USKORO bi, bar prema najavama Fonda za razvoj, ova institucija mogla da krene u refinansiranje kredita koje su firme uzele kod poslovnih banaka. Da će ovaj program za preduzeća biti posebno atraktivan govori podatak da Fond za razvoj u narednoj godini planira plasman kredita uz kamatu od svega četiri odsto. Trenutno je, kako podseća direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović, kamata na zajam ove institucije maksimalnih 4,5 odsto.

Prioriteti u korišćenju sredstava imaće projekti koji imaju za cilj otvaranje novih radnih mesta, koji podstiču proizvodnju za izvoz, investicioni projekti iz oblasti industrije, prerađivački kapaciteti, kao i programi primarne poljoprivredne proizvodnje.

- Takođe, veću šansu za dobijanje nekog od ovih povoljnih kredita imaće i biznis planovi, koji obezbeđuju primenu inovacionih tehnologija, ili veću energetsku efikasnost - tvrdi direktorka Fonda za razvoj. - Oblasti na koje posebno stavljamo akcenat su zanatske radnje, kao i sve rasprostaranjenije žensko preduzetništvo.

Najpopularniji krediti su oni za početnike u biznisu, gde je rok otplate do pet godina, grejs period 12 meseci, uz kamatnu stopu od tri odsto na godišnjem nivou.