Lijander: Zimska nega mediteranske lepotice

V. N.

24. 11. 2017. u 11:20

Lijander se u našim krajevima gaji u saksijama, pa zimu mora da provede u prostoriji gde temperatura ne pada ispod nule

Лијандер: Зимска нега медитеранске лепотице

ZIMA je najkritičniji period za lepu mediteransku biljku lijander, jer se u našim krajevima gaji u saksijama, pa zimu mora da provede u prostoriji gde temperatura ne pada ispod nule.

Ukoliko je lijander odrasla i lepo razgranata biljka, zasađena u zemlji, treba ga zaštititi suvim lišćem ili malčem oko korena. U danima kada je zimi temperatura pet stepeni ispod nule treba ga “ogrnuti” džakom ili agril folijom.

Lijander voli sunce i cveta čitavog leta kada je na sunčanoj poziciji (lijander sa duplim cvetovima ne voli ni kišu), a ukoliko nije bujan i nema mnogo izdanaka - znači da nije zadovoljan negom. Prva greška koju većina pravi je zalivanje kišnicom. Takođe, u zemlji mora da bude dosta sitne gline. Naime, lijander voli krečnjak i ne treba mu odstojala voda. Da bi cvetao potrebno je prihranjivati ga, pa ne zaboravite da ga redovno đubrite.

Nažalost lijander često napadaju pauci i ostale štetočine. Zbog toga treba lupom redovno pregledati listove, pa se preventivno može tretirati rasprskivačem s bakrom. Kada se primete oboleli listovi - grane se odsecaju. Uz dobre uslove i pravilnu negu, lijander može da živi i po sto godina!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Olja

24.11.2017. 16:55

Lepo što pišete o ovoj biljci. Ipak je treba nazvati onako kako se ona i zove a to je oleandar. Lijander je neka "šatrovačka" verzija imena. Ipak trebamo zvati biljke kako im dolikuje zvaničnim nazivom. Hvala.