Nije vreme za prodaju Komercijalne banke

S. MORAVČEVIĆ

26. 01. 2012. u 21:30

Vlada Srbije jedinstvena je u nameri da ostane pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke


VLADA Srbije jedinstvena je u nameri da ostane pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke. U tom smislu, u toku ove godine izvršiće i ranije predviđenu dokapitalizaciju ove banke u ukupnom iznosu od 110,5 miliona evra. Jer, ukoliko to ne uradi, partner u vlasništvu ove banke, Evropska banka za obnovu i razvoj, postaje i njen većinski akcionar.

- Nije racionalno da država, za sada, ne zadrži većinsko vlasništvo Komercijalne banke - rečeno je u četvrtak „Novostima“ u Vladi Srbije. - Planirano je da do kraja 2015. godine država u ovoj banci proda svoj udeo. Računamo da sada nije vreme za to.
Zbog budžetskog deficita i mogućnosti da probijemo planirani nivo javnog duga, MMF je indirektno uputio kritiku vladi da smanji investicije, a jedna od njih je i dokapitalizacija Komercijalne banke. Nije, međutim, naglasio da to mora biti odustajanje od najveće domaće banke.

U slučaju da država ne iskoristi svoje pravo na dokapitalizaciju, EBRD bi imala 51,64 odsto vlasništva. Sa ovom dokapitalizacijom, banka jača i zadržava vodeću poziciju.
Kada je u pitanju dilema da li država treba da ima većinsko učešće u bankama, postoji dosta kontroverzi.

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić je još pre četiri godine smatrao da titular banke ne može da bude država već mora da postoji privatni vlasnik. Sadašnji guverner Dejan Šoškić je mišljenja da je dobro da postoje banke koje se ponašaju nezavisno od događaja na svetskom finansijskom tržištu odnosno koje imaju veće učešće domaće vlasničke komponente.

- U dobrim vremenima država treba da se povlači iz bankarskog sistema i da ne predstavlja nelojalnu konkurenciju privatnim bankama - smatra Nikola Fabris, ekonomista. - Ali, u uslovima krize privatne banke, često nemaju sluha za potrebe privrede i smanjuju kreditnu aktivnost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gubitnik Tranzicije

26.01.2012. 22:17

Svaki "stručnjak" koji misli da država ne treba da ima vlasništvo nad bankama ne misli dobro toj državi. Takav je na žalost bio i bivši guverner Jelašić, a takođe i Mlađan Dinkić koji je uništio 4 naše domaće banke, dok je bio guverner, otvarajući vrata stranim bankama koje nemaju nameru da daju povoljne kredite privredi, već samo da zarade na visokim kamatama, kreditnim karticama itd. Država bi pored Komercijalne trebala da bude vlasnik još banaka i da imamo Razvojnu banku.

РС

26.01.2012. 22:30

Држава која нема своју банку је ПАРОДИЈА.Држава чијим финансијским системом се управља из којекаквих СТРАНИХ центара моћи није ни С од самосталне државе, већ протекторат.

Skajvoker

27.01.2012. 09:33

Domaća banka mora biti prepreka stranim zelenaškim bankama da nas globe i porobljavaju. Ako domaća banka krene sa jeftinijim kreditima i politkom kreditiranja u cilju oporavka privrede a ne bogaćenja, imamo šanse da nešto napravimo. Ne treba gajiti iluzije, strane banke su ovde da nas kamataju i ekonomski porobe. Ako ode Komercijalna, onda je to početak našeg ropstva. Napred Efektiva!