20 biljaka za svaki vrt

A. Mikata

četvrtak, 26. 10. 2017. u 18:25

20 биљака за сваки врт

Shutterstock

Jesen je vreme kada se planira izgled dvorišta. Osmislite baštu koja će u svakom godišnjem dobu biti drugačija i zanimljiva

JESEN je vreme kada se najviše vidi koliko je baštovan bio marljiv i da li je ume dobro da planira izgled vrta.

Priroda je u jesen najizdašnija bojama, jer polako nestaju zeleni listovi i pojavljuje se spektar svih ostalih nijansi, a naročito žute, narandžaste, crvene i ljubičaste. Sada se većina baštovana pokaje što nisu iza lukovica lala posadili ukrasno šiblje, pored kampanula i karanfila umešali i ukrasnu koprivu, a kalibrahoe zamenili jesenjim ružama. Ljubičasti grozdovi visterije prekrasan su ukras u proleće i leto, ali sada njene grane krase mahune, dok devojačka lozica tek sada sa žar crvenim listovima sija u punom sjaju.

Jesen je vreme kada se planira izgled vrta i sada je pravi trenutak da se osmisli bašta koja će u svakom godišnjem dobu biti drugačija i zanimljiva.

U svakom vrtu centralno mesto zauzima drvo, oko njega se ređaju žbunovi i niske perene. Za male vrtove japanski javor je najbolje rešenje. Ovo listopadno drvo raste do tri u visinu i dva metara u širinu. Odlično podnosi našu klimu, cveta u proleće, ali lepota ovog drveta je u lišću koje tokom godine nekoliko puta promeni boju: zeleno, žuto, narandžasto, crveno i ljubičasto.

Oko drveta ili ispred ograde treba rasporediti odabrano žbunje poput ukrasnih trava. Obavezno treba odabrati dren (tamnoljubičast, crven ili žuti) prema ostalim biljkama. Zbog zimskih meseci za još jedan žbun obavezno treba pronaći mesto - sibirski beli dren (kornus alba siberika), jer tek kada odbaci lišće postaje koralno crvena skulptura od dva metara.

Uz ogradu, vrata ili pergolu treba posaditi visteriju ili plavu kišu, koji će biti spektakularna zavesa, od proleća do kraja leta, ali obavezno i još jednu puzavicu poput devojačke lozice. Puzavice mogu da oplemene vrt i zamene brojne cvetnice koje traže redovnu negu.

Uvek izgleda uredno kada se leja ili staza uokvire živom ogradom koja će čitave godine zadržati zelenu boju. Takav je šimšir koji sporo raste, ali se lako oblikuje. Međutim, tisa ili pačempres su, takođe, dobar izbor, pa čak i božitkovina koja će zasijati u zimu.

Mali vrt ne treba gušiti živom ogradom, a ivične linije se mogu postići naizmenično posađenim hostama ili čuvarkućama.

Krokusi, zumbuli, lale i narcisi najavljuju proleće i oktobar je vreme kada ih treba saditi. Oko njih treba posaditi i cvetnice različitih visina, boja i perioda rasta. Cvetnice se obično seju u proleće, a treba birati kadificu koja je niska i narandžasta, ledeni cvet, lepog jovu, vinku ili aster, koji ima ljubičaste nijanse, u drugom redu mogu da se posadi baštenski gerber ili dalije, a u trećem iris ili ljiljan. Uz ovakav odabir biljaka vrt će u svakom trenutku imati poneki cvet i puno boja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije