RUSKA strana još nije dostavila predlog protokola o zajmu vrednom 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice, iako se potpisivanje tog dokumenta očekivalo još prošle nedelje. Kako saznaju "Novosti", Rusi insistiraju na tome da nosilac zajma ne budu "Železnice Srbije" već država, što je za srpsku stranu prihvatljivo, ali će odluku ipak morati da donese nova vlada posle izbora, a i potpisivanje konačnog sporazuma "zakazano" je za jesen.

Uslovi zajma su nešto povoljniji od kredita, koje Srbija uzima na međunarodnom finansijskom tržištu i to je dogovoreno, ali do potpisivanja protokola neće biti poznati detalji o kamatnoj stopi i roku otplate. Ono što je izvesno da će se sredstva povlačiti u roku od pet godina. Novac će se povlačiti po ispostavljenim situacijama o izvedenim radovima. Od trenutka povlačenja novca kreće grejs period. Još ne postoji ni konkretan dogovor u kom procentu će biti angažovana srpska operativa.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama. Reč je o rekonstrukciji pruge Beograd -Pančevo i izgradnji drugog koloseka, nabavci ruskih dizel-motornih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, izgradnji pruge Valjevo - Loznica, obnovi šest deonica Koridora 10.