Zakon “seče“ kamate

S. M.

27. 05. 2011. u 20:45

Закон “сече“ камате
Banke će u narednih šest meseci da se odreknu dela zarade. Pod plaštom poslovne politike, marže bile duplirane

BANKE koje su do sada povećavale kamate, svojevoljno, a najčešće pod plaštom svoje „poslovne politike“, moraće u narednih pola godine, dok ne stupi na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga da smanje marže. Naime, neke banke su u vreme izbijanja finasijske krize, preko noći, da bi se „zaštitile“, a više profitirale, gotovo duplirale svoje marže, što je značajno povećalo ukupnu cenu zajma. Novi propis, međutim, ne važi retroaktivno, već će se primenjivati na budući deo ugovora koji su u tečaju.

Vraćanja novca klijentima na čije su kredite banke primenjivale odredbe da kamate mogu da menjaju u skladu s poslovnom politikom ili drugim uopštenim ugovornim odredbama, a bez jasne naznake zbog čega se cena zajma povećava - neće biti. Ipak, mnogi krediti će tako ubuduće manje koštati korisnike.

- Ukoliko, pak, neki bankarski dužnik smatra da je oštećen za vreme dok nije bilo Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga može zaštitu da traži sudskim putem, ali po osnovu drugih zakona, poput Zakona o obligacijama - kažu u NBS.

BEZ NAKNADE
Banke neće moći od korisnika da traže naknadu za usklađivanje ugovora, niti dodatnu dokumentaciju radi tog usklađivanja. Takođe, ugovor ne može sadržati norme koje upućuju na poslovnu politiku, u vezi sa mogućim promenama visine ugovorne obaveze.

Narodna banka Srbije je pojasnila da će se ubuduće kamate usklađivati tako da visina ugovorene promenljive kamatne stope ili njenog dela ne može biti veća od onoga što je bilo u trenutku zaključenja ugovora.

- Na primer, banka i klijent su ugovorili kamatu kao zbir tromesečnog euribora plus dva odsto, a taj zbir je u momentu zaključenja ugovora iznosio, recimo, pet odsto sa ugovorenom mogućnošću da banka menja kamatnu stopu u zavisnosti od njene poslovne politike - naglašavaju u NBS. - U međuvremenu, iako je tromesečni euribor pao, banka je zadržala visinu kamatne stope na nivou od pet odsto ili ju je povećala, na primer, na šest odsto. Ubuduće, važiće ugovorena kamata kao zbir tromesečnog euribora plus dva odsto i menjaće se samo u zavisnosti od kretanja tromesečnog euribora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije