Ugovori za kredite se menjaju

S. M.

04. 02. 2011. u 20:46

NBS predstavila predlog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga posle korekcija. Banka maržu ne može da povećava

ZAKON o zaštiti korisnika finansijskih usluga neće se primenjivati retroaktivno. Banke, međutim, koje do sada nisu (a za to su imale godinu i po) promenile odredbe po kojima mogu da menjaju kamate u skladu sa „poslovnom politikom“ ili u skladu „sa aktima banke“, imaće rok od šest meseci kada stupi novi propis na snagu da to i učine.

Ovo je u petak rekla Mira Erić-Jović, viceguverner NBS na konferenciji za novinare i istakla da su kamatne stope i prema dosadašnjim propisima morale da budu ugovorene na taj način da budu određene. Tako, na primer, ukoliko je cena kredita određena kretanjem euribora, libora ili referentne kamatne stope NBS, kamata se može menjati u skladu sa promenama ovih kamata, ali marža, mora biti fiksna.

PRVO DINARI
PREMA novom zakonu, banke će biti obavezne da najpre svoje usluge predlože u dinarima. Na izričit zahtev klijenata i u evrima, i pri tome će biti dužne da ih upozore na sve rizike koje takva vrsta kredita podrazumeva.

- Banka ne može maržu da povećava zato što joj je recimo poskupeo izvor finansiranja ili je centralna banka izmenila neke propise - kaže Mira Erić-Jović. - Zbog povećanja obavezne devizne rezerve i ukidanja dela subvencija, banke ne mogu da podignu marže. Ali, ukoliko raste euribor, libor ili referenta kamatna stopa NBS, onda može da dođe do korekcije, povećanja ili smanjenja. Na njihove vrednosti ne može da utiče volja, ni banke,niti klijenta.

Prema rečima Mire Erić-Jović, zbog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji predviđa da se gotovina podiže bez naknade, i odmah po evidentiranju na računu, kao i da je besplatno gašenje računa i kreditnih kartica, nije opravdano da banke podižu kamate na svoje usluge.

- U roku od dve nedenje građanin može da odustane od kredita, dozvoljenog minusa, kreditne kartice ili lizing usluge, bez da navede razlog - istakla je Erić-Jović. - Novac vraća za mesec dana od trenutka kada je obavestio banku da se predomislio. Jedino kod kredita koji je obezbeđen hipotekom, korisnik može da odustane, pod uslovom da mu sredstva nisu stavljena na raspolaganje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kolence

05.02.2011. 15:39

Pa, ovde nista nije uradjeno, opet ce banke moci da ti menjaju ratu kako im padne na pamet. A sta i ocekivati od kvislinske vlasti, koja viri iz dzepa stranih bankara.I najbolje od svega, sto se broj uzetih kredita prakticno desetkovao, pa je prilicno nebitno sta ce biti u novom zakonu. Oni koji su se vec usrecili da uzmu kredit u prethodnih par godina, nastavljaju ropstvo.