BEOGRAD - Ćirilični internet domen .srb zvanično je danas pušten u rad a za prvih sat vremena registrovano je 235 sajtova.

Državni sekretar u Upravi za digitalnu agendu Jasna Matić istakla je da ćirilični domen predstavlja veliki korak u razvoju interneta kod nas i doprinosi čvrstoj integraciji interneta u svakondnevni život građana.

"Veliki značaj ćiriličnog domena odraziće se kroz lakšu integraciju internet adresa u tekstove na ćirilici, zvanična dokumenta i formulare``, kazala je Matić na konferenciji za novianre.

Prema njenim rečima internet je prvenstveni način informisanja te će zvanično pismo sada moći da se koristi i na internetu.

"Ćirilica je deo našeg nacionalnog identiteta i ovo je mali segment u pokušaju da nacionalno blago sačuvamo ali istovremeno modernizujemo i koristimo na najsavremeniji način", rekla je Matić.

Ona je podsetila da je ICANN pre dve godine doneo odluku o mogućnosti registrovanja domena na pismima koja nisu latinični alfabet i da je .srb domen izabran posle javne debate a bilo je potrebno da sadrži jedno slovo koje je specifično za naše pismo.

Savetnica za strategiju i razvoj Registra nacionalnog internet domena Mirjana Tasić rekla je da je Srbija među prvima ušla u proces odobravanja domena na nacionalnom jeziku.

Ona je podsetila da je 14. januara 2011. godine doneta odluka vlade u kojoj se tadašnje Ministarstvo telekomunikacija i informacionog društva obavezuje da podrži ovaj proces.

Ćirilični domen .srb je novi, drugi nacionalni domen Srbije a posle ruskog .rf i drugi internet domen na svetu na ćiriličnom pismu.