Najneobičnije lekovite biljke

Tatjana GUTOROVA

12. 04. 2018. u 09:20

Најнеобичније лековите биљке

Pečurka "krvavi đavolji zub"

U bogatoj ruskoj flori se izdvajaju retke vrste lekovitog bilja koje izgledaju veoma neobično - u isto vreme poseduju izuzetna korisna svojstva

PRELEPO prolećno cveće je pravi melem za oči, ali može da bude i lek za ceo organizam. U bogatoj ruskoj flori se izdvajaju retke vrste lekovitog bilja koje izgledaju veoma neobično - u isto vreme poseduju izuzetna korisna svojstva.

Krv đavola
Svake godine u svetu se otkrije oko stotinu novih biljnih vrsta. Neke od njih imaju zaista čudan oblik - kao na primer tropsko cveće
Psychotria Elata, koje podseća na crvene ženske usne.
Na ogromnom prostoru Rusije se takođe sreću veoma neobične biljke. Jedna od njih je dobila naziv
oči lutke (Actaea alba) zbog svojih bobica koje stvarno liče na oči marionete.
"Buljava" biljka je dosta opasna, kao i pečurka krvavi đavolji zub (Hydnellum pecki). Ova gljiva nekima deluje strašno jer izgleda kao da je poprskana krvlju. Iako je toksična, đavolja pečurka je cenjena sirovina za medicinske preparate jer poseduje mnogobrojna lekovita svojstva. Sok ove gljive ima antibakterijsko dejstvo i sadrži atromentin, koji pomaže u sprečavanju tromboze.


Kristalno cveće

Mnoge retke vrste ruske flore još nisu dobro proučene. Ali čak i preliminarna istraživanja ponekad donose senzacionalne rezultate. Jedan od primera je zaštićena biljka Diphylleia grayi, koja raste na Dalekom istoku.
Cvetovi ove biljke, inače bele boje, u dodiru s vodom postaju providni. Pod kišom latice
Diphylleia grayi predstavljaju neverovatno lep prizor jer izgledaju kao da su napravljene od kristala.
U drevnoj Kini od korena ove biljke su pravili eliksir koji je ubrzavao zarastanje rana i pomagao kod malarije i ujeda otrovnih zmija. Osim toga, kristalno cveće su koristili i za lečenje raka.
Savremena istraživanja ruskih naučnika su pokazala da su Kinezi bili u pravu: u korenima
Diphylleia grayi su pronašli veliku količinu podofilotoksina, koji poseduje izraženo antitumorno dejstvo.

Psychotria Elata


Majmunova orhideja

Još jedna retka i neobična biljka koja raste u južnim delovima Rusije je majmunov kaćun (Orchis simia). Ova divlja orhideja je dobila naziv zahvaljujući zabavnom obliku cveta koji "imitira" figuru majmuna.
Zbog velike koncentracije aktivnih supstanci koren
Orchis simia je veoma cenjen u narodnoj medicini. Od njega se prave lekovi protiv intoksikacije, dijabetisa, tuberkuloze i adenoma prostate. Osim toga, majmunov kaćun se preporučuje kod reproduktivnih problema i impotencije.


Mrtvačka glava

Za lekovita svojstva zevalice, odnosno žabice (Antirrhinum) znalo se još pre mnogo vekova. Na Drevnom istoku od ove biljke su pravili melem za lice koji je, kako se verovalo, pretvarao svaku ženu u pravu lepoticu. Čudotvorna krema od zevalice je bila veoma popularna - bez obzira na to što pojedini delovi biljke izgledaju kao prava antireklama kozmetičkih sredstava. Suve semene kesice žabica deluju jezivo: neverovatno liče na zastrašujuće mrtvačke lobanje.

Zevalica

Ovo je svojevrsna ironija i u isto vreme upozorenje prirode. Zevalica može da bude lek, a može da bude i otrov - sve zavisi od količine. Zato je pre uzimanja čaja od ove biljke potrebno posavetovati se sa lekarom i držati se propisane doze.
U ruskoj narodnoj medicini zevalicu najčešće koriste kao purgativno sredstvo i lek protiv hemoroida, žutice, hemolitičke bolesti, angine i čireva na koži.


RECEPTI

Lekovi protiv intoksikacije
Jednu čajnu kašičicu suvog mlevenog korena majmunovog kaćuna prelijte čašom vruće (ali ne ključale) vode. Ostavite 50 minuta da odstoji. Pijte pola čaše napitka tri puta dnevno.

Za bolju potenciju
Dve čajne kašičice mlevenog korena majmunovog kaćuna stavite u šerpu sa 200 mililitara hladne vode. Prokuvajte napitak, pa sačekajte da se ohladi. Konzumirajte jednu trećinu čaše odvara tri puta dnevno.

Lekovi od zevalice protiv angine
Jednu supenu kašiku sušenog lista i cvetova zevalice prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Ispirajte odvarom grlo pet puta dnevno.

Protiv čireva i gljivica na koži
Jednu čajnu kašičicu lista i cvetova zevalice stavite u termos i prelijte sa 200 ml ključale vode. Sačekajte pet-šest sati da odstoji. Umočite u odvar gazu ili tanku tkaninu i stavite oblog na bolno mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije