ŠVEDSKI “Saab” će ponovo poslovati sa profitom od 2012. godine, zahvaljujući kombinaciji mera kresanja troškova na svim nivoima i lansiranjem novih modela, kada će globalna prodaja dostići 85.000 vozila, izjavio je izvršni direktor kompanije Viktor Miler.

Saab” od prošlog februara posluje u okviru kompanije “Spajker”, koja je švedsku firmu kupila od američkog “Dženeral motorsa” za oko 400 miliona dolara, od čega 74 miliona dolara u kešu.

Prodaja “Saaba” dramatično je pala ove godine uglavnom zbog toga što je matični GM obustavio montažu kola i započeo proces likvidacije kompanije pošto je izgledalo da neće biti kupaca za švedski brend. Do novembra je “Saab” u SAD prodao svega oko 4.400 kola.

Miler očekuje da će “Saab” naredne godine uspeti da proda više od 80.000 vozila, kada kreću veće isporuke novog “volvo 9-5” sedana i vagoneta, kao i novog terenca tipa 9-4. Novi sedan 9-5, model za 2011. stići će samo u američke prodavnice, a prodaja 9-4 H počinje u maju naredne godine.

Miler očekuje da će američka prodaja u ukupnim globalnim isporukama “Saaba” učestvovati s jednom četvrtinom.

Saab” takođe planira povećanje poslova u Rusiji i Kini. Kompanija namerava da podigne fabriku u regionu Kaliningrada za proizvodnju “Saab” modela ukupnog kapaciteta 10.000 vozila godišnje. “Saab” namerava da otvori do 15 novih prodajnih salona i Kini.

Spajker”, koji je specijalizovan za proizvodnju sportskih automobila, pretrpeo je neto gubitak od 40 miliona evra u periodu od jula do septembra. U istom periodu prošle godine gubitak je iznosio 4,1 miliona evra. “Spajker” planira da preokrene loše poslovne rezultate sledeće godine i računa da će prodati 80.000 automobila marke “Saab”. Ova brojka bi 2012. godine trebalo da poraste na 120.000 vozila.