VLADA Srbije bi mogla da postane i bankar i menadžer. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je u četvrtak mogućnost da država kreditira mala i srednja preduzeća, i to ona koja trenutno ne mogu da dođu do bankarskih pozajmica. Zauzvrat bi država postala njihov manjinski akcionar.

Taj model u Srbiji još nije korišćen, ali će ga Ministrstvo finansija i privrede razraditi i predložiti Vladi tokom narednih nekoliko meseci.

- Predložiću mojim kolegama u Vladi, a nadam se da će oni prihvatiti, da u malim preduzećima koja nemaju imovine na koju bi stavila hipoteku i dobila kredite, država može da bude manjinski akcionar - rekao je u četvrtak Dinkić obilazeći fabriku „Stan teknolodžis“ u zemunskom naselju Altina. - Država ne bi imala finansijsku korist, već bi pomogla realizaciju projekata za koji male kompanije nemaju sredstava, a vratile bi novac kroz nekoliko godina. Taj model koristi Evropska banka za obnovu i razvoj i ako ona može tako da pomaže preduzećima u privatnom sektoru, ne vidim zašto to ne bi radila i Srbija.

RANIJE DO POREZA MINISTARSTVO finansija i privrede odlučilo je da skrati rok za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) za pretežne izvoznike sa 15 na 10 dana, a za ostale kompanije sa 45 na 30 dana. Ministar Mlađan Dinkić je najavio da će Vlada Srbije predložiti izmenu uredbe tako da kategorija pretežnog izvoznika bude preduzeće koje izvozi 50 odsto proizvodnje, a ne 75 odsto kao do sada. Ove izmene bi na devnom redu Vlade mogle da se nađu već u petak.

Država bi kreditiranjem preuzimala do četvrtine vlasništva preduzeća, a firma bi otplatom duga otkupila taj udeo. Ostaje pitanje gde bi država našla novac za kreditiranje i ulazak u vlasničku strukturu male privrede Srbije. Primera radi, za samo tri meseca programa subvencionisanih kredita za likvidnost, banke su odobrile ukupno 1,1 milijardu evra pozajmica. Podaci pokazuju da je 52,5 odsto novca otišlo u mala i srednja preduzeća - 577,5 miliona evra. U dinarima to je više od 65 milijardi. S druge strane, ovogodišnji budžet, za subvencije u svim domenima predviđa oko 119 milijardi dinara. Čitava srpska privreda od države ove godine može da dobije oko 26 milijardi dinara pomoći.

Od 105.108 registrovanih firmi, malih i srednjih preduzeća je blizu 100.000. U Srbiji još posluje 218.159 preduzetnika. Među malim privrednim društvima samo je trećina poželjan bankarski klijent. Izveštaji o bonitetu srednjih preduzeća govore da čak 71 odsto njih čini zdravo tkivo srpske privrede. Zvanično, 7.386 malih preduzeća ima ozbiljan problem u poslovanju što je oko osam odsto svih malih firmi. Sektor malih i srednjih preduzeća je, međutim, već u priličnim kreditima. Poslednji izveštaji pokazuju da male firme imaju 437,6 milijardi dinara dugoročnih i 1.604 milijarde dinara kratkoročnih kredita. Srednje firme su zadužene na dugi rok u iznosu od 310,5 milijardi dinara, a na kratak rok - 803 milijarde dinara.