Šeicima i PKB

E. V. N.

ponedeljak, 29. 10. 2012. u 21:05

Шеицима и ПКБ
Nova ponuda kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Republika će deo dugova pretvoriti u kapital

- PRIHVATIO sam sugestije udruženja poljoprivrednika da promenimo deo planova za saradnju sa firmom "Al Dahra", odnosno da im, umesto 9.000 hektara zemljišta koje je u procesu restitucije, ponudimo većinsko vlasništvo Poljoprivrednog kombinata Beograd - kaže za "Novosti" ministar finansija Mlađan Dinkić.

- O tome sam tokom vikenda razgovarao i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji je spreman da razgovara o prodaji većinskog paketa PKB.

Kako za naš list otkriva ministar Dinkić, ova kompanija na ime neplaćenih poreza republici duguje oko 3,82 milijarde dinara, a koje će se, u slučaju prodaje PKB, konvertovati u vlasništvo Republike.

- Tako bi Vlada, zajedno sa gradom Beogradom, ustupila "Al Dahri" većinski paket, odnosno 70 odsto ovog kombinata, a što podrazumeva i korišćenje 26.000 hektara poljoprivrednog zemljišta - objašnjava Dinkić. - Ovoj firmi iz Abu Dabija bilo na raspolaganju, zapravo, 11 poljoprivrednih kombinata. Oni bi nam dali novac za izgradnju kanalske mreže za navodnjavanje, a bilo bi im plaćeno u hrani. Na taj način i poljoprivrednici dobijaju kupce koji su sigurne platiše.

PKB korporaciju, pre godinu i po dana, preuzeo je grad Beograd, Firma koja je 2010. godinu završila sa gubitkom od 20 miliona, u ovoj godini ubeležiće plus od deset miliona evra. Inače, postoje i poreski dugovi, zbog kojih je ova firma na 14. mestu onih koje ne plaćaju namete državi, iz tog perioda. Ove godine u PKB je uloženo oko pet miliona evra.

INICIJATIVA

POKRAJINSKI sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da je on na sebe preuzeo da "prenese" mnogobrojne zahteve poljoprivrednika da se državna zemlja izuzme iz prodaje.

- Naša saradnja sa udruženjima poljoprivrednika dala je prvi rezultat time što su Ministarstvo finansija i Vlada Srbije odlučili da uvaže stav poljoprivrednika, koji su isticali da se prodajom državnog zemljišta, bez licitacije, krši važeći zakon - kaže Ješić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Kole

29.10.2012. 21:31

Dinkic prodaje PKB seicima? Fantastican potez, briljantno kao i uvek. Svi ga podrzavamo, zasto da ne prodamo i zemlju seicima? Bravo! Narod ga obozava, ovo su pametni potezi! Niko se ne buni.

Dule Los Angeles

30.10.2012. 02:55

Dinkic opet rasprodaje Srbiju.Njemu treba stati na put.Nijedna Zemlja u Svetu ne prodaje ono sto je od vitalnog znacaja za opstanak Drzave i Naroda,a to su:Oranice i Izvori pijace vode.Kad se proda Drzavna Tertorija,tada se i suverenitet  ogranicava.Kad Arapi kupe PKB,kako ce se ostvariti bilansi potrebni za zivot i Grada i Drzave?Kako ce mo i sta mi izvoziti?Onda je sve njihovo?Ne mozemo im tada reci sta ce da seju i kome ce da prodaju.To je izdaja Zemlje.Nek onda i Toma proda svoju Bajcetinu.

mile

30.10.2012. 10:55

A gde su nam Rusi!!! Da ih niste oterali, kao sto cete oterati Grke zbog tzv. makedonaca,jos vam fali da priznate i Kosovare!!!!

peric

30.10.2012. 15:55

Zasto PKB kada se relativno uspesno restruktuira, ima sigurno trziste, i u vlasnistvu je grada. I zasto rasparcavanje drzavnih kombinata i izdavanje paorima. I onako imamo nedovoljno velikih farmi i velikih sistema gde se proizvodnja isplati. Sve naopako.

miki

30.10.2012. 19:32

gospodo novinari dodjite do PKBa pa pitajte zaposlene i njihove predstavnike kroz sta su sve prosli zadnjih 20 godina ko je Dinkic da prodaje sve ovo pa zar mi neznamo da obradjujemo zemlju nego nam trebaju Arapi vidite vi ko je oteo PKBu Imlek Frikom Pekabetu nova vlast jedne proziva a druge cuva gde su provere ovih privatizacija

MN

01.11.2012. 13:10

Bila bi prava odluka da se konacno proda PKB. To je ustvari rascerupana firma od koje je nastalo nekoliko nezavisnih kako sto su: Frikom, Imlek, Agroekonomik..... Ustvari sve sto je bilo atraktivno je vec iscupano iz PKB-a. Ostale su oranice,stara tehnologija, veliki dugovi, a neko to mora da pokriva i to su gradjani srbije. Mislim da bi sa arapima uradili pravu stvar, a zemlja ipak ostaje u srbiji.Mozda bi holandjani bili bolja opcija, a njih nema nazalost!

Dule Los Angeles

01.11.2012. 17:09

@MN - "Zemlja ipak ostaje u Srbiji"?Samo sto su stranci vlasnici te zemlje,koja je i Drzavna teritorija.Niko nece moci ni da pridje toj zemlji,a komoli da im odredjuje"sta da seju i kom da prodaju".Ta povrsina je zauvek "iscupana"iz vlasnistva Drzave,koja nad njom nece imati nikakvu kontrolu.Kao kad neko proda deo svoje kuce.Neka Expert proda "Jedan bankovni racun",i tako ima vise para nego sto ce Srbija dobiti od Arapa za PKB.Da je PKB rascupan je tacno.I Srbija je rascupana,pa zar da je prodamo?

Borča

26.03.2013. 22:10

Mom pradedi je kao veleposedniku iz Borče posle rata oduzeto oko 120 hektara zemlje za PKB. Slično se dogodilo i drugim veleposednicima iz Pancevackog rita. Da li cemo i mi imati pravo na svoju zemlju kao što današnji novokapitalisticki zemljoposednici imaju na svoju?