Brzi Internet u Finskoj zagarantovan ustavom

Mina

16. 10. 2009. u 10:55

Finska je prva zemlja na svetu koja je pristup brzom internetu proglasila ustavnim pravom.

HELSINKI - Finska je prva zemlja na svetu koja je pristup brzom internetu proglasila ustavnim pravom.
Od 1. jula naredne godine telekomunikacijske kompanije će moraće da omoguće svakome od 5,2 miliona stanovnika Finske pristup brzom internetu po najmanjoj brzini od jedan megabit u sekundi /Mbit/s/.
"Cilj je da do 2015. godine postignemo brzinu od 100Mbit/s koja će biti dostupna svima. Smatramo da je bez Interneta nemoguće živeti u savremenom društvu kao što mu trebaju bankarske usluge, struja i voda, čoveku je neophodan i Internet.", kazala je Laura Vilkonen iz finskog Ministarstva za saobraćaj i komunikacije
Finska je zemlja sa najrasprostranjenijom internet infrastrukturom na svetu. Oko 95 odsto stanovništva ima dostupan neki od oblika Interneta, piše hrvatski Index.
"Tim zakonom želimo dovesti Internet i u ruralne krajeve u kojima je, zbog geografskih uslova on do sada bio teže dostupan", rekla je Vilkonen.
Ujedinjene nacije (UN) podržavaju i podstiču zemlje da Internet uvrste među ustavom kao garantovao pravo. U junu je u Francuskoj usvojen zakon prema kojem je pristup Internetu ljudsko pravo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branislav Lugonja

26.10.2009. 23:29

-- da je sreće da su Novakabel i PTT posle Drugog Svetskog rata izgradili optičku mrežu mesto parica u Srbiji bi danas imali ovakav zakon , a Tesla se ne bi prevrtao gde god da počiva ...