Duži rok spasava firme

S. B.

21. 10. 2012. u 21:30

Naglo uvođenje rokova plaćanja na 60 dana moglo bi da ugrozi mnoga preduzeća. Ugrožen opstanak 30.000 preduzeća i 150.000 radnika

PRINUDNO kreditiranje, višemesečno čekanje na naplatu, već godinama muči srpska preduzeća. Vlada sprema zakon koji bi ograničio rokove plaćanje na 60 dana, ali privrednici upozoravaju da bi njegova primena mogla hiljade radnika da ostavi bez posla.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević uveren je da država ne može da sprovede takav zakon. Rešenje je, veruje, u izmeni postojećih propisa i u prelaznom periodu, u kome bi se preduzećima koja duguju državi otpisala kamata ukoliko u roku od 90 dana izmire obaveze.

- Ukoliko bi počela primena ograničavanja plaćanja na 60 dana, to bi istog momenta zatvorilo 30.000 preduzeća i 150.000 radnika bi izgubilo posao - kaže Knežević.

OBAVEZNA MENICA KAKO se može naslutiti iz najava Ministarstva finansija i privrede, budućim zakonom o ograničavanju rokova plaćanja predvideo bi se mehanizam koji će garantovati da će javni sektor redovno plaćati obaveze privatnom. Sve firme i institucije države koje plaćaju određene usluge ili robu moraće da, kao garanciju plaćanja u roku, polože menice ili neki drugi vid obezbeđenja.

- Zato država neće moći da sprovede ovaj zakon, isto kao što ne može da završi restrukturiranje preduzeća ili da rigorozno naplaćuje poreze. Država nigde u budžetu nije planirala novac za staro razduživanje. Potrebno je prilagođavanje. Tako su uradili u Hrvatskoj. Treba omogućiti preduzećima koja duguju državi da u roku od 90 dana vrate dugove i ako to učine u tom roku, otpisati im kamatu. Dovoljno je samo dopuniti postojeće zakonsko rešenje, kojim se na zahtev poverioca, na osnovu validne dokumentacije, izriče mera blokade računa dužnika do izmirenja duga poveriocu. Prigovor dužnika ne bi automatizmom vodio u parnični spor, nego bi teret dokazivanja eventualne neosnovanosti potraživanja pao na dužnika. Onda ne bismo imali duge sudske sporove.

S druge strane, broj preduzeća koja ne mogu da izmiruju svoje obaveze poslednjih godina se kreće oko 60.000. Tako i poslednji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u blokadi 59.657 firmi i preduzetnika. Njihove obaveze, bez kamate, dostigle su 147,35 milijardi dinara. Skoro 123 milijarde ide na račun preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

cable guy

22.10.2012. 08:25

Ako za dva meseca niste u stanju da izmirite svoje obaveze, onda ste nesposobni i nemate osnova da postojite na privrednoj sceni! Svuda u svetu, rok za naplatu je max. 20-ak dana, samo kod nas može čovek da se oteli dok dobije svoj novac, svi svakome duguju dok muljatori ne prespu iz šupljeg u prazno. Naplata odmah - čist račun - zdrava ekonomija. Molim lepo

Milan

22.10.2012. 10:19

Međusobna plaćanja treba svesti na najviše trideset dana.Ovo je jedini način za ozdravljenje male privrede.Veliki,zahvaljujući dosadašnjem,nekontrolisanom plaćanju, uništavaju nas male.

CENAISTINE

11.10.2013. 11:57

Pri kupo prodajnom ugovoru mora da postoji I klauza koja je prihvacena od obe partije koliki je rok isplate 14 po istaka tog roka automatski postoje konsekvence ne odrzavati rec dogovora te transakcije. Pokretanja postupka papirologija obavestenja prekrsioca o njegovom krsenju ugovora I konsekvence koje slede. To mora privredni visi sud da odradi. Takodje mora da postoji I kompanija koja daje kredit ratinge privredi o njihovim poslovnim "navikama". Sto su veci problem u odnosu na isplate kostan