Pada cena vekne

D. MARINKOVIĆ

11. 04. 2011. u 21:06

U pojedinim trgovinama belI hleb „sava“ pojeftinio gotovo za trećinu. Zavisno od dobavljača, za pola kilograma treba od 37 do 39 dinara

POJEDINE trgovine, nakon stabilizacije tržišta, kako u ponudi tako i u ceni brašna, obaraju cenu belog hleba i do 28 dosto! Zavisno od dobavljača, vekna belog umesto 44 i 50 snižena je na 37 i 39 dinara.

Tako je „Aman“ trgovina, koja broji 43 supermarketa i dva „hard diskonta“, rasprostranjena mahom u Beogradu i Surčinu, snizila cene hleba „sava“ sa 44 i 50 dinara na 39 u supermarketima i 37,9 dinara u diskontima.

- Te cene će biti trajno snižene, jer smo sa našim dobavljačima postigli dogovor i smatramo da neće problema da se ta cena održi - tvrde u „Aman“ trgovini. - Naravno, nivo cena zavisi i od kretanja cena na tržišti, ali sada su se stekli uslovi i stabilizovala situacija.

MANJI IZDACI U UNUTRAŠNjOSTI su troškovi poslovanja niži, zakup lokala i komunalije jeftiniji, plate zaposlenih manje, pa je i cena hleba niža, kažu u Uniji pekara Srbije. Na cenu utiču ponuda i tražnja, dodaju, pa su u manjim mestima, gde ima manje potrošača, a standard je niži nego u Beogradu, pekari prinuđeni da hleb nude po nižim cenama.

Vekna belog hleba razlikuje se na tržištu Srbije do 20 i više dinara, a najtraženija „sava“ košta najčešće od 38 pa najviše do 54,22 dinara u trgovinskim lancima, odnosno onoliko koliko je nedavno država propisala. U nekim mestima u unutrašnjosti polukilogramska vekna belog staje i 28 dinara.

- U SOS trgovinama vekna belog hleba „sava“ poskupela je pre mesec dana sa 34 na 38,9 dinara i nema najava da bi uskoro moglo da dođe do pomeranja cena naviše - kaže Milena Radulović, marketing menadžer SOS marketa.

Cene hleba kod privatnih pekara razlikuje od grada do grada. U Uniji privatnih pekara Srbije tvrde da cena hleba zavisi od regiona, mesta prodaje, kupovne moći, kvaliteta...

- U pojedinim mestima hleb se prodaje za 35 ili 38 dinara, što nije realna proizvođačka cena, jer mnogi kada osvajaju nova tržišta svesno obaraju cene - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara. - Takva je situacija u centralnoj Srbiji gde ima više desetina proizvođača hleba i normalno je da jedni drugima obaranjem cena žele da preuzmu potrošače.

U Beogradu „sava“ zavisno do mesta prodaje najčešće košta od 38 do 54, u Novom Sadu je prosek 50, Subotici 44, čačku 45, dok je u Nišu 40, a u Kuršumliji 28 dinara...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije