Računi podigli inflaciju

D. MARINKOVIĆ

12. 05. 2011. u 20:44

Рачуни подигли инфлацију
Zvanična statistika potvrdila rast cena za čak 1,1 odsto prošlog meseca. Najviše poskupele usluge stanovanja 5,7 odsto, struja i prevoz

CENE u Srbiji i dalje ne miruju. Inflacija je prošlog meseca malo usporila, a merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je 1,1 odsto u odnosu na mart. A, od početka godine veća je čak za 6,7 odsto, što je već iznad gornje projektovane granice za 2011. godinu.

Krivac za „teže“ cenovnike u aprilu nisu, kao što se obično očekivalo cene hrane, već skuplje usluge. Najveći rast cena u aprilu na mesečnom nivou, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen je kod „stanovanja“ za 5,7 odsto, „transporta“ 1,5 odsto, „zdravstva“ 1,2 odsto, „odeće i obuće“ 0,6 odsto...

- Novčanike građanima tanje skuplji kilovati, jer je električna energija poskupela od 1. aprila za 13,5 odsto - ukazuju stručnjaci. - U pojedinim opštinama u Srbiji stigli su i znatno uvećani računi za „Infostan“, vodu, odnošenje smeća, što je dodatno opteretilo kućne budžete.

U aprilu su, iako se potrošačima čini neverovatno, prema statističarima, mirovale cene hrane i bezalkoholnih pića. I mada je računica zvanične statistike nesumnjivo precizna, to mišljenje ne deli većina srpskih građana. Njihov subjektivni osećaj govori da za osnovne dnevne potrepštine u prodavnici izdvajaju svakog dana sve više novca.

NIVELACIJA
U APRILU poskupljenje kafe, čaja, šećera, ribe, sira i jaja od jedan do 1,7 odsto, nivelisalo je pojeftinjenje povrća, ulja i masti i svežeg mesa, u istom procentu. Tako su cene hrane ostale na martovskom nivou.

Međutim, upravo je u martu došlo do pravog cenovnog udara, kada su cene hrane povećane od pet do 15 odsto, a u nekim slučajevima taj procenat poskupljenja je bio i veći. Po višim cenama prodavali su se konditorski proizvodi, sirevi, testenine, pojedine mesne prerađevine i jestiva ulja, zatim, kućna hemija, začini, sokovi, kafa, namazi...

I sezonsko poskupljenje povrća, voća, jaja i ribe na zelenoj pijaci podiglo je cene poljoprivrednih proizvoda. Cene pojedinih proizvoda na tezgama su tokom prošlog meseca, zbog manje ponude, sezonski povećane, što je uobičajeno za ovo doba godine.

TEK ĆE DA RASTE...

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije je zadržao referentnu kamatnu stopu na nivou od 12,5 odsto, uz ocenu da će inflacija svoj maksimum dostići u aprilu ili maju, a zatim početi da opada ka cilju, da bi se u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja našla u prvoj polovini 2012. godine.

To je u četvrtak odlučeno na sednici, posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i majske projekcije inflacije, saopštila je centralna banka. (S. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ko to tamo peva

12.05.2011. 22:08

A sada, u maju, čekamo rešenja za porez na imovinu. Ko preživi pričaće.