Cene skočile 14,1 odsto

D. M. - S. M.

12. 04. 2011. u 20:55

Republički zavod za statistiku objavio podatke o aktuelnom kretanju inflacije. U martu najviše poskupeli alkohol, duvan i hrana. Rekordan mesečni rast

INFLACIJA u Srbiji u martu dostigla je 2,6 odsto u odnosu na februar, dok je u odnosu na decembar veća za 5,5 odsto. Martovske cene su u odnosu na isti mesec prošle godine povećane za 14,1 odsto - pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći rast cena zabeležen je u grupama: alkoholna pića i duvan za 5,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića 5,3 odsto, zdravstvo 1,6 odsto, i hoteli i restorani 0,7 odsto.

- To je daleko iznad onoga što centralna banka smatra prihvatljivim i ulazi u kategoriju nepovoljnih scenarija - prokomentarisao je u utorak statističke podatke guverner NBS Dejan Šoškić.

ŽETVA PREDSTAVNIK MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik smatra da glavni cenovni šokovi dolaze od hrane, tako da država može mnogo da uradi da stabilizuje cene odgovarajućom tržišnom i antimonopolskom politikom.
- Ako žetva bude dobra ovog leta, perspektive za smanjenje inflacije ka ciljanom rasponu su jako dobre - napomenuo je Lisovolik.

Guverner je naveo da će inflacija imati uzlazni trend do onog trenutka kada dostigne vrhunac u drugom tromesečju ove godine, a zatim će početi njeno postepeno smanjivanje.

Stručnjaci MMF i Evropske komisije su u odvojenim izveštajima ukazali da je naša zemlja lane sa inflacijom od 10,3 odsto bila rekorder u regionu, a da će i ove godine dostići skoro 10 odsto.

Evropska komisija navodi da je inflacija početkom 2011. nastavila da se ubrzava, pri čemu je u februaru bila 12,6 odsto viša nego godinu dana ranije, kao posledica baznih efekata, kao i poskupljenja hrane i viših cena energenata.

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga „Dan i Bredstrit“ smatra da će u Srbiji pritisak uvoznih cena i dalje biti jači usled jačanja kursa dinara prema dolaru. Ova agencija je dala svoju prognozu za prosečnu inflaciju u Srbiji od 10 odsto za ovu godinu, a 2012. godine bi bila oko osam odsto sa rizikom koji teži povećanju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

stanko

13.04.2011. 00:18

Posle novih izbora sve ce da pojeftini i skocice plate , i svi ce da se zaposle i sve ce to biti kobajagi .

Zoran

13.04.2011. 11:17

Sce cene su skocile za isti procenat koliko je i dinar oslabio, kada je kurs bio na nivou od oko 90- 93 do oktobra 2009 cene su se drzale u kakvim takvim umerenim okvirima, a kada je dinar od tog perioda oslabio na 106 to je tacno tih 14% skok svih cena, i uskladjene su na tom paritetu, i dok god evro ne bude na koti isto. 90- 93 din imacemo rast svih cena, sto pre dodje na taj nivo to ce biti potrebno manje vremena i da se cene spuste, a ako ostane aktuelni kurs slede nova poskupljenja..

zoranSan

13.04.2011. 14:13

Prošlo je to vreme kada je vlast raznim modelima statistike obmanjivala javnost.Istina je da su gotovo svi proizvodi poskupeli i preko 100%,komunalije, struja,porezi.A nama se servira da je inflacija 2.6 posto.Šta sada Dinkić nudi podelu Srbije po atarima i svađu sa Beogradom.To je parola "zavadi pa vladaj"nadam se da ovog puta tom ekonomskom "ekspertu"ta reklama neće proći.Prošla je ranije 1000 evra i 200 000 novih radnih mesta.Više neće.

Снежана

13.04.2011. 16:39

Која лудара од државе! Гаде ми се политичари! Тешко је живети у оваквој дембелији, са оваквим дебилима! Кажу да су наши политичари школовани, ако су школовани, онда су тотално промашени људи, јер све што су дотакли су уништили!!!Фуј, фуј, фуј......