Biće jaja tek za Uskrs

M. N. S.

13. 03. 2012. u 20:57

Биће јаја тек за Ускрс
Izuzetno niske temperature prepolovile proizvodnju na farmama koka nosilja. Stručnjaci veruju da će se u naredne četiri nedelje stabilizovati proizvodnja, snabdevanje i cene jaja
POSKUPLJENJE kokošijih jaja za najmanje 20 odsto, posledica je smanjene proizvodnje na farmama i do 50 odsto, zbog niskih temperatura proteklog meseca. Stručnjaci, ipak, veruju da će se u naredne četiri nedelje stabilizovati proizvodnja i snabdevanje, kao i cene jaja.

Nenad Budimović, savetnik u Privrednoj komori Srbije, očekuje da će za predstojeći Uskrs snabdevanje tržišta jajima biti dobro, a da će potrošnja biti veća za oko 10 odsto od uobičajene.

- Prethodnih godina potrošnja jaja pred Vaskrs bila je za trećinu veća - rekao je Budimović. - Cene jaja u trgovinama i na pijacama kreću se između 15 i 20 dinara dok su pre poskupljenja bila od 10 do 15 dinara po komadu, zavisno od kategorije. S obzirom na to da je grejanje na farmama bilo veoma otežano, koke nosilje su smanjile ili obustavile nošenje jaja, jer organizam čuva energiju za sopstveno preživljavanje.

Prema rečima Budimovića, veliki proizvođači imaju rešenja i za niske temperature, ali u Srbiji postoji veliki broj farmi manjeg kapaciteta koka nosilja, koje nisu uspele da postignu odgovarajuću temperaturu, neophodnu za proizvodnju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

seljak

14.03.2012. 08:10

Ima jaja samo nema kokošaka ! Ima i mesa samo nema svinja i goveda ! Ne rastu koke i gice u mesnici i na rafovima u marketima. Oće one i da jedu, tu je skupi kukuruz, soja, premiksi, gorivo, struja, mekinje, porezi, PDV i slične stvari ! A o evru i kursu nebi pričao !

Neznalica

14.03.2012. 09:54

Klasicna namestaljka pred Uskrs....kod nas su bile i ranije zime pa su kokoske nosile...Ima malo velikih farma i one diktiraju cenu!! Par ljudi se dogovori oko cene i to je to

jeremija KRSTIC

16.03.2012. 00:28

Što se stidite da kažete ,velika količina jaja otišla je za Rusiju. Normalno mala ponuda proizvođači su podigli cenu,pod izgovorom da je hrana poskupela .Mali proizvođači jaja se žale da ih veliki guše ,da bi diktirali cenu.