunav, kroz Vojvodinu, ali i tokom Dunava i Velike Morave u užoj Srbiji. Drugi deo novca iskoristio bi se za dugoročne (na deset godina) kredite poljoprivrednicima namenjene kupovini nove opreme, pre svega sistema za navodnjavanje “kap po kap”. Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, preko svojih kompanija, planira da uloži i oko 150 miliona evra u razvoj novih vojnih tehnologija, pre svih raketni sistem NORA i ALAS, kao i u izvoz naše municije i oružja.

Partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tačnije šeik Tahnin (rođeni brat princa) planiraju da ovde otvore i banku. Njen osnivač bila bi jedna od najvećih banaka arapskog sveta Prva zalivska banka.

Ulazi se i u pregovore koji bi trebalo da se okončaju otvaranjem nove fabrike poluprovodnika i čipova, a kakve zainteresovana kompanija "Mubadala" već ima u Singapuru i državi Njujork. Najvažnije za realizaciju ovog projekte jeste odgovor srpske strane može li da se obezbedi 1.500 do 2.000 inženjera potrebnih za ovaj poduhvat. Projekat je, prema informacijama "Novosti", vrednosti oko osam milijardi dolara, a koliko danas vrede "Mubadaline" fabrike u Aziji i Americi.

Kako partneri iz Abu Dabija trenutno rade servisiranje aviona u svojim hangarima u Švajcarskoj, vrlo su zainteresovani da taj posao prenesu u Beograd, odnosno da kupe "Jat tehniku". Interesovanje postoji i za nacionalnog avio-prevoznika.

Šeik i njegova porodica, kako nam je potvrđeno, smešteni su u beogradskom "Hajatu", gde će boraviti do petka.

Sinoć je domaćin, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić organizovao večeru u vili "Mir". Među zvanicama je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade, ali i druge ličnosti iz političkog i poslovnog sveta.

Planirano je da princ u četvrtak poseti Karađorđevo, budući da je strastveni lovac. Kako je u sredu rekao domaćinima, vrlo rado bi lovište u Maroku zamenio Karađorđevom. Plan je bio da poseti i Kopaonik, ali je ova destinacija ipak ostavljena za neku drugu posetu.

KO JE ŠEIK

PRINC Muhamed bin Zajed al Nahjan treći je sin šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, prvog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija. Nakon smrti svog oca, 2004. godine, Muhamed je postao prestolonaslednik Abu Dabija, a godinu dana kasnije imenovan je i za zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Istog meseca bio je unapređen i u čin generala. Muhamed je takođe i predsednik Izvršnog veća Abu Dabija, kao i član Vrhovnog saveta nafte. Pored ovih dužnosti, obavlja i poslove specijalnog savetnika predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i šefa Saveta za ekonomski razvoj ove države.

Osim vođenja države, familija Al Nahjan bavi se i biznisom. Njihovo bogatstvo procenjuje se na skoro 15 milijardi evra. U vlasništu vladara Emirata, osim firme "Al Dahra", nalazi se i najveća banka u Abu Dabiju, naftne kompanije i hotelski lanaci širom sveta.

SLETEO GIGANT

PREDSEDNIČKI avion tipa "boing 777-200", registarske oznake AUH04, kojim je u sredu u Beograd doleteo šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, najveći je putnički avion koji je u protekle više od dve decenije sleteo na beogradski aerodrom.

Ova letelica, naravno u putničkoj, a ne u predsedničkoj verziji, može da primi između 314 i 440 putnika. Predsednički avion iz Abu Dabija je imao čak 25 članova posade. Dužina aviona je 64 metra, raspon krila 61 metar, a dolet mu je 9.700 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (82)

Nick.cdn

09.01.2013. 16:47

@Mirsad-Bihac - Ne, on ce njega odvesti na Zvezdinu "marakanicu" posto ga i dovodi da sanira zvezdine dugove, naravno kao dugove drzave Srbije!

Del Pjero

09.01.2013. 23:32

@Mirsad-Bihac - I ja to kontam da ga je zbog Zvezde i pozvao da dodje u Srbiju,samo da bi ocistio Zvezdu od dugovanja,jer ako sami budu bili u tome kao sto je Covic rekao nece se oporaviti ni za 5 godina.Vucicu provaljen si.

jab

09.01.2013. 16:01

Dobro nam dosao. Nadamo se da ce biti dogovoreni konkretni poslovi. Srbija bi trebala da ukine vize za drzavljane Ujedinjenih Arapskih Emirata jer bi mnogi ovde dolazili kao turisti ili poslovno.

marina

09.01.2013. 22:46

@jab - Svaka cast! najbolji komentar do sada!!! da li ce da ulaze malo,malo vise ili malo manje nije vazno,vazno je da ova zemlja krene da se oporavlja posle svih ovih koji su je iscedili a mnoge ostavili na ulici!!! tako je ako krenu da posluju sa nama treba da nam ukinu vize i da uvedu jeftine letove,i plus uloze u jat i dodaju nam par aviona! to je za njih nista!!!!

Dejan Ćurčić

10.01.2013. 00:22

@Dexter68 - Dosadni ste svi koji u svemu vidite teorije zavere.Shvatite već jednom da je kapital anacionalan.Konkretno sa arapima udružujemo snage,kao što to nismo sa japancima pre tridesetak godina.Eh,da smo tada bili mudri gde bi nam bio kraj!

Proka

09.01.2013. 21:29

@vojvođanin - Vojvodina sama ima preko 1.6 miliona hektara obradivog zemljista. Tesko da ce neki veliki udarac za Vojvodinu ili Srbiju biti kupovina par propalih kombinata u cijem je vlasnistvu nekih 9500 hektara i iznajmljivanje jos dodatnih 14 000 hektara. Na taj nacin oni bi obradjivali otprilike isto zemljista koliko i PKB. Ovo bi bilo odlicno, pod uslovom da se ostvari, jer em bi oni ulozili u tehniku, zaposlili ljude, pomogli nam da sredimo kanale za navodnjavanje,... em bi samim tim rastao nas izvoz.

NedajSe

10.01.2013. 02:55

@vojvođanin - Za Prku>..em bi samim tim rastao nas izvoz...Ciji izvoz, Njihov izvoz preko Njihove Banke

Proka

10.01.2013. 17:49

@vojvođanin - Rastao bi nas izvoz. Em sto bi oni izvozili to sto proizvedu na toj zemlji, a sto je trenutno ravno nuli, em sto bi kanali i ostala infrastruktura u koju bi oni ulozili pomogla i drugim srpskim poljoprivrednicima da povecaju svoje prinose. Ili je mozda bolje da gomila plodne zemlje u Srbiji bude neobradjena, a mi sa druge strane da budemo jako ponosni jer je ipak nasa?Plus na to bi drzava imala svojih 20% i imala bi poreze, zaposlili bi smo ljude, smanjili deficit...

isala masala

09.01.2013. 19:32

Ista ovakva euforija bila kad je dolazio Putin, pa Medvedev, svi skakali od radosti i videli Srbiju do neba izdignutu ali ja ne vidoh nista da se promenilo nabolje. Tako ce biti isa ovim seikom kad im kaze da je dosao da ispita teren o grdnji velike dzamije u Beogradu.

gidra@tele2.no

09.01.2013. 19:37

dabogda da za seikom ostane naftin trag i da u srbiji procuri od svukuda ko i u emiratima.

sreto

09.01.2013. 21:13

Ovo sto cu napisat zvuci "banalno" al'nije. Bolje sa njima razvijat privrednu saradnju, nego sa susedima u regionu. I evo zasto: Cim se Hrvatska odcepila od Jugoslavije, sklonili su cak i table (putokaze) na Auto-putu koji vodi prema Srbiji. Prosetajte se Abu Dabijem, naici ce te na "ogromno-veliki" natpis na jednoj prodavnici: Yugoslavian furniture co. Oni nikad nece zaboravit, koliko im je Jugoslavija pomogla u sticanju nezavisnosti, oslobadjajuci se od Engleskog-kolonializma.

Grdelica

10.01.2013. 00:28

@sreto - E moj Sveto, on kupuje prvoklasnu poljoprivrednu zemlju kao stranac za 10,000 evra po hektaru. I to usred Evrope. Ko kome tu cini uslugu?

MatijaBG LDP

10.01.2013. 08:51

@sreto - Hahhahahaha...svaka cast,opcinjen sam koliko inteligentno Srbi razmisljaju...hahahahah....jod kad bi deo te inteligencije znao da natpis Yugoslav nemam nikakve veze sa samim Srbima....deo Jugoslavije je bila ista ta Hrvtaska,Slovenija,sve zemlje na koje pozivas za prekid saradnje,a kad sve zbrojis,vise je ostalih nego Srba.Na tvoju zalost na autoputevima u HR stoje table sa natpisom BIH i zauvek ces ostati deo drzave BIH....tako,naucili smo,Jugoslavija je imala 6 Republika i 2 pokrajine:)))

sreto

10.01.2013. 10:17

@sreto - @Grdelica, bolje i Seik da kupi zemlju u Srbiji, nego hrvatski tajkun Todoric, koji je cak i odbranu generala (bojovnika) finansirao.

sreto

10.01.2013. 10:27

@sreto - @MatijaBG, ko bese od tih tvojih 6 republika i 2 pokrajine, sto se prvi odrece svega sto je Jugoslovensko? Kad su ti tvoji Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Siptari bili tako dobri, sto napadose JNA, gde god im se pruzila prilika?

Rale

10.01.2013. 13:52

@sreto - Pre neko vece krvati daju film Valter brani Sarajevo i pisu BosanskoHercegovacki film ?!.....Nemacka televizija kad daje sve jedno koji film iz "doba" Jugoslavije pisu: Jugoslovenski igrani film......toliko o hrvatima i postenju.....i jedan Arapin je bolji covek nego sto krvata, sto pre to shvatimo bi ce bolje po nas...!

Zeljko

09.01.2013. 21:19

Sve dok dzamija nema upliva u politiku nije opasna te nerazumijem ove skepticne komentare vezano za Seika i dzamiju.Treba pozdraviti ovaj napor politicara i zazelit seiku ugodan boravak te se nadati da ce investiratti u Srbiju na njegovo a i nase zadovoljstvo.Za nevjerne Tome vremena su se izmjenila te ko ima pare on drma to je u citavom svijetu Njemacka , Francuska ostale zemlje EU pa dalje sve su prodale pa nazalost i mi tako moramo.

Mara

09.01.2013. 21:48

Aleksandar Vucic je vredan ,pozrtvovan i potpuno posvecen poslu koji obavlja. Ocekujemo od ove posete seika velike investicije u privredu Srbije i namensku industiju.

Rade

10.01.2013. 03:13

@Dragan - Hurem?? Prvo, Arapi nisu Turci i oni za razliku od Turaka nisu nikada vladali Balkanom, niti im je to danas u agendi. Drugo, Arapi (opet za razliku od Turaka) imaju itekako para za investicije a treba im upravo ono sto mi imamo u izobilju: hrana, voda i proizvodi vojne industrije.

Dragan

10.01.2013. 14:08

@Dragan - Drzava je u sve vecoj krizi, zaduzenja nemaju kraja, a Vlast nista ne menja u osnovi. I dalje su veliki troskovi drzave, ostaje brdo uzaludno zaposlenih po drzavnim gubitnickim firmama i ministarstvima.. Hteo sam samo da pokazem koliko je ovo jos jedan obican cirkus na koji se narod lozi, kao da ovo nismo videli vec mnogo puta do sada. A ratovi i osvajanja se uglavnom vode za sirenje vere, a ne interes nekog pojedinacnog naroda.

Gle, Srbin!

09.01.2013. 23:37

sta to znace ovolike investicije i nevaznu Srbiju? Osim sto nam sapu stavlja na obradive povrsine i vodu, sutra priznajemo Kosova republjik? 'Ajd' da vidimo, neka bude sto biti ne moze

Goran

10.01.2013. 09:21

@Gle, Srbin! - U pravu si. Bilo bi bolje da su došli predstavnici Džibutija. :-)

matori

10.01.2013. 00:09

Opste je poznato, da ovi dragi gosti, pametno rezonuju i ulazu svuda po svetu u profitabilne poslove u iscekivanju da ce jednog dana presusiti naftni izvori! Naravno, da nisu dosli da poklanjaju, ali ce s druge strane uposliti nase ljude, povecati nam izvoz i otvoriti neka nova trzista za nase proizvode. Imao sam zadovoljstvo da sam u studenskim danima poznavao neke studente iz te zemlje. Odlicni, casni ljudi, koji su imali najbolja misljenja o Srbiji /90-ih godina/, bez obzira na veru!

nikola

10.01.2013. 08:11

@matori - Voleo bi da mi neko objasni koja je razlika između princa Muhameda iz Emirata i "princa Skendera" sa Kosova. Ko se pravi lud u ovoj zemlji. Meni je to isto samo se sa druge strane planira uništenje Srbije

jeste bogami

10.01.2013. 09:14

@matori - Uvek pricaju da posle njihove zemlje navise vole Srbiju, mada nikad za nju nisu culi.

Grdelica

10.01.2013. 00:20

Politicka djubrad prodadose I poslednji vredan deo ekonomije - poljoprivredu. Sto nisu sami organizovali proizvodnju I izvoz proizvoda nego predaju 80% profita stranoj vladi. To nijedna zemlja u Evropi ne radi. A pare od prodaje narod nece da vidi kao sto nije video nista ni od prethodnih privatizacija.Ovo je zemlja bez buducnosti.

Dragan

10.01.2013. 01:24

Sto ne bi dosli. Dinkic je pripremio teren, od ove zemlje je napravio pustinju

seljak

10.01.2013. 01:26

izem ti uspeh ako treba da se ponosimo prodajom 9.000 najplodnije zemlje, prodajemo žitnice i izvore pijaće vode.....da li je to uspeh? Lako je prodati sve prirodne resurse ove države....a šta ćemo kada sve prodamo?

БМСталкер

10.01.2013. 10:20

@seljak - Добиће мо "бесплатне" маркице да шаљемо Божићне честитке "нашој елити" у емиграцију у Кувајт.

Faruk Sarajevo

10.01.2013. 01:35

Stigao Sulejman Velicanstveni. Jel rekao koliko trazi da prijedje na Islam prije nego odobri kredit? Suza mi potekla, ovo je kao u stara vremena, jednostavno predivno. Vi Srbijanci ste najludji puk na svijetu, psujete po Muslimanima, a cinite sve da bi bili kao oni, muzika, televizija, kultura, jezik. Ove nase Srbende u Bosni barem znaju ko su i sto su i do toga drze milom ili silom, vi Srbijanci kako vjetar puhne tako se naginjete. Vala bujrum, cekam vas da proslavimo zajedno Sultanov dolazak.

Alex Miles

10.01.2013. 02:32

Bilo bi daleko pametnije da jednostavno kupi citavu Srbiju i mirna Backa, a Toma u penziju.Zar nemate dovoljno iskustva sa "princevima" ? Puno li ste koristi od njih imali tokom nam Nase "slavne" istorije.Uff !

MIMI

10.01.2013. 03:25

Evo ja mu poklanjam 5 hektara u mom selu nadomak Arilja neka otvori neku fabriku da zaposli narod, A mene ako se sete na dan drzavnosti, sete me se a ako ne nikom nista... :))

Slavko Stanisavljevic

10.01.2013. 04:52

U moru rdjavih dogadjaja i losih vesti iz nase Srbije,konacno jedna dobra vest,koja barem uliva nadu da bi moglo krenuti nabolje i da nasa privreda krene putem oporavka.Ne shvatam pojedine citaoce,koji u svojim komentarima izrazavaju skepticizam i kao ,od ovoga nece nista biti,neki nisu ni svesni u kolikoj je krizi Srbija i da su nam ovakvi prijatelji dobrodosli i neophodni,kao sto je sunce ozebloj zemlji.Bez kapitala i stranih investicija, ne mozemo izaci iz ekonomske krize.To i vrapci znaju.

piojo

10.01.2013. 11:30

@Slavko Stanisavljevic - U redu su investicije u nasu ekonomiju,ali ovi arapi ce postati vecinski vlasnici u osam srpskih poljoprivrednih kombinata,koji poseduju 9000 hektara zemlje vecinomu Vojvodini,jos ce vise sesti na grbacu jadnom seljaku u Vojvodini.Dobijaju tu zemjlu za 250 evra po hektaru.Sto ne daju tu zemlju nasem seljaku da obradjuje uz neke subvencije za navodnjavanje i mehanizaciju,niko ovu zemju ne zna bolje od naseg paora!!

Sasa

10.01.2013. 04:52

Ja ne bi voleo da se na tih 9000+ hektara sade GMO zitarice, ali hajde da vidimo sta ce biti od svega ovog. I nema vise prodaje zemlje strancima.

Stefan Perovic

10.01.2013. 07:01

Za par mjeseci SNS/SPS vladavine zadužili su zemlju za dvije milijarde evra, prodaju najplodniju zemlju{u Vojvodini} na svijetu Saudijskoj Arabiji, spremaju se da prodaju Telekom i EPS,a Kosovo su vec prodali,gde je režim uspostavio granicu na Jarinju između Srbije i "Velike Albanije.".....

volks

10.01.2013. 07:16

Lepo je Brena pevala: Dođe jednom sa istoka crni šeik plava oka.....Sad kad počnu da sleću Antonovi sa naftom....

iz glave

10.01.2013. 07:30

lepa pričica, masa se primila, a posle, posle će neki grof da uloži u Srbe i sve tako.... sramota bre da smo poljoprivredu (irudarstvo) doveli na nivo da nas spašavaju oni koji kad se žene po gradovima raznose hranu svojim podanicima

Vladimir Čobić

10.01.2013. 07:59

Sklapamo dogovor sa američkim nosačem aviona, a sutra ćemo da kukamo ''izdali nas Rusi''. Pa jeli to ta ruska fabrika koju nam je Vučko obećao još u septembru? Zemlju i vodu arapima, industriju i trgovinu Zapadu, šta nama ostaje? Pa da budemo zamorci Genetske hrane i strateški partner u Avganistanu, Iraku, Africi i drugim ''nedemokratskim'' zemljama. Mudrost naše vlade je za svaku pohvalu.

sreto

10.01.2013. 11:11

@Gensek - @Gensek, kako da ne, Seik kupuje Poljoprivredno-zemljiste, tako da ce uskoro i "Marakanu" preorat i zasadit Paradajz i Paprike !!!

Alisa u zemlji cuda

10.01.2013. 09:21

Verovatno ce nasoj gradjevinskoj operativi ponuditi besplatan pesak...Samo treba da platimo prevoz.

Univers

10.01.2013. 10:57

Dogovorile se dosta stvari sa Seikom i tu vidim samo pozitivan rezultat. Ono sto me zabrinjava to je deo gde Emiratima konsedujemo 80%, tu vidim opasnost! Nijedna drzava nebi smela da nema mazoritet a ako Srbija nema novca da ulozi u taj biznis, onda nije ni trebala da ga pregovara! Drugo, 250€ po Hektaru, na zakup!?! Jako, izuzetno jako jeftino i tu je veliki gubitak za Srbiju, Evropsku zemlju, na zapadu cene su mnogo vece! Nemam podataka, na koji termin ce se bazirati ugovor sa Emiratima???

momcilo

10.01.2013. 11:03

zasto im vlada ne ponudi da Srbija bude sediste i glavni aerodrom u evropi za emiratsku avio kompaniju, mogu imati i pomocni aerodrom u trebinju, gde nema zime.

MatijaBG LDP

10.01.2013. 11:04

Hhahahahah.....tako ti Alaha,koliki avion......kaze,planira ulaganja u raketni sistem NORA....hahah...protiv koga,za koga...ma bice da je NORA,bas dobra FORA:)Planirao je posetu Kopaoniku,ali odlozeno...bio bi previse vidljiv u belilu srpskog Garmisa...dakle Rusi nam vracaju Kosovo,daju kredite,Seisci nam sade psenicu i zelje,pocinjemo pretpristupne pregovore s EU......druze Tito,stig`o Muhamed:)))

Miki

10.01.2013. 12:46

@MatijaBG LDP - Cim sam procitao LDP, sve mi je jasno bilo kakav komentar ocekivati.. :)

Odgovor Matiji BG LDP

10.01.2013. 14:14

@MatijaBG LDP - Poštovani Matija,nemoj da sumnjaš u Srpsku namensku industriju. Imamo mi i inženjera, i pameti za proizvodnju složenih borbenih sistema. NE POSTOJI LOŠA IDEJA, POSTOJI SAMO LOŠA RAZRADA I SPROVOĐENJE U DELO.Pozdrav Saša

mile

10.01.2013. 15:59

@MatijaBG LDP - Matija! Tebi se ova vlada, ocigledno ne svidja. Ti bi da dovedes Josipovica.

Aleksandar

10.01.2013. 11:10

Ovde treba da se razjasni da li tih 9000 hektara prelazi trajno u vlasnistvo seika, ili je u pitanju samo zakup zemljista, dok su oni vecinski vlasnici samo kombinata, dakle opreme i postrojenja bez zemljista? Strancima se zemlja ne sme prodavati! Cak i u prethodnoj susnoj godini smo ostvarili suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima od 1,2 milijarde dolara! To mora da ostane u vlasnistvu drzave i pre svega naroda.

Univers

10.01.2013. 13:19

@Aleksandar - Potvrdjujem! Ni po koju cenu ne sme se prodavat Srpska zemlja! To nam jedino ostaje! Da ne zavrsimo kao ostale Republike, kao gosti u svom domu! Tu je velika opasnost ...

Aleksandar odgovara Aleksandru

10.01.2013. 14:11

@Aleksandar - Poštovani Aleksandre,da li znaš da je prethodna vlada usvojila zakon kojim od 2014.god. stranci imaju pravo da kupuju zemljište u našoj zemlji? To je jedan od uslova koje nam je nametnula EU, a koje je prethodna vlada na čelu sa DS-om potpisala. Inače Češka i Slovačka su takođe prilikom svog pristupanja EU imale isti pritisak da potpišu isti sporazum, ali su "odolele". Inače za tvoju informaciju od zemalja Južne i Istočne Evrope samo Rumunija ima ovakav zakon.Pozdrav

Proka

10.01.2013. 17:52

@Aleksandar - A u cemu je razlika da li ce kupiti arapski seici ili domaci tajkuni? Bitno je da se zemlja obradjuje, da se uloze pare u infrastrukturu, da ljudi rade i da raste prinos i samim tim izvoz proizvoda iz Srbije. A meni je krajnje svejedno da li ce zemlja da bude u vlasnistvu nekakvog naseg skorojevica ili nekakvog arapskog princa.

Spiridon S.

10.01.2013. 11:47

Odlican potez vlade..Bravo Vucicu..Zemlja nece promeniti vlasnistvo,radi se o zakupu na period od 100 godina,posudene pare(kredit)ce biti kud i kamo jeftiniji u odnosu na pare sa zapada..,konacno resavanje strateskog i glavnog pitanja nase poljoprivrede-sistem navodnjavanja,poboljsanje izvoza i znacajnije prisustvo na arapskim trzistima..,zaposljavanje domacih strucnjaka i radnika..Ako neko poznaje bolju alternativu..?,neka javi..

mira

10.01.2013. 12:11

Ovo je samo jedna od potvrda da sadašnja Vlada i predsednik Tomislav Nikolić vraćaju ugled Srbije u svetu

MatijaBG LDP

10.01.2013. 12:43

@mira - Toliko je vratio ugled Srbiji u svetu da ce uskoro Srbima,onom malom broju preostalih,poceti bacati bombe u dvorista u HR:)

HitmanSRB

10.01.2013. 13:22

@mira - @MatijaBG: Matija, srpski sine, kako to misliš "počeće" da bacaju bombe? Počeli su 1992., i nisu stali do danas. Bombe po dvorištima Srba su uobičajena stvar u HR, to ti i Hrvati lično mogu potvrditi. Što se tiče Dalaj Lame (Toma) mislim da je on sasvim OK predsednik, bar po tome što se ne izvinjava Hrvatima i Muslimanima za njihove zločine nad Srbima, kao slavni mu prethodnik. Rekao sam ti već lepo da je Šešeljeva škola the best.

EastGateDefender

10.01.2013. 13:27

@mira - A to sto se tom malom broju Srba desava, i sto bi ti voleo da im se desava, jeste zasluga tvog zutog barona i njegovih cankolizaca. Zahvaljujuci njegovoj sorry politici, danas svako moze da baci bombu Srbinu u dvoriste, i to ne samo u HR, vec i u Vojvodini, Raskoj, juznom delu centralne Srbije, pa cak i u BG. To je njegova zaostavstina.

HitmanSRB

10.01.2013. 13:07

Istok je tržište za nas, kao što sam više puta ponovio. Sa ovim zemljama možemo da radimo normalno, bez ucena i ostalih... da ne kažem šta. A iskreno, ne znam da li bi ovde neko kada bi imao šansu da bira hoće li raditi u EU ili u UAE, izabrao ovo prvo. Pare su na istoku, a ogromna tržišta tamo su u povoju! Ko na vreme obezbedi svoje mesto na njima, taj će profitirati. Ko se i dalje zaglupljuje iluzijama o EU i njenim "vrednostima", odneće gaće na štapu, što bi naš narod rekao.

Drug Marko

10.01.2013. 13:25

Svaka cast Vladi na ponovnom uspostavljanju dobrih odnosa sa arapskim svetom,ali ovo su tekovine Titovog vremena pa cisto da budemo posteni i kazemo

AcaS

10.01.2013. 13:29

Nora nije raketni sistem vec samohodna haubica, i odavno se prodaje u vise verzija, Alas je raketni sistem koji treba da se dovrsi, to ok potrebna su ulaganja, ali Noru B-52 mogu odmah da naruce.

matori

10.01.2013. 13:29

Posto zivim u Vojvodini, mogu sa velikom sigurnoscu da Vam potvrdim, da obicnom narodu, seljacima dolazak arapa nece gotovo nista promeniti u smislu konkurencije i mogucnosti zakupa zemljista. Objasnjenje je jednostavno: Zbog raznih Miskovica, Kostica i nekolicine manjih lokalnioh tajkuncica (koji su imali politicke privilegije, barem do skoro), obican svet nije ni mogao da dodje do mnogo vecih povrsina zemljista, kreditnih linija i subvencija.

kika

10.01.2013. 15:00

Poštovani čitaoci, naročito oni koji sve što radi ova vlada vide kao loše, neka se zapitaju da li je Vučić doveo ovu jadnu Srbiju u ovakvu bedu i crnilo(jer ovo sivilo više nije). Nas je prethodna vlada doterala do prosjačkog štapa i pribila nas uza zid (pri tome ne mislim samo na stanovništvo, već na celokupnu zemlju). Svako ulaganje koje će nam pomoći da se izvučemo iz ove bede je dobrodošlo. Ja lično više volim kada pomoć dolazi sa istoka, jer mi je EU i Amerike dosta.

dzonizam

11.01.2013. 10:17

@kika - sad se bar nesto i desava a u prethodnoj vladi smo sam tonuli iz godine u godinu sve vise i vise!!!

Alisa

11.01.2013. 10:43

a šta je sa našim konzulatom tamo??? šta naši ljudi koji imaju pravni problem mogu? ništa! Prepušteni su sami sebi! Užas!