Kreće prinudna naplata doprinosa

S. B.

27. 08. 2012. u 20:51

Poreznici su uputili telefonske opomene za 55.000 poslodavaca koji tokom jula nisu svojim radnicima uplatili poreze i doprinose, a od septembra će se primenjivati i prinudna naplata

TELEFONSKI su opomenuti, a ako obaveze ne izmiri ni do kraja avgusta mogu da očekuju - prinudnu naplatu. To se odnosi na blizu 55.000 poslodavaca koji tokom jula svojim radnicima nisu uplatili poreze i doprinose.

U istom mesecu čak 75.000 poslodavac je mislio na državu, ali ne i na svoje zaposlene. Toliko firmi radnicima nije isplatilo plate, ali jeste poreze i doprinose.

- Primetili smo da se smanjio broj poslodavaca koji nisu uplaćivali poreze i doprinose i to za više od 10 odsto - kaže Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave. - Krajem prošle i početkom ove godine oko 60.000 poslodavaca nije izmirivalo ove obaveze, a sada ih je između 50.000 i 55.000. Tokom avgusta, svi su telefonski opomenuti i nadamo se da će i to imati efekta. Do početka septembra će isteći svi rokovi i onda ćemo ići u prinudnu naplatu. Utisak službenika koji su opominjali poslodavce nije loš, tako da se nadamo da će se još firmi odazvati i izmiriti svoje obaveze.

Efekti prvog meseca novog sistema razmene podataka o plaćanju između banaka i Poreske uprave, su za 1,2 milijarde dinara veća naplata doprinosa za socijalno osiguranje u odnosu na jun. To je rast od tri odsto. Tokom jula uplaćeno je ukupno 58,3 milijarde dinara poreza i doprinosa. Od toga je na račun doprinosa leglo 38,6 milijardi dinara. Mesec dana ranije saldo je bio 37,4 milijarde dinara.


VEĆA NAPLATA

NAPLATA poreza i doprinosa ovog jula je u odnosu na isti mesec prošle godine veća za sedam odsto. Gledano kroz dinare, na račune fondova i poreznika leglo je za 2,5 milijarde dinara više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

a kada će

27.08.2012. 21:20

Privredu država treba da rasteretiti globe a ne dažbina , pdv mora da se plaća na ispostavljene fakture a ne na naplaćene kad legne novac na žiro račun, hej zemljo dembelijo opasulji se jednom.

Pvrivrednik

27.08.2012. 22:38

Hvaliti se boljom naplatom u uslovima kada siva ekonomija prelazi 40% je u najmanju ruku smesno. 2,5 milijarde dinava vise naplaceno je nesto vise od 20 miliona evra, a samo po osnovu PDVa i poreza i doprinosa na zarade mesecno se u proseku gubi 200 miliona evra. U svakom slucaju treba pozdraviti novi nacin rada Poreske uprave Srbije, prvo naplata doprinosa pa isplata neto zarada.

nije i nece

27.08.2012. 23:18

Prinudna naplata -- nema od toga nista. Ko ima nameru da ne plati nece ni platiti ni prinudno jer nema sta da mu se uzme, ne zivi na adresi na kojoj se vodi, lokal je pod zakupom pa dok traje, traje. Ima tu i cika Mita za prolongiranje rokova itd. Nego prvo zalog pa otvori radnju i to je to.

voja

28.08.2012. 08:41

"telefonske opomene" kažete! Da naravno, to je propisan način upravnog komuniciranja?

Ceca

28.08.2012. 11:17

@voja - Pre komentara malo se upoznajte sa propisima. Član 71. Zakona o poreskom postupku i poreskoj adminstraciji.

Dragutin Karlovacki

28.08.2012. 17:58

Drzavi i administrativcima je vaznije da se uplate doprinosi nego plate radnicima. Njima nisu bitni ni radnici ni poslodavci njima su bitne takse porezi prirezi uzimanja ,,, Paraziti nevidjeni... veoma drski i osioni . Naravno da porezi moraju da se placaju al da li se neko od tih birokrata zapitao aman ljudi pa odkud tolike firme da duguju poreze. Nije se niko zapitao jer su to paraziti i derikoze naj gore vrste

ajde ond i ovo

28.08.2012. 18:30

@ - ajde kad vec naplacujete naterajte i vlasnika pekare oaza na bezanijskoj kosi da prijavi bar jednog od svojih radnika i uplati doprinose. drugarica mi radi tamo od kako se promenio vlasnik stalno pricaju od sledeceg meseca prijava i nista od toga devojka ni knjizicu ne moze da overi. sramota. toliko ih ima tamo a niko nije prijavljen... zbog takvih i propadamo