ARILjE - Završena je ariljska „seljačka buna“, a tačka na proteste stavljena je u Beogradu, u subotu uveče pre ponoći, u kabinetu ministra poljoprivrede Dušana Petrovića. Tamo su se malinari i hladnjačari dogovorili da će akontna otkupna cena za ovogodišnji rod biti 100 dinara po kilogramu, a otkupljivači će novac za isplatu maline obezbediti uzimanjem kredita iz Fonda za razvoj Republike Srbije.

Vest da je kakav-takav dogovor postignut do malinara, koji su novi dan čekali ispred policijskog kordona na putu Arilje - Požega, stigla je u nedelju u šest časova ujutru. Mehanizacija je odmah sklonjena sa regionalnog puta, policija je uklonila barikadu, pa je posle pet dana blokade saobraćaj normalizovan.

- Cenom nismo zadovoljni, tražili smo prošlogodišnjih 126 dinara, ali protest za sada prekidamo. Malinari moraju znati da ova cena važi samo za ariljske proizvođače, jer je jedanaest naših hladnjačara pristalo da se zaduži kako bi na sadašnjih 90 dinara od kredita dodali još 10 dinara i tako formirali akontnu otkupnu cenu - rekao je posle dogovora sa hladnjačarima Dragan Bogdanović, predsednik Udruženja „Vilamet“ i organizator protesta.

Trenutno nije poznato koliko će novca i pod kojim uslovima hladnjačari pozajmiti iz Fonda za razvoj. Detalji će biti precizirani tokom ove nedelje, ali se zna da će finansijski aranžman biti realizovan najkasnije za 20 dana. Očigledno je da ceo ovogodnišnji rod, koji se procenjuje na 65.000 do 80.000 tona, neće biti dotiran novcem od kredita, pa je ostalo da se vidi kako će na postignuti dogovor reagovati malinari koji nisu iz Arilja.

U najvećoj krizi u četiri decenije dugoj tradiciji uzgajanja maline u Srbiji veliku fleksibilnost pokazali su ariljski hladnjačari. Zbog novog zaduživanja oni ulaze u neizvestan period, jer je potražnja iz inostranstva daleko manja nego prethodnih godina. Najniža je i izvozna cena, prvoklasni „rolend“ trenutno putuje u Evropsku uniju za 1,4 evra, a lošiji „griz“ za 1.04 evra po kilogramu.


CENA SAMO AKONTNA

Prema saznanjima „Novosti“, ministar Petrović je puna tri časa razgovarao sa hladnjačarima. Posle toga, ponuda otkupljivača predočena je predstavnicima proizvođača, a oni su nove uslove prihvatili. Cena od 100 dinara je akontna, to znači da se ona tokom godine može povećavati, ako bude rasla i izvozna cena.