Skuplji gas mimo dogovora

P. J.

12. 04. 2011. u 20:57

Država već ispunila kvotu planiranih povećanja kontrolisanih cena. Ekonomisti veruju da je važna finansijska disciplina

CENE struje i gasa trebalo bi, prema proceni NBS, da miruju do kraja godine. Država je, kažu, već „potrošila“ planirani rast regulisanih cena za 2011. To znači da svako novo poskupljenje energenata, koje potvrđuje Vlada Srbije, može da ugrozi projektovanu inflaciju.

U EPS, kako tvrde, ne razmišljaju da zatraže novo poskupljenje struje tokom ove godine, ali „Srbijagas“ planira da uskoro podnese zahtev za obračun troškova za gas od Agencije za energetiku.

U NBS kažu da je rast kontrolisanih cena u prva tri meseca, sa uračunatim poskupljenjem struje, bio 7,5 odsto, čime je „potrošen“ plan za ovu godinu.

- Za razliku od propisanih cena koje nastaju na osnovu političkih odluka, cene nafte i gasa potpadaju pod drugačiju problematiku - kaže ekonomista Ivan Nikolić. - U direktne troškove za gas ulazi kretanje cene sirovine, koja beleži rast. Zato se ni cena u Srbiji ne može formirati mimo svetskog tržišta. Ovaj energent nema veliki udeo u inflaciji.

UPOZORENJE

KOMISIJA za zaštitu konkurencije uputila je „Srbijagasu“ dopis nakon navoda Dušana Bajatovića da bi „Azotara Pančevo“, „Metanolsko-sirćetni kombinat“ i „Petrohemija“ mogli da dobiju oko milijardu kubika gasa po nižim cenama. Da bi sprečio moguću povredu konkurencije, savet ovog tela upozorio je „Srbijagas“ da mora da primenjuje jednake uslove poslovanja prema svim kupcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zdravko

13.04.2011. 11:25

Analiticar Nikolic uporno izbegava da kaze da na cenu gasa kod nas prvenstveno utice kurs dinara prema dolaru, a posto je dinar dodatno srozan od 2009 a placa se dolarima, zbog toga Srbijagas trazi povecanje cene gasa. Da je kurs ostao na paritetu oko 90 sto moze da bude i danas, ako se za to budu pitali pravi eksperti a ne tajkuni, onda nece traziti povecanje cene gasa, a nece doci ni do kakvih daljnjih poskupljenja, takodje je sve identicno i za benzin,a sa kursom od 90 imacemo nize sve cene