METEOROLOZI su obećali blagu jesen, a bogatstvo plodova prirode je toliko raznovrsno da nudi mogućnosti za prelepu dekoraciju vrta u kojem ćete uživati sve do prvih zimskih dana.

Sve do kasne jeseni se sadi dan i noć, erika i ostale zimske biljke, pa ovaj period treba iskoristiti da vrt, balkon ili prozorski sanduk "eksplodiraju" u vatrenim jesenjim bojama.

BUNDEVE su obilno rodile, a pre nego što se od njih napravi pita mogu da se iskoriste za ulepšavanje prostora. Uz orahe, kestene u bodljikavoj ljusci, granom sa lepim suvim listovima i svećom - dobija se prelep aranžman.

Šarene, dekorativne tikvice na našim pijacama koštaju 50 dinara po komadu, a ko se setio da ih u aprilu poseje sada može da uživa u njihovoj lepoti. Bundeve su povijuše i traže prostor, ali i na malom balkonu može da se nađe mesta za ovu jednogodišnju biljku. Seju se kada prođe opasnost od mraza, obično je to april, po nekoliko semena na jednom mestu. Zanimljivo je da bundeva i tikva ne smeju da se sade naizmenično na istom mestu.

PETOLISNA lozica jedna je od najomiljenijih puzavica zato što lišće neprestano menja boju - u proleće je svetlozeleno, u leto postaje tamnije i dobija cvetove, a u ranu jesen je žuto i kasnije crveno sa lepim ljubičastim bobicama. Uz bundevu, šišarke i bele hrizanteme - balkon će izgledati bajkovito.

HRIZANTEME su kraljice jeseni, a sada se mogu nabaviti (ofarbane) u najrazličitijim bojama. Međutim, najlepše izgledaju narandžaste, žute i crvene, jer je to boja jeseni. Hrizanteme najbolje rastu u saksijama, uz svakodnevno zalivanje i temperaturu do sedam stepeni. Okruženi hrizantemama, lepim bundevama, ukrasnim suncokretom, suvim lišćem, bobicama i ostalim plodovima jeseni, svetlom lampica, imaćete lep kutak za kafu u najtoplijem delu dana.