Med za zdravlje, polen za dug život

Aleksandra Mikata

10. 02. 2018. u 09:34

Lekar Aleksej Sinjakov otkriva tajne pčelinjih proizvoda: Med je eliksir zdravlja i dugovečnosti jer je zasićen vitaminima, biološki aktivnim supstancama i sadrži većinu elemenata iz periodne tablice

Мед за здравље, полен за дуг живот

Shutterstock

IZVANREDNI darovi prirode - med, polen i matični mleč čoveku služe kao hrana, ali i kao lek.

Poznati ruski lekar Aleksej Sinjakov je dugogodišnje iskustvo iz ordinacije pretočio u knjigu "Stimulatori života", a posebnu pažnju je posvetio vitaminima i čudotvornom dejstvu meda koji treba primeniti u ljudskoj ishrani. Sinjakov smatra da je med eliksir zdravlja i dugovečnosti jer je zasićen vitaminima, biološki aktivnim supstancama i sadrži većinu elemenata iz periodne tablice Mendeljejeva.

- Teško je naći čoveka koji ne voli med. Od pamtiveka se poslužuje i na seljačkom i na carskom stolu - piše Sinjakov u svojoj knjizi. - U medu se nalazi 60 supstanci koje povoljno utiču na metaboličke procese u organizmu. Sadrži i prirodne antibiotike koji se prilikom zagrevanja i držanja na suncu razgrađuju.

Sinjakov preporučuje turistima da na put uvek nose medenjake jer vraćaju snagu, a to je i najlakši način da se ponese med na put. Sportistima predlaže da žvaću saće meda, jer u organizam unose i antibiotike i vitamin A koji se nalaze u vosku.

Ruski akademik Cicin je utvrdio da su pčelari dugovečni jer med jedu u saću ili sa talogom biljnog praha, a danas se ovakve smeše koriste kao biološki stimulans i prevencija kod različitih oboljenja. Sinjakov kaže da polen dokazano povećava otpornost organizma prema infekcijama i cvetni prah (2,5 grama dnevno) preporučuje svima koji se bave fizičkom aktivnošću. Polen je najlakše konzumirati tako što se ravna kafena kašičica sipa u 50 mililitara prokuvane vode i posle dva-tri sata popije.

RECEPTI

GASTRITIS

Med se uzima dva sata pre jela, a rastvara se u prokuvanoj vodi sobne temperature. Dnevna doza ne treba da bude veća od 100 grama.

PREHLADA

Velika kašika meda se razmuti u čaši toplog mleka ili sa sokom jednog limuna. Jedna ili druga smesa se rastvori u 800 miligrama prokuvane vode i pije tokom dana. Preporučljiv je lipov med, jer podstiče znojenje i pad temperature.

MEDENJACI

U tiganju propržiti dve čaše brašna do zlataste boje, pa pomešati sa 500 g meda, dodati šest zrna samlevenog bibera, dva-tri samlevena karanfilića i kašičicu limunove kore. Testo razviti, oblikovati kolačiće i peći u rerni tri-četiri minuta.

BOLESTAN ŽELUDAC

Med se meša sa mladim kravljim sirom ili mlekom.

BOLESNA JETRA I ŽUČNI KANALI

Med se uzima dva puta dnevno u kombinaciji sa polenom i matičnim mlečom.

ANGINA, RANE, KOLITIS

Šest velikih kašika suvih cvetova kamilice u emajliranoj posudi preliti sa pola litra prokuvane vode, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Kada se ekstrakt ohladi, procediti i dodati pola litra kuvane vode. Dodati dve kašike meda i njime ispirati usta.

UMNI ZAMOR

Popiti čašu tople vode sa 20 grama meda.

FIZIČKI ZAMOR

U 300 ml prokuvane vode rastvoriti dve kašike meda i sok jedne šargarepe i jednog limuna. Sve se izmeša i pije kao sok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije