Bogati pod poreskom lupom

S. BULATOVIĆ

15. 03. 2012. u 20:58

U četvrtak istekao rok za prijavu poreza na godišnji dohodak građana. Porezu podležu svi koji su mesečno zarađivali više od 158.200 dinara. Kazne za utaju do 50.000 dinara

BOGATAŠIMA u Srbiji je u četvrtak istekao rok da prijave porez na godišnji dohodak. Poreznici očekuju da je i prošle godine natprosečnu platu zaradilo oko 20.000 ljudi. Prebrojavanje pristiglih prijava i naknadna kontrola utvrdiće da li je kriza pogodila i najbogatiji sloj ili je u Srbiji ona milionerima godila.

Obavezu plaćanja poreza na godišnji dohodak imaju građani koji su tokom 2011. godine zaradili više od 1.898.388 dinara. Toliko iznosi trostruka prosečna bruto godišnja plata isplaćena u Srbiji tokom 2011. godine. Tako je prosečni građanin prošle godine mesečno zarađivao 52.733 dinara bruto plate. Zvanično bogat je onaj koji svakog meseca računao na makar dinar više od 158.199 dinara.

Ko je premašio ovu cifru a do sada nije dostavio ili poslao poreski obrazac rizikuje kaznu od od 5.000 do 50.000 dinara.

- Tačan broj građana koji su prijavili porez na godišnji dohodak znaćemo narednih dana - kaže za "Novosti" direktor Poreske uprave dr Dragutin Radosavljević. - Ko nije prijavio porez ne treba da bude ni u kakvoj dilemi da li ćemo ga otkriti. Hoćemo sigurno i otkriti ga i podneti prijavu. U nekoliko kontrola tokom prošle godine smo tako došli do oko 1.000 građana koji nisu prijavili porez, a trebalo je to da urade.

TELEFONSKA PROVERA

FIRME, preduzetnici i građani od četvrtka sva svoja poreska dugovanja mogu da utvrde telefonskim pozivom. Pozivom kol-centra Poreske uprave, i preduzeća i građani mogu da traže obaveštenje o stanju duga po svim poreskim osnovama, koje im u roku od nekoliko minuta stiže elektronskom poštom. U sistemu nije jedino porez na imovinu građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Незапослен

16.03.2012. 04:31

Ал је леп живот овој бирократији..сигурне платице,посао преко везе, аброви, швалерација, и малтретирање грађана,који уз то морају да плаћају таксе на ваздух:)

strikla

16.03.2012. 17:07

@Незапослен - To sto si naveo je sitnica i ima ga u svakom sistemu zivljenja. Ali brale unistavati sopstveni jezik sa "cul-centar, vokam dogu, stupidno, daunlodovanje, lajkovanje, bajanje suza....!" Gubitkom jezika gubi se identitet i sve ostalo sta ide s njim i onda narod vise ne postoji! NEMA GA !!!

strikla

16.03.2012. 13:43

Citam vesti i taman pomislih; Evo neko ko pise SRPSKI kad na kraju naleteh na "col-centar" !!!Gospodine-druze Bulatovicu a ti druze-gospodine urednice, sta vami znaci taj tvoj "col-centar"? Odakle ste tu rec pronasli!? Jesul' s njome vasi dedovi divanili ...!!!Sto bi moja pokojna baka Ilinka kazala, za nekoga sa vasim karakteristikama.To sto je Srbija prezivela u ovih dvadesetak godina je sitnica sta joj vi novinari spremane i na cemu radite unistavajuci sopstveni jezik

DJUBRETARKA

19.03.2012. 22:49

Ja sam uplacivala plate 250.000 dinara sebi i cerki da bih dobila kredit od banke za kucu i brojnu porodicu. Raiffeisenbank a.d. Beograd mi je dala 0,0 dinara kredit i sad jos moram i porez da placam i dalje da budem podstanar??? Jaooooo pa ja sam samo punila budzet visokim doprinosima na visoku platu?? Kad meni drzava vrati doprinose ja cu njoj da platim porez na plate!!