Ukidanje PDV na bebi opremu tek od jeseni

E. V. N.

04. 04. 2012. u 16:05

Pravu na povraćaj PDV na dečju opremu roditelji će moći da se nadaju od jeseni. Rekordne marže uvoznika i trgovaca idu čak i do 300 odsto

POVRAĆAJ poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu nije dobio „zeleno svetlo“ nadležnih, a roditelji će manjim nametima moći da se nadaju najranije od jeseni, kada se očekuje formiranje nove vlade. Naravno, pod uslovom da ovaj problem bude prioritet za novu vlast.

Gotovo je izvesno da sednice skupštine na kojoj bi se kao jedina tačka dnevnog reda našla izmena Zakona o PDV o porezu na dečju hranu i opremu - neće biti. Na sednici kolegijuma u sredu nije prošao predlog predsednice Slavice Đukić Dejanović da se ovaj propis potvrdi aklamacijom, bez rasprave.

I sa pravom na povraćaj PDV, roditeljima neće biti mnogo lakše, jer su potrepštine za „male ljude“ papreno skupe. Uvozničke i trgovačke marže znatno su veće nego u komšiliku i ponekad dostižu i do 300 odsto.

Većina artikala sa spiska opreme od kojih je planiran povraćaj poreza, dolaze iz inostranstva. S obzirom na to da ne postoje domaći proizvođači kolica, sedišta za automobile i hranilice, roditelji su primorani da kupuju opremu iz stranih fabrika. Na srpskom tržištu se sada nude jedino kreveci iz domaće proizvodnje i za njih treba izdvojiti od 5.000 do, najčešće, 10.000 dinara. Naravno, bez dušeka, koji staju od 2.000 do 10.000 dinara.

- Sam sistem povraćaja PDV nije sporan, jer on funkcioniše i u razvijenim zemljama, ali je iznos tog poreza problem - kaže Bojana Selaković, iz Udruženja „Roditelj“. - Prema našim računicama, taj iznos ne sme da bude manji od 96.000 dinara, što znači da roditelji po detetu za tri godine imaju na raspolaganju oko 600.000 dinara. Međutim, znatno veliki problem u dečjoj opremi su i marže, koje idu i do 300 odsto. Ni refundacija PDV neće biti ni od kakve koristi ukoliko se te

marže ne ograniče.

Limitiranje zarade uvoznika i trgovaca, međutim, znatno je veći problem. Za svetske proizvođače opreme srpsko tržište je malo i nema potrebe za većim brojem distributera. Tako naši uvoznici gotovo da nemaju konkurenciju u Srbiji i u situaciju su da svoje cenovnike formiraju bez granica.

- Već sa prvim najavama da će država omogućiti povraćaj PDV, cene u radnjama dečje odeće i opreme su automatski porasle za 20 do čak 30 odsto - kaže Selaković. - Zato će Udruženje „Roditelj“ zahtevati najpre da se poveća iznos PDV koji će roditeljima biti vraćen. Tražićemo i da se ograniče marže na dečju opremu, koje su bezobrazno visoke. Među našim zahtevima naći će se i proširenje liste proizvoda za koje će roditelji imati pravo na povraćaj poreza.

REŠENJE

- CENE dečje hrane „juvitana“ nisu se menjale od jula 2011. godine, nemamo podatke o visini marži za uvozne kašice, ali tvrdimo da marže za proizvode „Juvitane“ nisu ni približno tako visoke - kaže za „Novosti“ Stanislava Malbaša, iz „Svislajon Takova“ i predsednik Grupacije za dečju hranu pri PKS. - Smatramo da treba povećati konkurentnost pri uvozu i uticati na smanjenje cene ulaznih sirovina i ambalaže za dečju hranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

dragan

04.04.2012. 22:56

Odakle vam informacija da su trgovacke marze 300 posto?Zbog cega pisete nebuloze.Ja vodim prodavnicu bebi opreme 12 godina i znam kolike su marze, a zna i kontrola (poreska).300 posto je bolesna izmisljotina.Mozda neko i radi sa takvim cenama,ali u oblasti bebi opreme je to nemoguce.Fabricka cena kolica PegPerego modela kompleto compact iznosi 180 eura a to je kada se placa preko Narodne banke oko 20500 din. pa onda carina.ona su u maloprodaju 32900 din sa PDV

pera lozac

06.04.2012. 01:19

@dragan - Koje su to snobovi koji placaju kolica 32900 din,ako ima lepih kolica po prodavnicama i za 10 000din?U ovo vreme krize i nemastine je blesavo kupovati neku robu samo zato sto je 'markirana" a nije nista kvalitetnija od slicne koja se i kod nas proizvodi.

Marko

04.04.2012. 22:58

Tesco i Cora u Madjarskoj imaju iste cene pelena, opreme kao i kod nas, drzava ih uvek stavlja kao primer firmi koje rade sa marzom od 5%. Nesposobni su da roditeljima sa decom podele po 9.900 dinara, pa su sad krivi drugi. Tesko svima nama.

Dragan

05.04.2012. 01:21

da,da ovo je ta cuvena ,,Godina beba" koju su najavljivali. zar nisu rekli da je taj zakon vec prihvacen, hmmm sta li se ovo desava?

milekontraš

05.04.2012. 08:16

@ - U Srbiji je skupo stanovanje i hrana, ostalo nije toliko od uticaja. Imao sam bebu i nije mi bilo strašno, sad imam kredit za stan i ne znam kako da preživim. Manite se populističkih poteza rešavajte stvari od značaja.

DJUBRETARKA

05.04.2012. 08:23

Ko garantuje roditeljima da ce bebi oprema pojeftiniti 18% niko. Skidanje PDV bi donelo enornu zaradu uvoznicima bebi opreme. Ko su ti ljudi imaju oni svoja imena i prezimena i partijsku pripadnost?? Imaju. Ukinuti PDV na domacu bebi opremu koja se moze kontrolisati i njihove cene smanjiti za 18%. Mrrrrrs je odgovor za svaku prevaru i enormno bogacenje na *lepoj ideji* tako je Dulic zapalio Srbiju sa njegovim ekoloskim projektima!!

Romanija

05.04.2012. 09:25

Da je bilo imalo razumevanja od strane aktuelne vlasti , PDV na bebi opremu nebi se ni uvodio. Nadamo se da će tu nepravdu nova vlast ispraviti.

ivana

05.04.2012. 10:02

kako vas nije sramota! posle predavanja potpisa počeli naslovi u novinama u kojima ekonomisti i "ekonomisti" govore o neisplativosti povraćaja pdv-a.

Vlada

05.04.2012. 22:19

sramota šta nam rade!kad smo kod toga da kupujemo proizvode iz stranih fabrika, moram da vas ispravim. postoji domaća firma lazzaro, ima radnju u tc piramida. mi smo kupovali dvoja kolica i sedište za kola kod njih. dosta su jeftiniji od uvoznih i jako smo zadovoljni. čak imaju sedište za kola do 25kg.

jaguar

08.04.2012. 22:15

@Vlada - Lazzaro isto uvozi iz kine kao i svi pogledaj deklaraciju na kolicima u Srbiji se neprave ni kolica ni auto sedista.

Milica

07.04.2012. 18:06

Navodno se ukida pdv a dok se ne ukine, cene ce porasti, pa kada ukinu taj pdv ima da placamo isto kao i sada sa pdv-om.Ne mogu da verujem sta nam rade i ne mogu da verujem da im mi to dopustamo! Kao ovce cutimo i trpimo...kao super nam je...