Svaki peti preduzetnik u blokadi

D. I. K

08. 04. 2012. u 20:49

Uveliko ”vezane ruke” gotovo 105.000 preduzeća i više od 200.000 preduzetnika. Nelikvidnost je velika, a dugovanja dostigla iznos od 172 milijarde dinara

IZNOS duga koji onemogućava nesmetan rad gotovo 60.000 preduzeća i preduzetnika sada premašuje 172 milijarde dinara. Kada se na ovo dodaju redovne i zatezne kamate, trenutna zaduženost je još veća. S obzirom na to da je u Srbiji aktivno 104.406 preduzeća i više od 200.000 preduzetnika, proizilazi da je trenutno svaki peti privrednik u blokadi zbog prispelih dugova.

Da je problem likvidnosti privrede izuzetno veliki, pokazuje i podatak da je u protekle tri godine, koliko postoji odredba o automatskom stečaju, ravno 31.830 preduzeća steklo uslov za ovaj stečajni postupak. To su sve firme čiji su računi bili u neprekidnoj blokadi tri, pa dve, i sada jednu godinu. Više od trećine ovih firmi više ne postoji, dok ostali čekaju svoj red pred nadležnim privrednim sudovima.

Zakon je veoma strog prema onima u blokadi. Od ove godine, za preduzeća kojima su računi blokirani neprekidno u trajanju godinu dana, obavezan je stečaj. Ili redovan, ako ga pokrene poverilac, gde je ipak moguća i reorganizacija, ili automatski, ako nema zainteresovanih poverilaca. Tada se preduzeća obavezno gasi i briše iz registra.

Poslednji javno poznati podaci kazuju da je u srpskim firmama svaki dinar pozajmljenog kapitala pokriven sa svega 55 para sopstvenog kapitala. Novi podaci biće poznati krajem maja, kada se obrade finansijski izveštaji privrede za proteklu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Profesor

09.04.2012. 16:23

Pod hitno treba smanjiti stope kamate na dugovanja za neplacene poreze i doprinose sa 23.5% godisnje na stopu rasta cena na malo (eventualno uvecanju za 1.2 %, stopa zatezne kamate). Ovakva stopa sluzi samo Poreskoj upravi Srbije da se "vadi" kako ne moze da naplati ogromna potrazivanja od privrednika i gradjana. Takodje, stopa od 23.5% podrzava katastrofalan rad Poreske uprave, jer da je PU na vreme reagovala nikada ne bi ni bilo ovoliko duznika, niti ovoliko kamata na kartici svakog duznika.