Facebook: Akcije počele rastom, pa pale na početnu cenu

Tanjug

18. 05. 2012. u 16:40

Akcije najveće svetske društvene mreže započele su danas trgovanje na njujorškoj berzi Nasdaq rastom od 12 odsto. Ubrzo je, rast bio usporen, da bi potpuno prestao i cena se vratila na početni nivo

NJUJORK - Akcije najveće svetske društvene mreže Facebook započele su danas trgovanje na njujorškoj berzi Nasdaq rastom od 12 odsto.

Ubrzo je, rast bio usporen, da bi potpuno prestao i cena se vratila na početni nivo. Cena akcija je u prvom minutu trgovanja dostigla više od 42 dolara, sa početne cene od 38 dolara i pri toj ceni tržišna vrednost firme iznosila je 116 milijardi dolara.

Nešto pre 18 časova po srednjeevropskom vremenu, cena akcije "Facebook-a" se vratila na početnih 38 dolara. To je bilo veliko razočaranje za mnoge analitičare koji su prvog dana trgovanja očekivali rast od nekoliko desetina procenata.

U prve tri sekunde trgovanja vlasnike je promenilo 82 miliona akcija firme, što predstavlja skoro petinu od ukupno prodatih 421 milion akcija, prenela je televizija CNBC. Zbog navale naloga "Nasdaq" je morao da odloži početak trgovanja akcijama "Facebook-a" sa prvobitno utvrđenih 17 časova po srednjeevropskom vremenu za oko pola sata.

Firma je zbog enormnog interesovanja investitora u primarnoj javnoj ponudi (IPO), povećala obim ponuđenih akcija za četvrtinu i umesto 337 miliona ponudila 421 milion. Raspon cene je povećala na 34-38 dolara a emisionu cenu je utvrdila na gornjoj granici. Od prodaje akcija firma i njeni prvobitni akcionari i zaposleni obezbediće oko 16 milijardi doara, a još oko 2,4 milijarde dolara dobiće za dodatno izdate akcije.

Primarna emisija akcija "Facebook-a" je daleko najveća u tehnološkom sektoru, a u SAD je ukupno treća, iza emisije finansijske kompanije Visa i energetske firme "Enel".

Emisionom cenom "Facebook" je postigao tržišnu vrednost od 104 milijarade dolara, tako da je to najveća firma koja se ikada našla na američkom javnom tržištu, a treća najveća u svetu, iza kineskih banaka Agriculture Bank of China i ICBC, prenele su agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

supermen 4

18.05.2012. 17:56

nesto mi govori da ce ovaj mjehur ubrzo da pukne.ko bi normalan ulago u nesto imaginarno.ali novac je pravi i to ne bas mali.pazi ovo,vrijednost fb veca od lufthanse,bmw i db zajedno.malo morgen.prije bi kupio akcije nokie posto su se srozale,pa mislim do dna.vise nemogu dole,logicno idu gore.dzabalili tip za brokere.