Obustavlja se automatsko gašenje firmi

D. I. KRASIĆ

31. 07. 2012. u 21:10

Preduzeća čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj

PREDUZEĆA čiji su računi u blokadi duže od godinu dana ne moraju više da strahuju da će "nestati" kroz automatski stečaj. Ovo proizilazi iz odluke Ustavnog suda, po kojoj su sve odredbe zakona koje regulišu pokretanje stečaja zbog blokade računa - neustavne. Tako je i Narodna banka Srbije obustavila dalje obaveštavanje privrednih sudova o blokiranim računima firmi.

Ova odluka svakako će obradovati one koji su trenutno u blokadi. Nažalost, odluka je stupila na snagu 25. jula, objavom u "Službenom glasiniku", tako da ne važi za preduzeća koja su status blokade ispunila pre ovog datuma.

A takvih nije malo.

Odredbe o automatskom stečaju primenjuju se već tri godine, od 2010. Prvo su na ovaj način gašena preduzeća čiji su računi u blokadi više od tri godine. Potom, u 2011. godini, uslovi su pooštreni, pa su u automatski stečaj išli oni sa dvogodišnjom blokadom, da bi u ovoj godini uslov bio 12 meseci blokiranih računa.

Postupak je bio sledeći: NBS, po zakonu, svakog meseca šalje spisak blokiranih firmi nadležnim privrednim sudovima po gradovima u Srbiji, koji, potom, pokreću predstečajne postupke. Ako se niko od poverilaca ne javi u roku od 60 dana i ne pokrene redovan stečaj, preduzeće ide u takozvani automatski stečaj, gde sva unovčena imovina, posle namirenja troškova, ide državi Srbiji.

Do sada je, na ovaj način, automatski ugašeno oko 16.500 preduzeća. Za prve dve godine primene zakona uslov za ovakav stečaj steklo je 24.465 firmi. U istom periodu iz registra privrednih društava izbrisano je njih 15.607. Situacija u 2012. godini nimalo nije bolja: račune blokirane godinu dana u kontinuitetu ima tačno 11.231 firma. Iz registra je izbrisano još blizu 900 preduzeća.

BRISANJE KOMPANIJA

AGENCIJA za privredne registre neće, po službenoj dužnosti, brisati firme koje su ispunile uslove za prinudnu likvidaciju. Zbog manjkavosti Zakona o privrednim društvima, koji ne reguliše precizno ni dobrovoljni, a kamoli postupak prinudne likvidacije, sve se odlaže - do daljnjeg. Tako će oko 2.600 preduzeća ipak nastaviti da posluje, sve dok država, novim izmenama i dopunama zakona koji se primenjuje od 1. februara ove godine, ne uredi i ovo pitanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tesla

31.07.2012. 22:14

Treba zakonski zaoštriti neodgovornost pojedinih firmi i krivično goniti vlasnike i odgovorna lica za eventualna napravljena velika potraživanja,koja se ne mogu naplatiti!Država olako reaguje kada pojedinci posle velikih dugovanja firme (uključujući i neisplaćivanje zarada zaposlenima) "guraju" u stečaj i nemaju nikakvu odgovornost.

David & GOLIAT! !!!

31.07.2012. 23:10

... KO je mislio da moze Drzavu da prevari taj se grdno vara - ONI - koji su smisljeno se zaduzivali na racun firme ( direktorcici ) su odgovorni za svoje postupke a pustanjem firmi niz dunav kao izgovor za Ekonomsku Krizu im je pogresan potez. I licna imovina ce biti preispitivana - to je ogroman novac koji se od ' halapljivih ' mora oduzeti ! Patriotizam za Licni dzep nema pokrica u otadzbinskom drustvu ...

grax

01.08.2012. 12:27

E to vam je super resenje...moj bivsi poslodavac u blokadi od pamtiveka,sve poslove odvija na crno za kes,ili preko ugovora sa drugim firmama,o raznim zakupima,pozajmicama opreme,radnika,prebijanjima.....a nijedna inspekcija ga ne pita kako radi a ne moze da isplacuje plate i doprinose preko racuna. Posle kad radnik treba u penziju,on ce da umire od gladi i bolesti,ili drzavi na grbacu preko raznih sociala...a jadne gazde prave kuce vikendice i voze dzipove,sve od blokiranih racuna.

Radovan

01.08.2012. 23:33

Sve je ovo, cini mi se, napravljeno zbog ovog novog ministra kulture da mu dedovina ne bi otisla na dobos. Samo, pitam se da li ce nam pruziti odgovor koje godine je, stvarno, otvorena njegova poslasticarnica. To jest koje godine? Svi znamo da nije 1903. vec negde 1965. Javnost u kulturi s nestrpljenjem ceka odgovor a ministar cuti