Za septembar potrebno 110.000 dinara

E. E. R.

18. 08. 2012. u 20:55

Uz hranu i nagomilane račune, rate bankarima, četvoročlanom domaćinstvu biće neophodno više od tri plate da dočeka oktobar

ŠKOLA, fakultet, zimnica, ogrev... I, naravno, zaostale rate. Čekovi kojima se plaćalo letovanje stižu na naplatu. Tako otprilike izgleda presek septembarskih finansijkih obaveza većine porodica u Srbiji. Dok je prethodnih meseci prosečnom kućnom budžetu nedostajalo makar još pola plate pa da se preživi, narednog meseca valjalo bi da se prosečna zarada makar duplira.

Septembar će u najskromnijem slučaju domaćinstvu nametnuti još blizu 40.000 dinara dodatnih troškova. Ukoliko baš ove jeseni brucoš kreće na fakultet, kućnom budžetu će nedostajati još toliko novca. Kada se sve stavi na papir, uobičajni troškovi za hranu, komunalije, prevoz, zaostale rate od letovanja i dodatne septembarske obaveze, dođe se do blizu - 110.000 dinara.

ŠKOLA

OSNOVCIMA je nešto lakše nego srednjoškolcima. Preciznije - njihovim roditeljim. Kompleti udžbenika za svih osam razreda u Beogradu se dobijaju. U ostatku Srbije o ceni knjiga ne razmišljaju đaci prva četiri razreda. Roditelje nešto starije dece komplet knjiga košta od 8.500 do 13.000 dinara.

POPUSTI SEPTEMBARSKI šok za porodične budžete na kraju osete i trgovci. Njihovo iskustvo pokazuje da se prvog jesenjeg meseca prodaju samo osnovne životne namirnice i školski pribor. Para za suhomesnate proizvode, piće, meso, očigledno ne preostane dovoljno. Zato većina lanaca baš u septembru tu robu nudi uz popuste.

Sličan raspon cena je i za osnovne komplete za srednjoškolce. Okvirna cena je oko 8.000 dinara, a raste u zavisnosti od zahteva profesora za dodatnom literaturom. Cena pojedinačnog udžbenika se kreće od 500 do 800 dinara.

Ali, ni kod onih koji dobijaju besplatno udžbenike, kao i kod starije braće i sestara, trošak se ne završava na udžbenicima. I jedni i drugi moraju da kupe i radne listove, pribor, a u nekim stručnim školama i obaveznu uniformu.

- Za radne sveske i ostali školski pribor, u zavisnosti od uzrasta, moraju da izdvoje od 5.000 do 7.000 dinara - kažu u knjižarama. - Taj trošak za učenika četvrtog razreda osnovne škole je od 4.500 do 5.000 dinara. Za svaki sledeći razred veći je broj predmeta, pa i zbir na kraju.

U udruženjima potrošača smatraju da bi cene mogle biti znatno manje da ima konkurencije.

- U Srbiji u svakoj ulici imate kockarnicu, kladionicu i banku - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. - Knjižare su nestale. Imate nekoliko uvoznika koji određuju cene i ucenjuju potrošače. Zato naši ljudi radije idu u okolne zemlje, oni kojima to nije predaleko. Deci kupuju pribor u Rumuniji i Bugarskoj.

GREJANjE

TREĆINU građana Srbije greju toplane. I većina to plaća tokom čitave godine. Poslednjih meseci iz toplana stižu najave da bi grejanje moralo da poskupi, ali da li će - zavisi od lokalnih samouprava.

Dodatni troškovi, međutim, izvesno rastu onima koji se sami greju. Trenutna računica pokazuje da su u najpovoljnijoj situaciji domaćinstva koja koriste TA peći i tako će ostati ukoliko se ostvare najave da poskupljenja struje neće biti narednih nekoliko meseci. Ako se peć uključuje samo noću, mesečni trošak za grejanje je 6.800 dinara. Ako peć radi i danju, račun ide i do 10.000 dinara. A za celu grejnu sezonu, kaže iskustvo dugogodišnjih korisnika, ode od 400 do 600 evra.

- Ove godine cene nismo menjali, ako se gleda u evrima - kažu u jednom privatnom stovarištu. - Dinar je, međutim, značajno pao, pa je tona svima skuplja. Najskuplji je uvozni ruski ugalj. Tona košta 170 evra, ali taj najbolje greje.

Grejanje na gas domaćinstva, po sadašnjim cenama, za stan od 60 kvadrata, košta u proseku 9.500 dinara mesečno. Oko 8.500 dinara biće potrebno za grejanje na ugalj, slično kao i za grejanje na drva. Čitava grejna sezona na drva košta oko 600 evra, a na ugalj od 420 do 500 evra.

ZIMNICA

PUNE tegle u špajzu više nisu nezaobilazne baš u svakom domaćinstvu, ali ko najviše ceni domaću zimnicu ove godine će skupo da ga košta. Nezapamćena suša je proredila i povrtnjake, pa cene na pijacama nikako ne „padaju“. Dok se prošle godine u septembru kilogram paradajza kupovao i za 15 dinara, sada je na najvećem sniženju čak 80 dinara.

- Teško da će paradajz i u septembru biti značajno jeftiniji - kaže Petar S., poljoprivrednik iz okoline Beograda. - Troškovi su nam mnogo veliki, a rod nije kao prethodnih godina. Prošlog leta smo ga skoro bacali, jer ga je bilo dosta. Otkupljivali su ga na veliko i za svega tri dinara po kilogramu. E, sada je druga priča.

Ko je namerio da skuva 15 litara paradajza mora da kupi najmanje 30 kilograma ovog povrća. Po trenutnim najpovoljnijim cenovnicima - to je oko 2.400 dinara. Za ajvar valja spremiti najmanje 30 kilograma paprike za deset tegli. To je trenutno 2.100 dinara. Turšija će odneti još najmanje 1.500 dinara, a krajem septembra treba staviti i kupus. Bez 10.000 dinara nema skromne zimnice za četvoročlanu porodicu.

- Zimnica će ove godine biti izuzetno veliki izdatak za porodice - kaže Goran Papović. - Nema dovoljno konkurencije. Na pijacama i po deset tezgi drži jedan čovek. Sve su to nakupci i preprodavci. Mali poljoprivredni proizvođač nema novca da plati godišnji zakup tezge. Oni svoju robu uglavnom nude van tezgi, a tu su na meti komunalne policije.

PAPRENA DIPLOMA

VEĆINA fakulteta ove godine nije menjala cene školarine, pa je raspon i dalje između 70.000 i 240.000 dinara za godinu. I ako se plaća na rate, nema meseca bez 7.000 dinara. Na to treba dodati i trošak za udžbenike. Roditelji brucoša koji studiraju daleko od doma moraju da računaju i na kiriju. U Beogradu u proseku to znači još 150 evra mesečnog izdatka.

NEĆE RASTI

DOK septembar preti troškovima, prosečni građanin Srbije može da računa samo na svoju platu. Ona narednih meseci neće rasti. Statistika kaže da se kreće oko 42.000 dinara. Naša računica, uz sve njene manjkavosti, poručuje da bi u septembru valjalo da se duplira. Jedino tako bi pokrila osnovne obaveze.

PATIKE I FARMERKE

POČETAK škole za roditelje znači i trošak za garderobu. Vreme je za nove cipele, patike, farmerke, majice, košulje... Najskromnija računica pokazuje da je za dvoje dece potrebno barem 20.000 dinara. To je minimum, a gornja granica se ne može utvrditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

110.000 dinara je ortebno bilo unayan nekih Godinu dana Ali ko ima te Prihode ???

18.08.2012. 21:13

Od kada je Euro preko 100 dinara to je ta situacija. To je tako unazad nekih godinu dana . Ranije je telefon bio jeftin i mese;na pretplata nije neki izdatak a onda je do[ao JEkspert i zveknuo da mora da se plaća mesečna pretplata 500 dinara po priključku i plus poštarina na plaćanje računa. Toliko o žutim pametovanjima

Anci

18.08.2012. 21:15

Bojim se da cemo i ovo, ipak, preziveti... Kakve li smo sve udare imali po novcaniku i klimavom kucnom budzetu, Na kakve smo se nacine snalazili i opstajali, navikli smo na krizu, a zivimo, navikli da nemamo, a kupimo, navikli da fali, a potrosimo, jos jedan (vrlo skup i tezak) septembar nas ceka, a mi i dalje idemo napred...jer nazad ne mozemo...

sta god

20.08.2012. 21:34

@Anci - pa da li zaista prezivljavamo. da prezivljavamo ne bi vladala bela kuga. dakle u problemu smo velikom.

Dragisa

18.08.2012. 21:43

Cene na pijaci uvek moraju da budu takve,cuj,prosle god paradajs 3 din.bio?Pa nije ni cudo sto nece niko da radi zemlju.Kad mogu u kafice da plate kafu 120 din,i 25 evra karte za pevace,mogu i 70 centi za paradajs.Hrana treba biti najskuplja pa ostalo sta ostane za luksuz.Onda bi seljaci bili motivisani da ostanu na selu.Za jedno zivo jagnje ne dobijes ni 50 evra,znate li vi koliko je tu posla?A svi kukaju da im je skupo,Nije skupo,stalno nesto slave,letuju,veselja itd.

Gde ti je to paradajz 3 dinara ???

18.08.2012. 22:04

@Dragisa - Ako ovde treba da bude hrana najskuplja onda nešto nije u redu ! Što je seljak u Kirgistanu ili nekoj tamo bivšoj sovjetskor republici veštiji da proizvede pasulj za 1 EUR po kilogramu a ovde ja moram da plaćam najskuplju hranu ??? Prvo mi ne pada na pamet da platim najskuplju hranu jer ako ti neko uzima to ti uzima neki glavonja političar koji ima firmu za otkup kao hladnjaču ili slično. Idi njemu pa se obrati, ja da plaćam krompir 100 dinara necu

Dragisa

18.08.2012. 22:42

@Dragisa - Nisi pazljivo procitao tekst,3 din.je bio prosle god,jer ga je previse bilo pa nisu znali sta ce sa njim.Pa ti idi u Kirgistan pa kupi tamo ako neces da platis.Znaci sve ostalo mozete da platite a hrana vam je skupa?Pa sta ce da zaradi seljak,on se ceo dan przi na suncu i radi bez radnog vremena i slobodnog dana.

za Dragisu like

19.08.2012. 11:45

@Dragisa - Bravo majstore!!!! Ja nisam na selu al' ti je svaka rec zlatna. Konacno da se objavi nesto pametno. Moje komentare objavljuju samo kad ih hvalim.

Paun

19.08.2012. 12:12

@Dragisa - Nije problem seljak u celoj prici vec PREPRODAVCI koji se ugrade na cenu i do 100%.Eliminisite preprodavce i sve ce biti 50% jeftinije i seljak ce zaraditi i gradjanima ce biti pristupacnija hrana.Post komunistiocki sindrom je kako zaraditi a ne raditi,seljak se muci da proizvede i neki preprodavac ga ucenjuje sa ceno dok isti taj preprodavac posle i kupce ucenjuje sa cenom i to veoma bezobrazno,kupac mora da jede i eto nakupcu kajmaka koji skine,niti orao niti kopao lova samo kaplje!

Preprodavci i oni koji trguju na veliko i otkupljuju robu uzimaju najviše

19.08.2012. 14:15

@Dragisa - Oni su adresa na koju treba da se obrate seljaci . Ja najskuplju hranu ne nameravam da kupujem

neša car

18.08.2012. 22:39

Nije teško izaći iz krize. Treba da uvezemo hranu iz EU . Tamo je duplo jeftinija. A kao kompenzacija treba da u EU izvozimo naše političare.

Cava

18.08.2012. 23:24

Nijedan politicar to ni osetiti nece,samo mi mali ljudi.Nejasno mi je sta se svi hvataju za fotelje,a u grob nas teraju i bedu,a nisu sposobni ni za sta,a gori smo mi koji glasamo za bilo koga od njih jer nas kradu i nista drugo.Strasno je sta nas ceka sve po pricama novih politicara.Alo braco mila,ima li ijedan koji ce da ispravi greske onih koji su bili?Nema,samo nam je sve gore i gore

Gane

18.08.2012. 23:41

Umesto da za decu, makar za one koji tek polaze u skolu, bude sve jeftino sa nekom simbolicnom cenom ne bi li se podstaklo radjanje i podizanje dece i kako tako uticalo na belu kugu koja hara, ono sve naopako skupo! Roditelji jadni ne znaju kako da izadju na pocetak a kamoli na kraj?

Miro I.

19.08.2012. 05:34

Meni je najvise zao za one koji su uzeli kredit da idu na letovanje, da se pokazu kako su mocni a sad placu kad treba da otplacuju.

Una

19.08.2012. 07:13

Koliko sam ja upoznata samo cetvrti razred dobija besplatne knjige, dok ucenici I, II i III razreda dobijaju udzbenike od prethodne generacije(polovne), a udzbenike radnog karaktera, tj. one u kojima se pise, koje popunjavaju morace da kupe.To je dopis Ministarstva prosvete od 24.05.2012.Volela bih da proverite istinitost ove informacije i napisete nesto o tome.Hvala.

KoleM

19.08.2012. 08:20

Napravili ste troskovnik i prihode prosecne porodice a sada napravite to isto za penzionersku porodicu i uporedite. Videcete da penzioneri daleko bolje zive od porodica sa decom.

DarthShone

19.08.2012. 08:25

Gledam ove sto brane svoje previsoke cene, i ovde, i svakodnevno na pijaci... e pa braco vec godinama pevate istu pesmu, znamo svi da je tesko raditi na suncu,ali vase cene nisu visoke zbog luksuza naseg,nego vaseg i vase dece treba neko da plati nov auto, smartfon, izlaske i uredjivanje kuce.....da vama nad glavom visi dobos...drugu bi ste pesmu pevali. A posto Srbija nije normalna drzava onda i vi i svi drugi gramzivci mozete da radite sta hocete.

pa kad bi

19.08.2012. 08:44

Pa kad bi sveske, torbe, patike, hrana, potrepstine bile iz Srbije nivac bi se okretao u Srbiji i svi bi imali, kad ode na uvoznu robu standard je svima sve manji, kad se uvozi 3 puta više nego što se izvozi a izvoze se uglavnom sirovine koje nijedna zemlja ne izvozi jasno je odakle beda. Tih spomenutih 42ooo dinara plate imaju samo zapisleni u državnim firmama kojima se isplaćuje iz pozajmica države a ne kao što je normalno iz prihoda.

kad bi jelen imo krila...

21.08.2012. 17:36

@pa kad bi - ...brza bi to ptica bila, kad bi dunav bio vreo, svak bi riblje čorbe jeo itd. al što ne mož biti o tom nemoj govoriti:)

Gradjanin

19.08.2012. 10:01

J..... vas Beograd, sto su Beogradska deca bolja od ostale dece u Srbiji, pa se u BG dobijaju besplatno udzbenici za osnovnu skolu, a u ostatku Srbije samo do za prva cetiri razreda. Nemojte mi samo pricati u fazonu to obezbedjuje opstina i sl.

z

19.08.2012. 11:45

@Gradjanin - Gradjanine, a zasto je obdaniste za decu skuplje u tom istom Beogradu a u drugim mestima do 3500 din. a zasto je povrce skuplje i zasto je sve skuplje u tom istom Beogradu.

Paun

19.08.2012. 12:06

@Gradjanin - Pricacemo ti upravo to da ovde grad Beograd obezbedjuje besplatne udzbenike a ne drzava Srbija,usput informacija da grad Beograd ima veci budzet koji prikupi od nas gradjana nego pola Srbije zajedno.Licno ne podrzavam Dragana Djilasa,ali cinjenicno covek odlicno radi svoj posao kao gradonacelnik.Postavite sposobnog coveka i u vasim gradovima ili opstinama pa mozete racunati na iste uslove,ali morate sami da se potrudite na nivou samouprave.

Nišlija

19.08.2012. 12:23

@Gradjanin - Pa, i treba da bude skuplje, jer kolika su primanja u Beogradu, a kolika u, recimo, Nišu? U Nišu se radi za dnevnu nadnicu koja je samo 500 din., bez ikakvih ostalih davanja (penzijsko, socijalno,...) Pomnoži 500 din. sa brojem dana u mesecu i videćeš koliko neka osoba može da zaradi u dragstoru, butiku, kafiću,... u Nišu. Raspitaj se kolike su plate u Benetonu, Juri jer ako ih ja ovde navedem nećete mi verovati. Pa, ako se nekome učine velikim neka se raspita za koji i kakav rad su.

Srbin

19.08.2012. 12:24

@Gradjanin - Postovani(a) ZBeograd je navece SELO u Srbiji. To cem Vam reci svako ko je mrdnuo iz naseg jadnog Srbistana u inostranstvo. A to sto Vi patite od kompleksa NewYork, to je Vas problem.Zbog Vas i Vama slicnih je Srbija tu gde jesteOd Beograda su se odvojili Kosovski Albanci, sutra ce Sandzak,pa Jug Srbije, pa SumadijaI ZIVITE ONDA SAMI A NE DA NAM KRV PIJETE !!!!pa

Paun

19.08.2012. 13:15

@Gradjanin - Srbine,ja sam za momentalno otcepljenje Beograda od ostalog dela Srbije!A zasto,pa zato sto bi smo 20 puta bolje ziveli od svih vas ostali,posto Beograd ne moze da nadaje para koliko lokalne samouprave po celoj Srbiji mogu da pokradu,za sve to postoje i dokazi,a jednog dana ce se naci neko valjda da stane na put tome.

marko

19.08.2012. 17:42

@Gradjanin - U Beogradu sve skuplje za 5 posto a plate vece 100 posto! Samo gledam Vojvodinu i zivot a gledam Beograd i zivot a taj isti BG zivi od Vojvodine i mlati kes preko tudje grbace.Dace Bog da se Vojvodina odvoji,dace Bog...

kiza

19.08.2012. 10:07

Jedna dete mi sad krece u treci razred,a drugo sedmi razred.Dobili su neke knjige tj,tacnije pola knjiga a pola se kupuju.Tako da i te besplatne knjige kostaju jos oko 8000din.Ako vec daju kao besplatne knjige nije mi jasno zasto ne daju sve nego ovako ispade da je besplatno a pola toga mora da se kupi?

Paun

19.08.2012. 11:57

Racunica je porazavajuca,nazalost i vise nego nasa realnost.. Ovde se jedino ne uklapa ovaj prosek plata od 42 000 dinara...posto bi trebali da racunate prosek cistacice ili radnika obezbedjenja koji u najboljem slucaju dostigne 25 000 dinara znaci u najboljem slucaju.Velika velika vecina je na 20 000 dinara a takvih je mnogo jer posla jedino tu ima sve ostalo stoji,u javnim institucijama su se uvalili porodicno,u nekim javnim preduzecima za radno mesto vam traze 5000 evra.

Paun

19.08.2012. 12:01

A zaboravili ste i koliko nas ima bez posla sa primanjima od 0 dinara.. Licno sam nezaposle i supruga je nezaposlena,troje dece od toga je jedno beba starosti 2 meseca drugo polazi u skolu trece srednjoskolac.Tragedija je sto u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje se ponasaju kao da to normalna stvar i umesto da bar jednom obezbede posao od njih nikakva korist. Hocu da radim zelim da radim ali gde?????

brk

19.08.2012. 15:47

@Paun - Probate na prvom gracdilistu. Nema na svakom, ali uvek se negde nadje neki posao, dok ne nadjete nesto bolje

Proka

19.08.2012. 15:50

Ako ako, samo neka pada dinar a rastu cene i nezaposlenost. Na kraju ce mozda i ovaj duhovno jadni i bez mrve hrabrosti narod da ustane i pohapsi bandu na vlasti. Samo, mala vajda jer je i sam narod iskvaren.

baja

19.08.2012. 16:21

...ovde su nabacani razni iznosi troškova napr za knjige... za ogrev ali se nevide stvarne cene za svaki od proizvoda napr da se uporedi sa prošlom godinom tako da se vide stvarni troškovi i rast cena kako bi se utvrdio realan potrošački obrazac i koliki su indeksi potrošačkih cena ...

Branko

19.08.2012. 18:48

Potrebno je. I šta sada? Ko taj novac ima može da funkcioniše normalno, vodeći računa da umešno i planski rasporedi sredstva prema potrebama. Problem je ako novca nema. Rešenja su svakojaka. Odricanje, maksimalna štednja, zanemarivanje nekih potreba u kulturi, higijeni, kupovina u onim najjevtinijim prodavnicama i to kada je tzv.akcija... Teška su vremena, tunel je dug, već 20km /čitaj, godina/ a svetla nema na vidiku. Crni septembar.

Slobodan

19.08.2012. 21:57

Mozda na internetu cetvoroclana porodica moze da prezivi sa 110.000 dinara (oko 930 eura) mesecno ali u Srbiji nije tako. Znam to iz sopstvenog iskustva. Za neluksuzno ali koliko-toliko dostojanstveno prezivljavanje potrebno je najmanje 180.000 dinara. Nisam pao sa Marsa, znam da je to suma kojom ne raspolaze vise od 80% porodica u Srbiji. Medjutim, to svakako ne znaci da im te pare nisu potrebne nego da su mizerno placeni za svoj rad ili uopste nisu placeni ili su nezaposleni.