Nabavke: Državno u tuđim džepovima

S. B.

07. 11. 2012. u 20:58

Kroz korupciju u javnim nabavkama Srbija godišnje gubi od 400 do 600 miliona evra. Aleksandar Vučić: Za dve nedelje, novi zakon o javnim nabavkama pred poslanicima

KUPUJU se nepotrebne stvari. U startu se daju nerealne procene vrednosti posla. Nabavke se usitnjavaju mimo svake mere. Naručioci insistiraju na karakteristikama koje može da ispuni samo željeni dobavljač. Biraju se izuzeci, ugovori se sklapaju po hitnom postupku. Ovo su samo neke od „crvenih“ tačaka na korupcijskoj mapi javnih nabavki u Srbiji.

Naša zemlja u proseku godišnje na javne nabavke potroši 3,5 milijardi evra. Koliko od tog novca završi u „privatnim džepovima“, niko pouzdano ne zna. Procene, bazirane na iskustvima drugih zemljama, pokazuju da korupcija proguta od 400 do 600 miliona evra godišnje.

- Stvarni iznos koji ode na korupciju u javnim nabavkama je možda i veći od 400 miliona evra, ali je i ta cifra ogromna - upozorio je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv kriminala i korupcije na predstavljanu studije „Korupcijske mape javnih nabavki“.

PLANIRANJE AUTOR studije Saša Varinac upozorava da korupcija postoji ne samo u postupku prikupljanja i odlučivanja o ponudama javnih nabavki, već i u njenoj realizaciji.
- U Srbiji je bilo primera nabavke nepotrebnog, po sadržini, kvalitetu i količini, zbog čega se u nacrtu novog zakona posebna pažnja poklanja planiranju nabavki - kaže Varinac.
- Ukoliko se ubuduće namerno odredi nerealno niska ili previsoka cena ili se javne nabavke namerno „usitne“ da bi se primenjivao postupak za javne nabavke male vrednosti, takva ponuda na tenderu ubuduće mora biti odbačena.

- Možete misliti koliko radnih mesta, investitora, svega onog što je spas za Srbiju, izgubimo zbog lošeg sistema i zakona i zbog neodgovornosti svih nas. Ako se uštedi tih 400 miliona evra koji završe u, najblaže rečeno, sivoj zoni, to je dva i po puta više od onog što Srbija očekuje kao pomoć ove godine. Najkasnije za dve nedelje, novi zakon o javnim nabavkama će se naći na dnevnom redu Skupštine Srbije. Taj zakon će omogućiti da investitori lakše, brže i više ulažu u Srbiju, jer će biti obezbeđen neuporedivo bolji ambijent za njihovo poslovanje.

U javne nabavke u Srbiji iz godine u godinu sve manje veruju i sami ponuđači. U prvoj polovini 2012. godine na tender se u proseku javljalo svega 2,6 ponuđača. Tokom 2003. za svaki posao je konkurisalo 8,5 firmi. Ove godine je skoro trećina, 31 odsto javnih nabavki, obavljena bez objavljenih javnih poziva.

- Revizija je utvrdila da je u Srbiji 2010. godine na javne nabavke direktnom pogodbom otišlo 850 miliona evra, a broj nabavki po hitnom postupku u ovoj godini se udvostručio - rekla je Pola Tide, vršilac dužnosti šefa misije OEBS u Beogradu.

- Svake godine je sve manje ponuđača na tenderima, uglavnom po jedan, a najviše tri, jer većina smatra da su oni namešteni. Sistem javnih nabavki možda je najvidljivije merilo rada jedne vlade i dobro je što Vlada Srbije stavila u centar pažnje reformu sistema javnih nabavki i radi na donošenju novog zakona za tu oblast.

Novi zakon, koji će se uskoro naći u Skupštini, predviđa „građanskog nadzornika“, osobu koja ima društveni ugled i veliko iskustvo u javnim nabavkama. Zadatak će mu biti da ukazuje na slučajeve gde se sumnja da je bilo zloupotreba i korupcije u javnim nabavkama. Predviđena je i komisija za zaštitu prava ponuđača, koja će moći da izriče kazne za naručioce nabavke. Novi zakon bi trebalo da onemogući naručioca da, u dogovoru sa ponuđačem, formira ponudu koja favorizuje određenu firmu. Zakon uvodi i službu čiji će zadatak biti provera svrsishodnosti kupovine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mirjana Hnilička

08.11.2012. 10:44

Ništa se ne gubi korupcijom, samo se smešta u džepove pojedinaca.