POPULARNA glumica, koja godinama pleni i svojim vokalnim umećem, Snežana Savić otkriva da je, tradicionalno, kao i većina Srba, učila vožnju na „jugiću“, i da je posle toga promenila dosta automobila. U razgovoru za „Auto“, ona, međutim navodi da automobile doživljava kao „nužno zlo“

* Kada ste položili vožnju i koji vam je bio prvi automobil?

- Vozačku dozvolu sam dobila relativno kasno, oko tridesete. Mislila sam da nemam talenta, jednom sam čak i odustala. Ipak, uspela sam, pa sam prvo, kao i većina, vozila „juga“. Na njemu sam učila i mogu reći da je sasvim dobro „nastavno sredstvo“.

* Šta ste vozili posle toga, a šta sada vozite?

- Imala sam nekoliko automobila, „audi 80“, zatim „korsu“, pa „klio“. Sada imam „grande punto“. Moram da priznam da uopšte nije loš auto, sasvim je pristojan. Možda bih mogla da imam i neki bolji, ali trenutno ne razmišljam o tome.


BEZ MUZIKE * Šta slušate dok vozite?
- Ništa! Lopovi su mi nedavno odneli kasetofon, tako da nemam ni uslova za to. Doduše, dok vozim volim mir i tišinu, tako da mi ta krađa i nije toliko teško pala.

* Da li postoji neki automobil o kojem maštate i šta za vas automobil predstavlja uopšte?

- Mogu da kažem da nemam neki fetiš prema tome. Doživljavam auto kao „nužno zlo“ i uopšte mi nisu jasni ljudi koji stalno nešto glancaju ili se vrzmaju oko kola. S druge strane, mislim da bi mi „legla“ neka limuzina, ili neki džip. Smatram da bi mi takav tip automobila sasvim odgovarao.

* Kakvo mišljenje imate o Srbima kao vozačima i da li vas nešto posebno iritira u saobraćaju?

- Mislim da su, u suštini dobri vozači, ali krajnje nekulturni. Zaista nam je saobraćajna kultura na najnižem mogućem nivou. Takođe smatram da se po načinu ponašanja u vožnji dosta toga može saznati o karakteru čoveka. Takođe, nedostaje tolerancije u vožnji, retko vas neko propusti, a o broju staloženih vozača da ne govorimo. Na kraju, korektni postupci u saobraćaju su toliko retki, da vas svaki iznenadi.

* Da li imate neku anegdotu sa druma?

- Ne baš. Jedino čega mogu sada da se setim je da mi je jednom prilikom, kada sam išla na nastup, otpao auspuh. Morali smo da ga privežemo, jer je strašno „tandrkalo“.