Banja ostaje Vrnjačka

D. STOJIĆ - A. KRSMANOVIĆ

23. 09. 2010. u 20:57

Razrešen „nesporazum“ između Vrnjčana i Vlade Srbije o banjskoj vlasničkoj transformaciji

DVA turistička giganta Vrnjačke Banje HTP „Fontana“ i Specijalna bolnica „Merkur“ neće biti privatizovani, već će biti stvoreno novo zajedničko preduzeće u kojem će država imati 50 odsto vlasništva, koliko i strateški partner. A, izvori lekovite termomineralne vode i parkovi i dalje ostaju - državni resursi i javna dobra.

Osniva se novo privredno društva u koje bi osim Specijalne bolnice „Merkur“ bio uključen i (bolji) deo HTP „Fontana“, sada u restrukturiranju posle propale privatizacije. U ovu firmu, međutim, neće ući hotel „Beli izvor“ na Goču, već će biti prenet u vlasništvo lokalne samouprave.

Istovremeno, sledi i izbor strateškog partnera koji bi zajedno sa državom, uključujući i vrnjačku opštinu, pa i fondove penzijskog i zdravstvenog osiguranja, uložio najmanje 15 miliona evra za investicije u narednih pet godina!

- Javni poziv će trajati 60 dana, a ako se javi ozbiljan strateški partner počeće pregovori o ugovoru, koji će verifikovati Vlada, a u njih treba uključiti predstavnike lokalne samouprave - rekao je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije.

Nezvanično saznajemo da je država već pronašla stranog strateškog partnera iz Engleske koji ispunjava zadate uslove iz javnog poziva (deset objekata sa četiri-pet zvezdice) koji je zainteresovan da razvija banjski turizam u Srbiji.

Fond zdravstva i penzionog osiguranja će nastaviti da penzionerima i svima kojima je potrebno lečenje nastavi da dotira boravak u Banji. Nezvanično saznajemo da je država obećala novom partneru da će narednih godina popunjavati 70 odsto kapaciteta novog preduzeća.

HTP „Fontana“ je jedan od najgorih primera privatizacije u srpskom turizmu, jer je prethodni vlasnik (lokalni biznismen) Dušan Dunić zalažući hotel „Park“ podigao kredit, a pošto nije otplaćivao rate banka je prodala hotel.

Ministar Dinkić smatra da banje Srbije, koje su nekada bile perjanice turizma, treba da budu renovirane, jer ta vrsta turizma stagnira.

- Trenutno se pregovara sa slovenačkom kompanijom o sklapanju ugovora za izgradnju dva nova velnes centra na Paliću u koju bi strani investitor trebalo da uloži 20 miliona evra - obećao je Dinkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

radovan

23.09.2010. 21:09

Nije to nista ako niste culi da su i sami RUSI zapanjeni kada su saznali da su kupovinom NIS DOBILI SVE TERMO MINERALNE IZVORE U SRBIJI .Neki sturcnjak je zaboravio svojevremeno to da prenese na drzavu pre mnogo godina a ovi to nisu ni primetili.KAKVA NEPROCENJIVA STETA SVIM GENERACIJAMA KOJE DOLAZE POSLE NAS.nEKE BANJE CE MORATI DA PLACAJU KIRIJU ZA VODE. NPR Kanjiza itd.Proverite ako ne verujete.

kengur

24.09.2010. 00:25

@radovan - u srbiji ne postoje slucajnosti a jos manje kod rusa, za sve to je neko dobro nagradjen, ja nisam sigurno a ko je nije ni tesko pogoditi