Pijaca čuva standard

D. MARINKOVIĆ

12. 10. 2011. u 20:55

Пијаца чува стандард
Inflacija u Srbiji, posle tri meseca stagniranja, ponovo raste i na godišnjem nivou iznosi 9,3 odsto. Pojeftinio hleb, manje plaćamo i ulje, ali nas u čeka skuplje meso i prerađevine

INFLACIJA u Srbiji, kaže statistika, posle tri meseca stagniranja, u septembru beleži rast. Potrošačke cene u proseku su prošlog meseca povećane za 0,2 odsto u odnosu na avgust. U odnosu na isti mesec 2010, cene su povećane za 9,3 odsto, dok su u odnosu na decembar veće za 6,3 odsto. Ipak ovaj blag porast cena baš i nismo mnogo osetili.

Inače, osim voća i povrća koji su prošlog meseca pojeftinili, pala je i cena hleba za 0,3, jestivog ulja za tri odsto i duvana za 0,6 odsto, a sve ostalo plaćamo skuplje.

- Na takav nivo inflacije najviše su uticali cenovnici hrane i bezalkolnih pića koji su za godinu povećani za 10,6 odsto - kažu statističari. - Rast cena je koliko-toliko ublažila ponuda na pijacama, jer je u septembru povrće za 11,7 odsto bilo jeftinije nego u istom mesecu prošle godine.

VRAĆAMO SE TEZGAMA Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji veća je za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu - objavili su u sredu predstavnici Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. Analizirajući poslovanje u prvoj polovini godine, predstavnici Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ su zaključili da su pijace i dalje izrazito značajni kanali distribucije svežeg voća i povrća i pored sve izraženije konkurencije drugih oblika trgovine.

Prethodnog meseca, uporedo s pojeftinjenjem robe na tezgama, došlo je i do poskupljenja u prodavnicama, pre svega proizvoda privatnih trgovačkih marki, od dva do 10 odsto. Poskupeli su razni proizvodi: pojedine mesne prerađevine, slatkiši, sirevi, začini, konzerve, pirinač, ali i sveža riba. Statistika beleži da su u septembru povećane cene pojedinih vrsta svežeg mesa za 1,0 odsto, ribe za 0,5 odsto, mleka za 0,1 odsto, šećera za 0,7 odsto... Niže cene sezonskog povrća i voća nivelisale su taj rast cena.

Uprkos osetnom padu cena, sve slabija kupovna moć građana uveliko se oseća i na pijacama. A da su kućni budžeti odavno istanjeni, pokazuje poređenje kretanja cena u odnosu na prošlu godinu. Dok prosečni građanin realno prima manju platu, cene su, i sa ovom letošnjom tromesečnom stagnacijom inflacije, za godinu porasle čak 9,3 odsto.

- Od prošle jeseni nema proizvoda koji nije poskupeo - kaže Milica J., domaćica.

- Primećujem da je sada samo povoljnije otići na pijacu, a u trgovinama je, sigurna sam, gotovo sve znatno skuplje nego pre 12 meseci.

KOMUNALIJE

PREMA statistističkim podacima, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći rast cena u septembru zabeležen je u oblasti opremanja doma - nameštaj i pokućstvo poskupeli su prošlog meseca za 1,7 odsto, transport i izdaci za stan, vodu, električnu energiju i gas za po 0,4 odsto, odeća i obuća skuplji su za 0,3 odsto, a restorani i hoteli za 0,2 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bokivrac

13.10.2011. 09:17

Pa zar uvek treba da se izvlačimo preko grbače seljaka ,ova vlast nerazume da je poljoprivreda naša šansa , ali u nju treba i ulagati.

milan

13.10.2011. 10:22

Sad je svima jasno zašto jehleb pojeftinio "čitavih"2 dinara,da bi se u svakoj potvrdi da nam je bolje i jeftinije pominjao hleb,koje jeftinije ulje pa i ono je skuplje.

Toma

13.10.2011. 13:28

Skoro sam bio u inostranstvu, tamo su svi proizvodi jeftiniji izuzev hleba, a plate su im daleko vece od nasih, da se ne poveruje