Hrvati za repu nude 50 evra

N. SUBOTIĆ

07. 03. 2012. u 21:00

Ponuda iz Hrvatske napravila probleme šećeranama u Srbiji. Domaći proizvođači nude četiri dinara po kilogramu

U JEKU ugovaranja proizvodnje šećerne repe u Srbiji, iz Hrvatske je stigla "bezobrazna ponuda". Šećerana IPK Osijek, ponudila je, naime, prozvođačima iz Srbije cenu od 50 evra za tonu šećerne repe, i time je napravila ozbiljne probleme za tri prerađivača šećerne repe u Srbiji, "Sunoko", "Sfir" i "Helenik šugar", koji su, do sada, ugovorili proizvodnju ove industrijske biljke na oko 40.000 hektara, po ceni od četiri, do 4,05 dinara po kilogramu.

Sa šećeranom iz Osijeka, inače, posao je sklopila firma "Matijević", koja planira da, na ovaj način izveze šećernu repu sa 1.750 hektara, od ukupno 3.000 hektara, koliko planiraju da zaseju.

- Sa partnerima iz Hrvatske dugo sarađujemo - ističe Petar Matijević, vlasnik kompanije "Matijević". - Uslovi koje smo ugovorili su dobri, a smatram da bi i naše šećerane mogle da ponude takvu cenu. Proizvodnja šećerne repe, ako se poštuju sva agrotehnička pravila i mere, nije jeftina, a novac, uložen u taj posao ostaje blokiran gotovo 15 meseci. Uz to, treba imati u vidu da repa traži prvoklasnu zemlju, a i da je prinos ostalih kultura, na parcelama na kojima je gajena repa, gotovo 20 odsto niži.

U šećeranama, koje posluju u Srbiji, međutim, ističu kako je ponuda iz Hrvatske nerealna, i kako se na taj način šećerana iz Osijeka pojavila kao nelojalna konkurencija.

PRODAJA ČITAVOG RODA AKO je Hrvatima toliko stalo do naše repe, evo, mi smo spremni da im prodamo rod sa 8.000 hektara, čiju smo proizvodnju već ugovorili, po povoljnijoj ceni od 48 dinara po kilogramu, predlaže, u šali Željko Kovačević iz grčke kompanije "Helenik šugar" koja u Srbiji ima dve šećerane, i koja repu plaća četiri dinara po kilogramu, i dodaje: - Ako su spremni za posao, dobru zaradu ćemo imati i mi i oni...

- Mi smo prozvođačima šećerne repe ponudili da se odluče, žele li 36 evra, ili 4.050 dinara za tonu repe - ističe Ljubiša Radenković, generalni direktor "Sunoka", koji repu prerađuje u tri šećerane. - Poljoprivrednici, takođe, mogu da računaju na beskamatni avans od 120 evra po hektaru. Do sada smo ugovorili proizvodnju na 25.000 hektara, a u planu nam je da ugovorimo još 10.000 hektara. Kompanija iz Hrvatske pojavila se kao nelojalna konkurencija.

U Hrvatsku, se, objašnjava Radenković, gotovo svake godine izveze rod sa oko 5.000 hektara, a u ovoj zemlji državna podrška proizvođačima od 500 evra po hektaru plasira se preko šećerana.

- Samim tim, njima nije problem da podignu cene, i da po, za nas, nerealnoj ceni, kupe desetinu proizvodnje u Srbiji - kaže Radenković. - U stvari, oni odaberu najbolje proizvođače, ponude im takvu cenu, i nama, koji treba da otkupimo rod sa preostalih 55.000 hektara, naprave probleme...

Slično razmišlja i Teodora Deak, direktor šećerane u Senti, koja posluje u sastavu italijanskog "Sfira".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

darko

08.03.2012. 07:01

Ne vidim šta je problem što Hrvatima prodajemo repu po većoj ceni.Ako stalno mlate da je poljoprivreda šansa Srbije neka gospoda iz ministarstava poljoprivrede malo bolje planiraju.Nije Matijević kriv što u ministarstvu poljop. sede oni koji nemaju pojma o poljoprivredi , čovek je proizveo repu na svojoj zemlji i prodaće je onome ko više plati.Sve pohvale za gospodina Matijevića,Proizvedite 100 puta više i sve izvezite.

agronom

08.03.2012. 12:43

Kostic bi i dalje da dobija repu za male pare, a da onda prodaje secer tako sto zaradjuje preko 50 dinara po kilogramu. Monopolisticko ponasanje Kostica treba sankcionisati, a proizvodjacima secerne repe u Srbiji dopustiti da biraju kome ce prodati secernu repu. Ovako poljoprivredni proizvodjac najvise radi a ima najmanju zaradu.

Eutanazija

08.03.2012. 13:48

Zale se sto Hrvatska subvencionira svoju poljoprivredu... Pa to se radi svuda po svijetu, a na Zapadu pogotovo! Prvo, proizvodnja je strogo ogranicena, postoje kvote i na taj umjetan nacin se diktira cijena proizvoda, a drugo, drzava subvencionira proizvodjaca da bi proizvod dobila po odredjenoj cijeni. Znaci, nema nista spontano kao kod nas, sve je sracunato da bi se manipulisalo trziste i svi zaradili, a kod nas...

MN

08.03.2012. 14:02

Sad se vidi koliko bi naša poljoprivreda bila "uništena" ulaskom u EU.U stvari glavni problem je to što bi razni mešetari tipa Kostić Beko i slični otišli pod led jer nebi imali koga da muzu, a nisu sposobni da se bave bilo kakvim poslom bez zaštite države, i mužom iste.

FERID ABDIC

08.03.2012. 15:40

Posle taj isti sseccer trebamo uvesti za robne rezerve,jer cce i ta cena biti povoljnija od domaccih.

Niko

08.03.2012. 19:05

Naka poljoprivrednik proda svoju robu kome hoce..on je to posteno zaradio i ne treba niko da mu se mesa u posao!!

zoranSan

08.03.2012. 19:34

Volim kad imamo tako sposobnog ministra poljoprivrede i trgovine kao što je petrović,kadar DS.Evo do čega dovodi držanjem cena na uzdi kad se ne vodi dobra ekonomska politika.Penzioneri će doći glave srpskoj ekonomiji jer svi krediti idu prema njima umesto u proizvodnju.

omladinac

09.03.2012. 00:57

@zoranSan - Tesko nama mladima pored takvih penzionera, kada su bili mladi kao mi dizali kredite za sebe. Posto su slabo pravili decu, ima ih puno opet su jako biracko telo, opet dizu kredite i opet za sebe. Mi mladi nemamo sansi. Kad treba da placam penziju i svojim roditeljima, i roditeljima gasterbajtera i onima koji decu nisu pravili

Milan,konobar

09.03.2012. 08:40

Pa ovo je otvoreno trziste i treba pohvaliti napore secerane iz Osjeka.E, sad Kole ne moze ucenjivati srpske poljoprivrednike kako on i samo on zna da pravi profit.A nema konkurenciju u otkupu sirovine i u prodaji secera i kao on je izmislio toplu vodu.Svakako za pozdraviti je ovaj potez kao i potez austrijanaca za malinare samo da ih je vise,pa da vidimo pametnjakovice nase.

DJUBRETARKA

10.03.2012. 16:06

Nemci su kupili srpske secerane pa sad Hrvati moraju da budu stariji od Pape da malo pokvare srpski biznis. Pitam se samo ko ih je ovome posavetovao neki PETRO DOLAR iz Abu Dhabi-a??