Nevena iz Leskovca ode u bescenje

D. I. M.

subota, 07. 07. 2012. u 09:27

Невена из Лесковца оде у бесцење
Sindikati nekada poznate leskovačke fabrike kozmetike strahuju za imovinu. Mašine i alati se prodaju i po deset puta nižoj ceni od procenjene

LESKOVAC - Predstavnici dvaju reprezentativnih sindikata fabrike kozmetike "Nevena" optužuju državu i Osnovni sud u Leskovcu da budzašto rasprodaju imovinu firme. Sindikati ističu da se imovina prodaje i po deset puta nižoj ceni od procenjene i najavljuju da više neće dozvoliti ulazak sudskih izvršitelja u krug fabrike.

Imovina "Nevene" se prodaje zbog duga prema njenim bivšim radnicima. Oko 350 radnika ima izvršna sudska rešenja za višegodišnje neizmirene zarade iz perioda pre i u toku propale privatizacije. Prema procenama sindikalnog rukovodstva, reč je o iznosu većem od 50 miliona dinara. Posle raskida kupoprodajnog ugovora sa bugarskom kompanijom "Bulcvat", koja je "Nevenu" ostavila bez proizvodnje i u velikim dugovima, Agencija za privatizaciju je preuzela većinsko vlasništvo nad fabrikom i uvela je u proces restrukturiranja. Država i lokalna samouprava su se odrekle potraživanja, dok su dugovi prema velikim dobavljačima odloženi. Međutim, obaveze prema bivšim radnicima, iz 2004, 2006, 2007. i 2010. godine, dospele su na naplatu. Tako je na osnovu odluke suda iz fabrike do sada prodata oprema čija je vrednost veća od 20.000 evra. Samostalni sindikat i UGS "Nezavisnost" ističu da se prodaja ide u bescenje i smatraju da je to nedopustivo, posebno zbog činjenice da se time, osim fabrici, šteta nanosi i državi, koja je većinski vlasnik kompanije.

- Nećemo dozvoliti da izvršitelji uđu u krug fabrike, pa makar doveli i žandarmeriju. Objašnjenja koja smo do sada dobijali, da je sudstvo nezavisno i da ovaj proces ne može biti prekinut, krajnje su neuverljiva - kazao je Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata u "Neveni".

Sindikalisti ističu da je rezervoar za freon prodat za 50.000, a njegova procenjena vrednost 550.000 dinara, prohromski sudovi su prodavani za četiri, a procenjeni su na 55.000 dinara, dok je cisterna za mazut procenjena na 1,8 miliona dinara, prodata za 250.000 dinara.

- Na red je došla kotlarnica, bez koje fabrika ne može da opstane, kao ni preostalih 115 radnika ukoliko se proda i pogon u kome zarađuju za život. To nećemo dozvoliti - poručio je Perović.

ZARADE SADA REDOVNE

U OBA sindikata naglašavaju da je restrukturiranje "Nevene" dalo rezultat. Uz subvencije države obnovljena je proizvodnja u pogonu kozmetike, gde se ponovo proizvodi čuveni program za bebe "kosili". Zarade se sada redovno isplaćuju, a izmiruju se i novodospele obaveze prema dobavljačima i drugim poveriocima. Međutim, u sindikatu smatraju da bi restrukturiranje i potraga za novim strateškim partnerom mogli da budu ugroženi plenidbom imovine zbog dugova bivšim radnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

grga

07.07.2012. 21:29

eto to je slika privatizacija,na žalost.......kriminal,nevena i slične firme su mogle biti Srpska "nivea",sa kvalitetom i prisupačnim cenama......užas

iz nemacke

08.07.2012. 10:01

@grga - Kakve veze to sada ima sa privatizacijom? Plate zaostaje od 2004 a privatizirana tek 2007. Znaci i pre privatizacije nije bila zdrava. Ne, nego je bolje da iz drzavnog budjeta platimo deficit, kao kod jata.

Rale

10.07.2012. 01:06

@grga - Pa sta si ti mislio, ako firma nije bila zdrava da je treba fizički unistiti? Kao Rekord, Jugostroj i DMB u Rakovici?

iz nemacke

12.07.2012. 08:03

@grga - Da, svaku deficitarnu firmu treba zatvoriti. Sasvim druge firme propadaju AEG, Volvo uskoro Nokia.

atlas2000

08.07.2012. 11:20

"Rasprodaja" tvrtke nakon stečaja je neminovna posljedica! Ovo nema nikakove veze sa "privatizacijom", već sa poslovnim vođenjem tvrtke i koje je očito bilo OČAJNO! Zašto je bugarski vlasnik ili već što je bio odustao od daljnje poslovne suradnje nije rečeno, ali je očito to središnji problem!