Duguju državi 800 plata

G. BULATOVIĆ

08. 01. 2012. u 20:58

Ko su prvih 100 poreskih neplatiša - fizičkih lica, sa ukupnim dugom od 2,9 milijardi dinara. Na listi tek po koje široj javnosti poznato ime. Izostali sportisti i estrada

STO prvih poreskih neplatiša - fizičkih lica sa u subotu objavljene liste najvećih dužnika - državi nisu platili ukupno 2,9 milijardi dinara poreza, što je oko 80.000 prosečnih plata u Srbiji. Rekorder po neplaćenom porezu je građanin iz Leskovca. On državi na ime dažbina duguje čak tri miliona evra, odnosno 10.000 prosečnih plata.

Svi građani koji su poslednjih meseci imali bliski susret sa sudskim izvršiteljima i to zbog značajno nižeg duga po osnovu neplaćene struje, komunalija ili baš poreza, teško mogu da shvate po čemu su to Novica Jovanović iz Leskovca, i još mnogo drugih na dugom spisku dužnika prema Poreskoj upravi, imuni na prinudnu naplatu.

- Građani koji su se našli na spisku 100 dužnika prema Poreskoj upravi duguju za neplaćene dažbine po raznim osnovima - objašnjavaju za „Novosti“ u Poreskoj upravi. - Tu ima onih koji nisu plaćali porez po osnovu prodaje svojih pokretnih i nepokretnih stvari, porez na godišnji prihod građana, a dosta je i onih koji su u prethodnom periodu trgovali akcijama, a da su, pri tom, zaboravili da su dužni da po tom osnovu plate porez na kapitalnu dobit u iznosu od 20 odsto prihoda koji su dobili. Poslednjih meseci su filijale Poreske uprave otkrile dosta prekršaja po ovom osnovu, i oni su danas predmet istrage Poreske policije.

Mada se očekivalo da će se na spisku 100 najvećih dužnika poreza naći zvučna imena, na njemu ipak dominiraju ljudi koji nisu poznati široj javnosti. Rekoreder po neplaćenom porezu među građanima bavi se, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, poslovima iz oblasti metalske industrije. Drugi po redu, Marijo Vujaklija iz Inđije, takođe je privatnik. Ostao je dužan za porez 2,3 miliona evra, dok je Zemunac Lazo Krvopić zadužen 1,2 miliona evra.

Od zvučnijih imena, državi najviše duguje osnivač listova „Kurir“ i „Glas javnosti“ Radisav Rodić. Od njega se potražuje oko 600.000 evra. Tu je i Goran Trivan, funkcioner SPS i beogradski sekretar za zaštitu životne sredine, koji po osnovu neplaćenog poreza duguje oko 180.000 evra.

Margit Savović, danas pomalo zaboravljena ministarka u Saveznoj vladi, koja je trenutno predavač na Subotičkom univerzitetu, duguje državi po osnovu neplaćenog poreza 100.000 evra. I vlasnik FK Vojvodine Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kan Kan, prema evidenciji poreznika treba takođe da plati oko 100.000 evra.

Interesantno je da niko od poznatijih sa spiska dužnika prema Poreskoj upravi ne vidi po kom osnovu bi mogli da duguju državi. Svoja saopštenja javnosti najavljuju za naredne dane.

- Nikada od poreznika nisam dobio informaciju da postoji moj bilo kakav poreski dug - kaže Ratko Butorović.

Vojin Đorđević, čija se firma „Gorki list“, uprkos velikim dugovima, ne nalazi na listi 100 najvećih dužnika, kao građanin duguje više od 400.000 evra.

Na listi najvećih dužnika ne nalazi se nijedno ime iz sveta šou biznisa. Nema ni sportista, niti takozvanih kontroverznih biznismena. Njih, uprkos očitom bogatstvu koje poseduju, nema ni na listi onih koji po osnovu prihoda plaćaju najveći porez u Srbiji.

- Oni, uglavnom, i nisu prijavljeni kao poreski obveznici u našoj zemlji - objašnjavaju u Poreskoj upravi. - Mada, po pravilu, svi žive u Srbiji i koriste sve blagodeti naših poreskih obveznika, zbog brojnih olakšica opredeljuju se da kao utočište od plaćanja obaveza nađu u poreskim rajevima, državama koje ne naplaćuju ili simbolično naplaćuju poreze. Pored toga, primetno je da estradne zvezde sve više plaćaju poreze u zemljama u kojima su dobili radne dozvole. Sve će se to promeniti kada se u Srbiji konačno uvede dugo najavljivana unakrsna provera imovine i prihoda - kažu u Poreskoj upravi.

Primetno je i da se na listama najvećih dužnika među firmama i preduzetnicima uglavnom nalaze one koje su u restrukturisanju, stečaju ili su, jednostavno, izbrisane.

- Važeći zakoni ne dozvoljavaju poreznicima da izvrše bilo kakav pokušaj naplate poreza i doprinosa onima kod kojih je proglašen stečaj ili se nalaze u procesu restrukturisanja ili privatizacije - objašnjavaju poreznici. - Ovakve zakonske norme se, povremeno, i zloupotrebljavaju, pa pojedini vlasnici privatnih firmi namerno gurnu svoje preduzeće u stečaj kako bi sprečili naplatu poreza državi. Ipak, kada su u pitanju veliki stečajni dužnici izvesno je da će u tim slučajevima doći do naplate poreza po okončanju postupka i prodaje imovine stečajnog dužnika.

MOGUĆA GREŠKA SA BEOGRADOM Poreska uprava Srbije ne isključuje mogućnost da grad Beograd ne duguje 1,8 miliona dinara, koliko je predstavljeno u spiskovima dužnika. - Tokom vikenda poreski službenici intenzivno rade na proveri dokumentacije. Moguće je da je došlo do greške - tvrde u Poreskoj upravi i obećavaju da će već u ponedeljak objaviti rezultate dodatnih analiza. Treba računati i sa tim da je jedan deo poreskih dužnika svoje obaveze izmirio neposredno pred završetak godine, što nije moglo da se vidi u objavljenim spiskovima.

PORESKA UPRAVA: SIMBOLIČNE KAZNE

Poreska uprava Srbije saopštila je da kod pojedinih obveznika nije mogla da obavi ni redovnu, ni prinudnu naplatu poreza jer su je u tome sprečavali propisi iz privatizacije i stečaja, kao i da su za takav prekršaj bile predviđene novčane kazne od 100.000 do 300.000 dinara.

PU je u objašnjenju na internet stranici navela kako je Zakon o privatizaciji propisao da pošto bude doneta odluka o restrukturiranju preduzeća ona ima snagu izvršne isprave i na osnovu nje nadležan za sprovođenje prinudne naplate obustavlja izvršavanje.

Isto tako, veliki broj obveznika podneo je zahtev za odlaganje plaćanja poreskog duga shodno članu 73 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Reprogramom se utvrđuju novi rokovi dospeća, ali je moguće odobriti ga na najviše 12 meseci, a za vreme reprograma računa se kamata.

MISTERIOZNI LESKOVAČKI DUŽNIK

U Leskovcu, bar do nedelje popodne, niko nije znao ko je tačno Novica Jovanović, najveći poreski dužnik u Srbiji. Špekuliše se sa nekoliko privatnika, ali niko pouzdano ne može da kaže čime se pravi Novica Jovanović bavi. Neki koji se slučajno tako zovu preživljavaju pakao jer im je teško da objasne da nisu oni ti koji duguju državi.

- Dva minuta pošto su mediji objavili da neki Novica Jovanović duguje 308 miliona dinara na ime poreza, telefoni su nam se usijali svima u porodici. Preseo mi je Božić jer sam svakom objašnjavao da nisam taj. Ne samo da ne dugujem državi nego nam nije isto ni srednje slovo - priča imenjak i prezimenjak famoznog dužnika, koji se uspešno bavi porodičnim biznisom. - Dođe mi da se pojavim na televiziji i kažem ljudima da nisam ništa skrivio. Bojim se da ne navučem neke razbojnike. Pomisliće da imam milijarde kada državi dugujem toliko para. (D. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

slobodan

08.01.2012. 21:41

zar vas nije sramota da izadjete opet na izbore i ovako brinete o budjetu,prijatelja i bosova

Deki037

08.01.2012. 22:15

E zato ja nisam prodao besplatne akcije NIS-a i Aerodroma pa me nema na spisku obveznika poreza na kapitalnu dobit

drLaki

08.01.2012. 23:08

Ajd sto duguju,nego mi nije jasno kako im poreska nije zakucala na vrata kao onoj sirotinji sto su prodavali stanove da plate porez?

Srem

08.01.2012. 23:26

Gde je tu tržisna, finansijska, poreska inspekcija? Nije da ih je malo čak naprotiv. Kontrolisali su male trafike, piljarice, zatvarali ih zbog ne kucanja fiskalnih računa, a kod drugih "krupnih riba" vozovi su prolazili. Ti sitni nisu bili stranački pripadni, a statistika je morala dati podatak koliko je inspekcija obavljeno i koliko nepravilnosti, samo ne davati podatak koliko su stalno isti kontrolisani, a drugi bili nedodirljivi. Zato PU nije ni smela dati listu dužnika. BRUKA!!!

kraljevo

09.01.2012. 05:45

@Srem - inspekcije kao sto je trzisna i da ih ne nabrajam redom su najveci lopovi i srbiji da ne navodim primere samo da im se pogleda imovina i pokrene postupak na koji su nacin to stekli dovoljna je cinjenica da se dokaze sta oni rade

Goksi

09.01.2012. 03:25

Ma ne mogu da verujem da proveravate gresku za Bg tesku 1,8 milijardi?Pa ko toliko gresi prilikom knjizenja?

Orvel

09.01.2012. 08:02

Izgleda da dr nase estradne i sportske zvezde Srbije sete samo kada traze "nacionalne penzije".Do tada poreze placaju nekoj drugoj drzavi a milijarde trose na kockanje,provod,skupe jahte i druge bahanalije.Nasa korumpirana drzava,da bi obezbedila pare i za takve,od svojih poreskih obveznika,sitne raje,iscedice i poslednju kap krvi.

taxista

09.01.2012. 08:50

Sram bilo ovu drzavu. Malim privatnicima koji ostanu duzni stotinak hiljada dinara, odmah oduzimaju i pokretnu i nepokretnu imovinu i posle je preprodaju u bescenje, tak da, kao namire trecinu dugovanja i vec posle sest meseci mu za isti dug vrse ponovni popis i zaplenu. Cim se radi selektivno, porezari se od drzxavnih organa pretvaraju u gangstersku organizaciju; cim nekom gledaju kroz prste, znaci da su za to dobili neku protiv uslugu. Posle ovog spiska , odgovorni iz UJP u zatvor!

nele

09.01.2012. 09:47

ovo je vise nego bruka, podizu akcize, udaraju na obican narod svim srestvima, sirotinje sve vise, kazana sve vise, stvarno ste bezobrazni u svim pogledima, gde su pare od beobanke i od drugih banaka, sram vas sve bilo.zatvarate radnjice i male privrednike klincite se na sirotinji a rasipate i oprastate milione. Oprastate i placate nasim novcem poreze i doprinoste preduzecima koje su u partijskom vlasnistvu, sram vas bilo

bela ladja

09.01.2012. 10:03

čime se bavi novica jovanovic i ostali sa spiska? pa, naravno... članstvom u vladajućoj koaliciji, zar je bez ove famozne rabote moguce bilo šta ne platiti državi... by the way, poslata nam je fantastična poruka da batalimo fiskalne obaveze prema ovoj otpisanoj rupi od zemlje.

Činić Čedomir

09.01.2012. 11:54

Izmedju ostalih sistemskih resenja, zavisno od stepena napredka u narodu moja resenja daju je bas na ovo pitanje fer i pravedan odnos, drzava, poslodavac, radnik i obrnuto.

Milan,konobar

09.01.2012. 12:00

Kako je država dozvolila da joj ovoliko duguju'?Nego je bila burazerska veza.

Činić Čedomir

09.01.2012. 12:06

Izmedju ostalih sistemskih resenja, zavisno od stepena napredka u narodu moja resenja daju je bas na ovo pitanje fer i pravedan odnos, drzava, poslodavac, radnik i obrnuto.

TESKO NAMA

09.01.2012. 12:10

Mi smo najbogatiji narod na svetu kada , u odnosu koliko se krade i koliko se otima od drzave. Jadni mi!!!!!!Sve treba pohapsiti i naplatiti sa zateznim kamatama. Radnicima otimaju sve da naplate a ovi su zasticeni.kako????

Dada

09.01.2012. 13:31

Pomalo smesno,ova dvojica sto su na spisku (kao) iz Indjije uopste nezive u Indjiji i niko za njih nezna,ako su privatnici Indjija je malo mesto mnogima bi bili poznati bar po njihovom" biznisu" ako toliko duguju moraju nesto vece da imaju zar ne???????????Mislim da su ovo zvake za bake.Neka se jave svi oni koji poznaju ove tipove iz Indjije pa da vidimo koliko ih ima da su culi za njih.Eto toliko od mene.

Staropazovcanin

09.01.2012. 14:07

Mozda je ovo pravi razlog ne dobijanja kandidature, jer vladajuci su spremni sve da ucine samo nisu spremni da se odreknu onoga sto su drpili. Da pojasnimo dilemu; mozda je ovo jedan od parametara na osnovu kojih je "reformisano" pravosudje !!!

spale003

09.01.2012. 14:48

Cita li neko ove komentare,nisam clan ni jedne stranke,ne volim Nikolica,ali pitam ove na vlasti na koji nacin sem velike kradje misle da ostanu na vlasti.Velemajstori spinovanja opet su izmislili temu za dokon narod ali ce im spinovanje,lazi,prevare i lopovluk doci glave. Sve su unistili u ovj zemlji zive od penzionera i sirotinje skupljajuci harac SRAMOTA.

dussan

09.01.2012. 15:26

pa -stvarno sramota. pa ovo je necuveno. pa sta je poreska uprava radila sve ove godine. pa obican smrtnik odmah dobija obavestenje o zapleni imovine. pa gde je zakon. ma svako ima rok da plati porez, ako ne plati ide se na zaplenu imovine, ako nema zaplene po zakonu se ide u zatvor. pa ko je od njih u zatvoru. ma omladino bezi iz ove jadne srbije. od ovog mi je stvarno muka. ma sta je radila poreska pitam ponovo. pa da ima zakona svi bi iz poreske leteli i odgovarali za ovo.

duci-teo

09.01.2012. 16:18

Postavlja se logicno pitanje,sta je Poreska uprava radila i nije primenjivala mehanizme za naplatu porez i drugih javnih prihoda.Kako je moguce da fizicko lice duguje porez,a da se prema njima ne preduzimaju mere naplate.Mozda je trebalo dati strukturu dug, odnosno na koju vrstu poreza se dugovanje odnosi.PU je veoma efikasna za manje dugove jre ih utere veoma brzo.Ti mani iznosi su do 15 hiljada dinara, i oni ispunjavaju svoju azurnost.Iz spiska duznika-fizickih lica, bracni par duguje 130 mil

toma

09.01.2012. 17:53

da nisu ovi dugovi besmiseni od strane inspekcijskog sluzbenika i sudije za prekrsaj ? ja sam privatnik redovno placam sve dazbine ,ali sto poreska uprava samovoljna na osnovu prvostepene sudske odluke donosi resenje o naplati duga. ako je to tako smatram da je sve besmisleno. na kraju nista od naplate duga...

Milivoje

09.01.2012. 18:50

Porezare u zatvor i posle na ulicu da rade na njivama.Pa ja sam bio privatnik i zakasnim li samo 15 dana odmah me zovu i prete da će sve da mi plene.To je čist primer da je neko uzeo pare iz Uprave prihoda

Stojan

10.01.2012. 00:18

Evo,najzad se oglasio krivac za naše patnje.To je Republička poreska uprava.Mogu oni da iznose tuđi prljav veš,ali moraju pod hitno da odgovaraju za nečinjenje.

Glisha

10.01.2012. 08:29

Hajde sada objavite spisak 100 firmi kojima drzava duguje novac za povrecaj pdv-a, izvedene radove, usluge, robe pa da uporedimo ko kome vise duguje. Licemerno je javno objaviti imena fizickih i pravnih lica koja najvise duguju, a precutati drzavna dugovanja.

Milja

10.01.2012. 09:28

Prosto je za ne poverovati. Pa šta je država čekala , zašto nije odmah naplaćivala porez , nego čekala da se dug toliko nagomila i naravno nikada se neće ni naplatiti. Očigledno da je ovde država zakazala i zato bi trebao neko da odgovara.