Budžet puni i dedovina

T. SPALEVIĆ

03. 10. 2012. u 06:57

Učinak Agencije za restituciju veliki. Od vraćene imovine država i lokalne samouprave počele su da dobijaju budžetske prihode po osnovu poreza

AGENCIJA za restituciju u proteklih sedam meseci primila je od "Pošta Srbije" 6.400 predmeta od ukupno 8.000 zahteva građana za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata koji su dosad podneti. Agencija je u proteklom periodu donela 599 odluka, od kojih 128 o vraćanju imovine u naturi. Tako je ranijim vlasnicima ili naslednicima vraćeno 156 nekretnina, uglavnom poslovnih prostora, ali i nekoliko stanova i objekata, što ukupno čini više od 14.000 kvadrata. Vraćeno je u naturi i 1.250 hektara poljoprivrednog, 25 hektara neizgrađenog građevinskog i 5,5 hektara šumskog zemljišta.

U Mreži za restituciju kažu za "Novosti" da je učinak Agencije za restituciju veliki. Od vraćene imovine država i lokalne samouprave počele su da dobijaju budžetske prihode po osnovu poreza. Ta sredstva prevazilaze prihode, koje su opštine, gradovi i republika imali od gazdovanja ovom doskora državnom imovinom.

- Iako ne piše u zakonu, direktor Agencije je naložio zaposlenima da se sva pravosnažna rešenja o vraćanju imovine odmah dostavljaju nadležnim poreskim službama i mi tu odluku pozdravljamo - ističe Mile Antić iz Mreže za restituciju. - Ti novi poreski prihodi države pokazaće najbolje koliko smo bili u pravu kada smo upozoravali državu da restitucija u naturi nije trošak već prihod. Da bi Agencija mogla da vraća više imovine u naturi, neophodno je izmeniti Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, i to uvođenjem supstitucije za zemljište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije