Koliko su namirnice bezbedne

D. MARINKOVIĆ

06. 04. 2012. u 08:15

Колико су намирнице безбедне
Da li su namirnice koje kupujemo u prehrambenim prodavnicama bezbedne. Neretko se dešavaju situacije koje nas nagnaju da sumnjamo u bezbednost hrane
U JEDNOM megamarketu vrapci su pre nekoliko dana naočigled brojnih kupaca kljucali mrve na odeljenju pekare. Na ljutu reakciju jednog potrošača, prodavačica je samo odmahnula rukom i nastavila da radi svoj posao, kao da je to nešto uobičajeno i da se dešava svakog dana.

Nedavno je u centru prestonice rashladna vitrina sa mesom bila pokrivena novinskim papirom, a u prepunoj radnji bilo je samo dvoje prodavaca, i to za kasom. Na pitanje šta se desilo, kasirka je odgovorila: "kolega se povredio i hitno izašao", a nemoguće je da dva posla radimo istovremeno...

Koliko se često događaju ovakve situacije i da li prometnici vode računa o bezbednosti namirnica.

- Bezbednost hrane podrazumeva da se osigura pouzdana isporuka namirnice do krajnjeg potrošača - kaže Martina Petrović iz "Deleza", u okviru koje posluju "Maksi" i "Tempo". - Svoje poslovanje zasnivamo na osnovu smernica Foruma za robu široke potrošnje, posebno GFSI sistema uz primenu principa dobre proizvođačke i higijenske prakse. Uvek težimo unapređivanju sistema kontrole i nastojimo da naši dobavljači poštuju međunarodno priznate standarde.

"Merkator" ima uveden i sertifikovan HACCP sistem od međunarodno priznate i akreditovane sertifikacione kuće "Kvaliti Austrija" i sprovodi se u svim maloprodajnim objektima.

- Sistem podrazumeva kontrolu procesa proizvodnje i distribucije, obuku zaposlenih, proveru dobavljača kod primene HACCP sistema i preventivne mere, koje potrošačima u trgovinama "Merkatora" i "Rode" garantuju zdravstveno bezbednu hranu - kažu u "Merkatoru S", koji posluje na osnovu vodećih međunarodnih standarda.

O rokovima trajanja namirnica i ostalih artikala koji se mogu pronaći u prodajnim objektima "Super Vero" posvećuje se posebna pažnja u svakom trenutku, kao i o higijeni samih objekata, tvrde u tom maloprodajnom lancu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

malizoki

06.04.2012. 09:10

Posto radim u kompaniji koja proizvodi hranu i bavim se bezbednoscu iste, ne mogu a da ne reagujem i napisem ovaj komentar. Sto se tice Merkatora i Rode, mogu da kazem da je tu situacija dobra, medjutim, kada je u pitanju Vero, tu je situacija katastrofalna. Higijena i DDD zastita u njihovim magacinima (govorim o Super Veru kod buvljaka na Novom Beogradu) je na izuzetno niskom nivou, koja moze da se proveri na licu mesta (novinari i inspekcije).

sibir

06.04.2012. 12:59

Džaba nama građanima kojekavi sertifikati trgovačkih kuća i trgovaca kada država ne vrši svoju funkciju i preko svojih nadležnih inspekcijskih organa ne vrši efikasnu i kvaalitetnu kontrolu artikala koji se nalaze u prodaji. Uđete u Maxi, Intereks, Rodu, Ideu i šta prvo vidite? Polutruli krompir, jabuke, pomorandže, mandarine i ostalo voće i povrće sa nekakvim procentom pojeftinjenja. Da li se takva roba sme uopšte prodavati? Zasigurno ne.

001

06.04.2012. 21:16

Bravo za naslov. Toliko su bezbedne da bi pola dobavljača trebalo pohapsiti.