Od kineske robe prave pare

M. N. S.

10. 05. 2012. u 20:57

Gotovo svaka druga radnja u Srbiji nudi robu iz najmnogoljudnije zemlje sveta. U gradskim buticima identične stvari koštaju i do deset puta više

SVI kupuju kinesku robu - u Kineskom tržnom centru ili u ostalim buticima. Razlikuju se cene, ali je poreklo većine obuće i odeće koje nose građani naše zemlje isto. Gotovo svaka druga radnja širom Srbije nudi proizvode sa oznakama najmnogoljudnije zemlje sveta. Vlasnici ovih butika na artiklu ponekad zarade i desetostruko više.

Godišnje, prema zvaničnim podacima, u našu zemlju iz Kine stigne robe vredne oko 800 miliona evra, ali stručnjaci veruju da još toliko kineskih proizvoda na srpsko tržište dođe nelegalnim kanalima. Procenjuje se da u asortimanu srpskih trgovina čak 60 odsto čini kineska roba. Na pijacama i buvljacima situacija je još drastičnija i gotovo 90 odsto tekstila na pijacama ili buvljacima je roba iz Kine.

RAZMENA TRGOVINSKA razmena sa Kinom vredna je oko dve milijarde dolara, ali gotovo 90 odsto ove trgovine čini uvoz. Dok se plasman kineske robe na srpskom tržištu meri stotinama miliona dolara, izvoz srpskih proizvoda "težak" je samo nekoliko stotina hiljada dolara.

- Kineski tržni centar je postao najveći centar za nabavku robe i ovde se snabdeva cela Srbija - pričaju u jednom od butika ovog centra. - Ista roba se nudi ovde i širom Srbije. Kada se kupuje na veliko, cene su dodatno niže. Upravo zato, majica koju ovde plate 300 dinara, košta i više od 1.000 u butiku. Što je butik luksuzniji, cene su veće.

Vlasnik radnje u Zemunu kaže da su ponekad Kinezi skuplji od butika, jer cene zavise od količine kupljene robe. Razmišljanja naših trgovaca, međutim, najčešće su potpuno drugačija.

- Drugarica je saznala koliko puta i kada stiže roba u Kineski tržni centar - priča Maja S. - Tada idemo u kupovinu, cenkamo se i dobijamo dobre cene. Jednom smo kupili 40 tašni po 300 dinara, a s obzirom na to da su izgledale sasvim pristojno nismo hteli da ih prodajemo ispod 1.000 dinara. Tada smo uspeli dobro da zaradimo i brzo prodamo sve. Sada je sve teže, jer ljudi nemaju para. Ni za jeftino.

Tako se iste stvari nude po različitim cenama. Košulje su oko 500 dinara, a za iste u buticima se traži od 800 do 1.200 dinara. Baletanke su od 400 do 1.500 dinara, mada ih i u pojedinim trgovinama u centru Beograda nude po gotovo istim cenama. Tašne se nude na svakom ćošku Tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Svajcarac

11.05.2012. 10:14

@nikola - Hugo Boss, Armani i ostala bratija sve iz Kine i ostalih azijskih zemalja dolazi a kosta kao da je siveno u Italiji, Nemackoj itd. Svi drcni na sto veci profit.

mila

11.05.2012. 14:15

čuveni LEVIS je nekada u usa imao 8 fabrika-pogona za izradu........mislim da je skoro i poslednju ugasio,sve je u Aziji,to bi svi uradili jer jedno je 8 $ na 1 h ili 8 $ za 12 h rada......e sada što je kriza i što su ovde npr pojedine farmerke 4 puta skuplje nego u usa.........pa gde možeš da zaradiš nego na naivnosti i gluposti,to je moda,pa pratite ako možete