Dinkić: Država u svakoj firmi

D. I. K. - S. B.

03. 01. 2013. u 20:57

Динкић: Држава у свакој фирми
Ministar Mlađan Dinkić najavljuje novi model pomoći srpskoj maloj privredi: Vlada bi davala sredstva firmama koje ne mogu da dobiju kredite i tako postajala suvlasnik sa 25 odsto preduzeća

VLADA Srbije bi mogla da postane i bankar i menadžer. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je u četvrtak mogućnost da država kreditira mala i srednja preduzeća, i to ona koja trenutno ne mogu da dođu do bankarskih pozajmica. Zauzvrat bi država postala njihov manjinski akcionar.

Taj model u Srbiji još nije korišćen, ali će ga Ministrstvo finansija i privrede razraditi i predložiti Vladi tokom narednih nekoliko meseci.

- Predložiću mojim kolegama u Vladi, a nadam se da će oni prihvatiti, da u malim preduzećima koja nemaju imovine na koju bi stavila hipoteku i dobila kredite, država može da bude manjinski akcionar - rekao je u četvrtak Dinkić obilazeći fabriku „Stan teknolodžis“ u zemunskom naselju Altina. - Država ne bi imala finansijsku korist, već bi pomogla realizaciju projekata za koji male kompanije nemaju sredstava, a vratile bi novac kroz nekoliko godina. Taj model koristi Evropska banka za obnovu i razvoj i ako ona može tako da pomaže preduzećima u privatnom sektoru, ne vidim zašto to ne bi radila i Srbija.

RANIJE DO POREZA MINISTARSTVO finansija i privrede odlučilo je da skrati rok za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) za pretežne izvoznike sa 15 na 10 dana, a za ostale kompanije sa 45 na 30 dana. Ministar Mlađan Dinkić je najavio da će Vlada Srbije predložiti izmenu uredbe tako da kategorija pretežnog izvoznika bude preduzeće koje izvozi 50 odsto proizvodnje, a ne 75 odsto kao do sada. Ove izmene bi na devnom redu Vlade mogle da se nađu već u petak.

Država bi kreditiranjem preuzimala do četvrtine vlasništva preduzeća, a firma bi otplatom duga otkupila taj udeo. Ostaje pitanje gde bi država našla novac za kreditiranje i ulazak u vlasničku strukturu male privrede Srbije. Primera radi, za samo tri meseca programa subvencionisanih kredita za likvidnost, banke su odobrile ukupno 1,1 milijardu evra pozajmica. Podaci pokazuju da je 52,5 odsto novca otišlo u mala i srednja preduzeća - 577,5 miliona evra. U dinarima to je više od 65 milijardi. S druge strane, ovogodišnji budžet, za subvencije u svim domenima predviđa oko 119 milijardi dinara. Čitava srpska privreda od države ove godine može da dobije oko 26 milijardi dinara pomoći.

Od 105.108 registrovanih firmi, malih i srednjih preduzeća je blizu 100.000. U Srbiji još posluje 218.159 preduzetnika. Među malim privrednim društvima samo je trećina poželjan bankarski klijent. Izveštaji o bonitetu srednjih preduzeća govore da čak 71 odsto njih čini zdravo tkivo srpske privrede. Zvanično, 7.386 malih preduzeća ima ozbiljan problem u poslovanju što je oko osam odsto svih malih firmi. Sektor malih i srednjih preduzeća je, međutim, već u priličnim kreditima. Poslednji izveštaji pokazuju da male firme imaju 437,6 milijardi dinara dugoročnih i 1.604 milijarde dinara kratkoročnih kredita. Srednje firme su zadužene na dugi rok u iznosu od 310,5 milijardi dinara, a na kratak rok - 803 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

basketin

03.01.2013. 22:23

Šta sad ovaj ovde priča? Prethodnih 10 godina, srpovodio je program izlaska države iz firmi - i evo do kog stanja ih doveo, a sada bi narednih 10 godina, da uvodi državu u privatne firme? Neshvatljivo. koliko narod može biti "vožen" do 101 i nazad, i da opet bude "zadovoljan" vladavinom ovakvih! Dok je selektivnog (partijskog) finansiranja programa državnim novcem (kao kreditom naročito subvencijom) neće biti napredka privrede u Srbiji. Ta ulaganja su interesna i bez perspekti

Dosta eksperimentisanja !

04.01.2013. 00:15

Još jedna Dinkićeva egzotična "ideja" koja bi državu i celo društvo mogla skupo da košta. Dosta eksperimentisanja, promenite zakone da bi privatnici mogli normalno da posluju, kao što je to slučaj u civilizovanim zemljama !

vagrant

04.01.2013. 00:59

Oni koji su kupili firme na aukcijama [70%] treba da znaju, kako bi drzava u ovom slucaju sa malim akcionarima,mogla postati vecinski vlasnik?!Da li je Dinkic razmisljao o ovome?

Zeljko

04.01.2013. 01:31

Ovaj ce nas dotuci ako drugi nisu uspeli.. Odgledajte film tezina lanaca pa ce vam sve biti jasno.

MatijaBG LDP

04.01.2013. 08:56

Mladjan Dinkic menja model Mladjan Dinkic iz 2000/te godine i uvodi model Mladjan Dinkic 2013,kao podlogu za novog ministra finansija 2016/te Mladjana Dinkica,spasioca srpske privrede 2013/te Mladjana Dinkica.....mene cudi da je Vucic zaboravio model Mladjana Dinkica akcije ,pa da te akcije nisu njihovom koalicijom porasle,pa da ih dobijemo....kad se zagrli u kolo vlasti,sve se prasta i sve se zaboravlja i sve postaje tako vec klasicno srpski model!FUJ

Dragan B.

04.01.2013. 12:47

Ponovo dobro smisljena metoda otimanja novca ljudima.Kobajagi da im se pomogne posto banke nedaju kredite a onda kad nemogu dalje zna se oduzimanje.Ovo su price za malu decu ko veruje u vile i vestice neka izvoli pa neka proba ali mu garantujem da je unapred propao.

Miloš

04.01.2013. 16:59

Povratak socijalizma na velika vrata u Srbiju. Ono, nije da smo mi ikada i iskusili kapitalizam, ali sad se bar više ne pretvaramo da smo u "tranziciji".

Biolog

04.01.2013. 23:25

Tako je delio i start-up kredite svojima za pokretanje prrivatnog biznisa, pa su ljudi išli na egzotična letovanja, kupovali dobra auta! Pare nisu vraćene, niti je ko završio u zatvoru. Ima li nekoga da nas poštedi ideja ovog asistenta?

nnd

05.01.2013. 18:40

Presušio izvor Agrobanka pa traže sledeći. Ovo je primer kako se gradi korupcija.