Sa pet kvadrata možete dobiti 50 glavica crnog luka, 100 paradajza i još ponešto: Kako od balkona napraviti baštu

A. Mikata

petak, 01. 11. 2019. u 22:41

Са пет квадрата можете добити 50 главица црног лука, 100 парадајза и још понешто: Како од балкона направити башту

Foto: A. Stanković

Uz minimalno ulaganje dobija se veliki prinos, a za povrće je dovoljna i najmanja površina
DA li ste znali da na balkonu od pet kvadrata može da se dobije: 16 salata, 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška i 2,5 kilograma krastavca!

I svo to povrće biće organski uzgajano, a sledeće godine uz malo iskustva i bolje organizovan prostor, može da se dobije i spanać, blitva i šargarepa! Slavica Stuparušić već godinama drži besplatne radionice "Botanika duše" sa Volonterskim centrom opštine Zvezdara i uči žene kako da na svakom raspoloživom prostoru uzgajaju povrće i uštede.

Pročitajte još: Dok biljke rastu, konfekcijski broj opada

- Bez obzira koliko je mali prostor svuda može da se napravi bašta - kaže Slavica.- Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja koja će se sipati u kante, stare šerpe, plastične flaše i gajbe obložene najlonom. Sada se planira bašta za proleće, a seje se u rano proleće. Treba je postaviti vertikalno, stepenasto da svaka biljka ima sunca. Vrmenom prirpemiti vreže za grašak i krastavac.

Slavica je ubeđena da je balkon sa povrćem dekorativniji od cvetnog, a ovakva baštica je lep primer deci kako se svojim rukama dolazi do hrane.

Pročitajte još: BAJKOVITA DVORIŠTA: Na skriveno te vodim mesto

- Soc od kafe koju smo popili, koru od banane i ljusku od jajeta koje smo pojeli ubacimo u blender i sameljemo i to je jedino đubrivo za naše povrće na balkonu - savetuje Slavica.- Zapamtite: povrće koje se jede ne sme da se tretira hemijskim preparatima kao cveće.

Seme se ubira u jesen, stavlja u papirnate kesice i čuva u senci. Biljke se, dakle, seju u martu, a beru do zime. U zavisnosti od balkona treba birati i seme. Recimo, začinske biljke, salata, blitva i spanać su odlični za balkon u snci, a kome "prži" suce čitavo leto obavezno treba da poseje krastavac i pasulj.


- Biljke vole društvo i što je veći izbor povrća bolje rastu - ističe Slavica.- Planirajte vrt kaskadno, Začinsko aromatično poređajte blizu, a između povrća, u istoj saksiji posadite kadifu, jer čisti zemlju. Pored pasulja posadite čubar, pa će salata imati lepu aromu, a pasulj će čuvati od štetočina. Obavezno dodajte neven i dragoljub, jer čuvaju povrće od lisnih vaši i paukova.

Slavica ističe da je od povrtnog balkona bolja samo bašta napravljena na praznoj parceli između zgrada. Za tako nešto treba tražiti dozvolu od opštine (i lako se dobija) i organizovati nekoliko komšija.

SEME IZNENAĐENjA

NA kraju svake radionice, organizator Radmila Urošević podeli "kesice izeneđenja" sa semenom organskog povrća.
U kesicama je pomešano seme povrća koje uspeva na srpskoj klimi, a baštovanke će tek na proleče videti šta je poraslo!

SAVET+


Krastavac i pasulj traže sunce, a salata, blitva, spanać vole senku
Neven, kadifa i dragolju se seju uz povrće i čuvaju ga od štetočina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dušan

02.11.2019. 07:06

Samo mi još fali ispred zgrade da gaje paradajz i da se deru na decu da ne smeju tu da se igraju. Kome to treba neka kupi plac, ili neka ide na selo.