Ispražnjene kase zatvaraju firme

Danijela KRASIĆ

07. 01. 2012. u 20:56

Prošle godine zabeležen znatno veći broj ugašenih preduzeća u odnosu na novoosnovana. Negativna statistika rezultat i automatskih stečajeva

BROJ ugašenih preduzeća u 2011. godini drastično je veći od broja novoosnovanih: čak 60 odsto! Ovo ukazuje na značajno pogoršanje stanja koje je samo godinu dana pre bilo na „pozitivnoj nuli“: broj novoosnovanih bio je neznatno, za 81 firmu, veći od broja ugašenih preduzeća. Da bi stanje na dan 31. decembar 2011. godine pokazalo čak 5.110 preduzeća više na strani „nestalih“.

Ipak, kada se „zagrebe“ po podacima Agencije za privredne registre, primećuje se da je ova negativna statistika najvećim delom rezultat automatskih stečajeva, koji su pokretani od 2010. godine, a veliki deo postupaka je okončan upravo lane.

Tokom protekle godine ukupno 10.682 preduzeća steklo je uslov za odlazak u automatski stečaj, pošto su im računi u neprekidnoj blokadi 24 meseca. Iako se očekivalo da će, zbog pooštrenih kriterijuma, ovaj broj biti veći u odnosu na 2010. godinu, to ipak nije slučaj. Na listi za stečaj nalazi se tačno 3.101 preduzeće manje nego godinu pre. U 2012. kriterijumi će biti još oštriji, pa će na put za automatski stečaj krenuti svako preduzeće kome su računi blokirani tokom 12 meseci, bez prekida.

Brisanje ovih preduzeća iz registra ide nešto sporije. Prvenstveno zato što u firmama koje su stekle uslov za automatski stečaj može da bude pokrenut i redovan stečajni postupak, ukoliko za to ima zainteresovanih poverilaca.

- Agencija za privredne registre po službenoj dužnosti briše preduzeća na osnovu pravosnažnih sudskih rešenja o izvršenom automatskom stečaju - kaže za „Novosti“ Gabrijela Petković Jovanović, zadužena za odnose s javnošću u APR. - Tako je od početka primene Zakona o stečaju iz registra izbrisano ukupno 15.607 privrednih društava. Od toga je 2010. izbrisano 5.980, a od januara do decembra 2011. još 9.627 preduzeća.

Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pokazuju da je od početka primene Zakona o stečaju bilo otvoreno ukupno 1.018 automatskih stečajnih postupaka. Trenutno se pred nadležnim privrednim sudovima vodi 690 automatskih stečajeva, dok broj ukupnih aktivnih stečajnih postupaka dostiže 2.323.

Tokom protekle godine „nestalo“ je ukupno 13.580 preduzeća. Toliko ih je, za proteklih 12 meseci izbrisano iz registra. U poređenju sa istim periodom 2010. godine, prošla je lošija za dodatne 4.192 firme koje su izbrisane iz registra privrednih društava. Kod preduzetnika je, pak, situacija malo bolja, pošto je za 12 meseci izbrisano 1.875 radnji manje nego u istom periodu 2010. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bogomir 1

07.01.2012. 21:36

Brojke o svemu gore napisano su strasne ali istinite.Pitam novinare svih novina sta se desilo sa radnicima u tim firmama?Sta se desilo sa direktorima ,jesu li odgovarali ili su dobili nova i bolja radna mesta da nastave svoj uspesan rad.?Ko ih stiti i zbog cega i jos samo da pitam kada cete objaviti imena tih lica koja su upropastili sve te firme.(Znali su da daju radnicima otkaz za uzetu 1 kiflu).Oni su primali punu zaradu i uredno im je uplacivan radni staz,dok su radnici na minimalcu.

Paja

08.01.2012. 20:06

Ljudi i privrednici su uzimali kredite mislillii su da je ovo civilizovana zemlja,kada je euro vredeo 78-80 din., a danas od dolaska ove Vlade dinar su u obezvredili za oko 40%, pa dali iko ozbiljan u jednom takvom ambijentu moze da posluje?poslodavci zbog servisiranja kredita, smanjuju troskove, otpustaju radnikei na kraju primorani su i da zatvore radnje. U najvecem broju slucaja glavni uzrok bankrota preduzeca su nelikvidnost, dugovanja, zbog najveceg pada jedne valute u svetu za 3 godine..