VLADA Srbije narednih dana usvojiće uredbu koja će, od Nove godine, značiti jeftiniji uvoz razne robe iz zemalja Evropske unije - potvrđeno je u utorak „Novostima“. - Snižavanje carina vrši se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

Tako će se od Nove godine iz Unije uvoziti automobili, od 1.500 do 3.000 kubika, bez carine. Za kupovinu televizora iz EU naplaćivaće se tri, umesto dosadašnjih šest odsto carina. Na frižidere, radio-aparate za automobile, šporete i mnogu drugu belu tehniku neće se ni plaćati carina. Isto važi i za šampone, paste za zube... dok će se na kozmetičke proizvode (preparate za brijanje, kupanje, taoletne vode i parfeme) plaćati carina od tri odsto. Uvozne čokolade ostaće bez nameta od deset odsto, isto važi i za mineralne vode, sladoled, testenine....

Iako stručnjaci kažu da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma danas, u vremenu krize, za privredu Srbije pogubna i da će smanjenje ili ukidanje carinskih zaštita urušiti našu ekonomiju, u nadležnom Ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu tvrde suprotno.

- Proces snižavanja carina je, prema Sporazumu, bio postepen. Znači, nema govora o tome da će doći do naglih šokova, jer su carine fazno smanjivane iz godinu u godinu - kaže za „Novosti“ Bojana Todorović, pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu. - Pored toga, postoje proizvodi koji će imati carinsku zaštitu i nakon isteka tranzicionog perioda. Carinska zaštita do ulaska Srbije u EU postojaće za sve vrste mesa, klanične proizvode, jogurt, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, pšenicu, brašno, kobasice, voće, voćni sokovi, duvan, šećer, ulje od suncokreta...

ŠEĆERNA REPA Hrvatska je, kaže Bojana Todorović, pokrenula proceduru za rešavanje spornih situacija u CEFTA, a zbog odluke Srbije da ovu državu ne izuzme od donete zabrane za izvoz šećerne repe. - Na bilateralnim konsultacijama između Srbije i Hrvatske nije se došlo do rešenja - zaključuje Todorovićeva.

Istine radi, već naredne godine ćemo, sa tri odsto manje nameta, uvoziti jabuke, pasulj, jogurt, sir, maslac, junetinu, dok će carina na krompir biti manja za pet odsto. To, nažalost, ne znači i niže cene za konačne kupce, jer trgovci već sada najavljuju da će se nastaviti trend povećanja cena tih roba. Kažu, suša je uticala na smanjen rod, a što je već dovelo do toga da, recimo, krompir plaćamo za 50 odsto, pasulj za 66 odsto, živinu i jaja za 26 odsto, a voće za 55,7 odsto više nego prošle jeseni.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine Bojana Todorović negira tvrdnje stručnjaka da nismo konkurentni u odnosu na agrar EU.

- U razmeni poljoprivrednih proizvoda između Srbije i EU iz godine u godinu ostvarujemo suficit - napominje Todorovićeva. - Ovaj suficit je u 2011. godini bio 520 miliona evra.

U Ministarstvu spoljne trgovine, ipak, podsećaju i da Prelazni trgovinski sporazum predviđa određene situacije koje bi mogle da utiču na ugrožavanje domaće proizvodnje od prekomernog uvoza iz EU.

- Postoji zaštitna klauzula koja predviđa privremeno podizanja carina ukoliko dođe do naglog i prekomernog uvoza bilo kog proizvoda koji bi mogao da ugrozi domaću proizvodnju. Na nama je samo da podacima dokažemo da takva situacija postoji - zaključuje Todorovićeva.